Usuari:Mcapdevila/Tecla Windows

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
La tecla Windows usada abans de Windows XP (centre).

La tecla Windows - també coneguda com la tecla Inici o - tecla Super en sistemes * NIX, és una tecla del teclat per a Windows introduït originalment per al sistema operatiu Windows 95. En els teclats que no tenen la tecla Windows, Ctrl+Esc es pot pressionar al seu lloc, encara que sense algunes funcionalitats. [1]

Històricament, l'addició de dos tecles Windows i una tecla de menú va marcar el canvi del teclat de 101/102 tecles a la de 104/105: en comparació amb l'esquema anterior, una clau de Windows va ser col·locat entre la tecla de control a la esquerra i Alt esquerra, una altra de les claus de Windows i - immediatament a la seva dreta - una tecla de menú es col·loca entre el AltGr (o la tecla Alt dreta en els teclats que no tenen AltGr) i la tecla de control dret. En portàtils i altres teclats compacte és comú tenir una sola tecla de Windows (normalment a l'esquerra). A més, en sèries d'entreteniment de Microsoft Desktop (dissenyat per a Windows Vista), la clau de Windows és al centre del teclat, a continuació totes les claus d'altres (en els polzes dels usuaris de descans).

Llicència[modifica]

Microsoft regula l'aparició de la clau de Windows amb una llicència especialment dissenyat per als fabricants de teclat ("Microsoft Windows Logo tecla amb el logotip de llicència per a teclat de fabricants"). Amb la introducció d'un nou logotip de Microsoft Windows, utilitzat per primera vegada amb Windows XP, es va actualitzar l'acord per exigir que el nou disseny d'adoptar perquè tots els teclats fabricats després de l'1 de setembre 2003. No obstant això, amb el llançament de Windows Vista, Microsoft va publicar directrius per a un nou logotip de Windows clau que incorpora el logotip de Windows troba en un cercle reduït, amb una ràtio de contrast de com a mínim 3:1 respecte al context en què la clau s'aplica. En comú Building Block teclat especificacions, tots els teclat CBB acord s'ha d'ajustar a les especificacions de maquinari de Windows Vista Start Button a partir de 2007.06.01. Un teclat d'alguns fabricants ja han incorporat aquest nou disseny en la seva gamma de teclats.

Ús amb Windows[modifica]

En el Shell de Windows estàndard, prémer i deixar anar la tecla Windows en si mateix s'obre el menú Inici (centrat el quadre de cerca ràpida en Windows Vista i Windows 7). Si es prem la tecla de Windows, els jocs de PC obert, o altres programes similars a la barra de tasques no apareix, reduirà al mínim, sense sortir del programa. Els jugadors poden trobar aquest útil si es desitja obrir una altra aplicació sense sortir del programa que estan utilitzant. En pressionar la tecla en combinació amb altres tecles permet invocar moltes funcions comunes a través del teclat. Què combinacions de tecles de Windows ("dreceres") estan disponibles i actius en una sessió de Windows donat, depèn de molts factors, incloent les opcions d'accessibilitat, el tipus de la sessió (ordinària o Serveis de Terminal Server), la versió de Windows, la presència de programes informàtics específics, com ara IntelliType, i altres. La secció d'enllaços externs a continuació ofereix una llista d'articles de Microsoft amb més detalls. Al Windows Vista, és també un botó d'inici de maquinari. S'envia el mateix codi d'exploració com Windows regulars clau, però el maquinari compatible al seu torn en l'equip.

Dreceres[modifica]

Prémer la tecla de Windows obre i tanca el Menú d'Inici. Ctrl+Esc duplicats aquesta funcionalitat, però no es pot utilitzar amb qualsevol altres dreceres.

Dreceres de Microsoft Windows[modifica]

Des Windows XP
 • Win+B: selecciona la primera icona a l'àrea de notificació.
 • Win+D: mostra l'escriptori, o torna a mostrar les finestres ocultes quan es prem una segona vegada
 • Win+E: obre l'Explorador de Windows
 • Win+F: obre la recerca
 • Win+Ctrl+F: obre Cerca equips (requereix el domini d'Active Directory Services)
 • Win+F1: obre l'Ajuda
 • Win+L: bloqueja l'escriptori o canvia d'usuari
 • Win+M: minimitza totes les finestres; Win+ Maj+Mrestaura les finestres que es van minimitzar amb la combinació de tecles anterior
 • Win+R: obre el quadre de diàleg Executar
 • Win+U: obre l'Administrador d'utilitats de Windows XP
 • Win+Pausa: obre el diàleg Propietats del sistema
Introduïts en Windows XP Media Center Edition
Introduïts en Windows Vista
 • Win+G: selecciona el següent gadget de Windows Sidebar
 • Win+Espai: mostra la Sidebar
 • Win+X: obre el Centre de mobilitat de Windows
 • Win+Tab : commuta entre finestres utilitzant l'efecte Flip 3D (necessita Aero)
 • Win+1al9: executa el programa corresponent a la barra d'Inici ràpid
Introduïts en Windows 7
 • Win+Espai: activa Aero Peek
 • Win+P: obre un commutador per activar la presentació en un projector o estendre la pantalla cap a un altre monitor
 • Win+Dalt: maximitza la finestra activa
 • Win+A baix: desmaximiza la finestra activa
 • Win+o Win+: ajusta la finestra al costat respectiu de la pantalla
 • Win+T: canvia entre els elements a la barra de tasques
 • Win++: sobre la imatge de la pantalla cap a la posició del cursor del ratolí amb l'eina Lupa
 • Win+-: allunya la imatge si la pantalla està magnificada.

Alguns programes de tercers poden introduir altres accessos directes usant la tecla del logotip de Windows.

Utilització a altres sistemes operatius[modifica]

La tecla Windows en general també pot ser utilitzat sota diferents sistemes operatius. Sota Unix i sistemes operatius que s'utilitza sovint com la tecla Meta o compondre clau. Els entorns d'escriptori com ara KDE i GNOME per a GNU/Linux de suport, encara que pot ser necessari per configurar les seves funcions després de la instal·lació. Els sistemes operatius lliures sovint es refereixen a la clau com "meta" o "Super". En Compiz, un gestor de finestres popular per als sistemes moderns de Linux, la clau super s'utilitza en combinació amb la roda de desplaçament per apropar o de qualsevol part de l'escriptori.

Mac OS X d'Apple utilitza la tecla Windows com un reemplaçament de la tecla Comando si una tercera part del teclat que s'utilitza no inclou l'últim. Això de vegades condueix a problemes de col·locació per als usuaris utilitzen per teclats d'Apple però, com la tecla Comando generalment es col·loca a la tecla Alt es troba en la majoria dels teclats (al costat de la barra d'espai)

Quan s'usa un teclat a la consola Xbox 360, en prémer la tecla Windows realitza la mateixa acció que el botó Guia del comandament de Xbox 360 o comandaments a distància, l'obertura de la Guia de Xbox en el joc. A més, mentre premeu la tecla Windows i prement M obre una finestra de conversa de fins a més de joc si una conversa de missatges instantanis està en curs.

Quan s'usa un teclat USB amb la clau per l'entrada d'una consola PlayStation 3, en prémer la tecla de Windows realitza la mateixa acció que el botó PS al controlador Sixaxis, obrint la XrossMediaBar.

Referències[modifica]

 1. En pressionar Ctrl+Esc s'obre el Menú Inici. Algunes comandes específics per a la tecla Windows, com minimitzar les finestres o mostrar l'escriptori, no estan disponibles.

Vegeu també[modifica]

Mapa de teclat[modifica]


Nota[modifica]