Usuari:Mcapdevila/Tub pneumàtic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una moderna terminal de tubs pneumàtics usada en fàbriques, supermercats i instal·lacions mèdiques.

Un tub pneumàtic és un sistema en els quals contenidors cilíndrics són propulsats a través d'una xarxa de tubs mitjançant aire comprimit o mitjançant buit. Són usats per transportar objectes sòlids, al contrari de les canonades comuns, que transporten gasos o fluids. Les xarxes de tubs pneumàtics van guanyar gran prominència a finals del segle XIX i començaments del segle XX en negocis o administracions que necessitaven transportar petits però urgents paquets (com correu o diners) a través de distàncies relativament curtes (dins de un edifici o, a tot estirar, una ciutat). Alguns d'aquests sistemes van créixer fins a aconseguir gran complexitat, però van ser reemplaçats per mètodes més moderns de comunicació i transport de missatgeria, i són ara molt més rars que abans. Un petit nombre de sistemes de transport pneumàtic van ser construïts per a grans càrregues, per competir amb sistemes ferroviaris i subterranis.

Per servei postal[modifica]

Carta enviada per tubs pneumàtics des Berlín, Alemanya, 1902.

El correu pneumàtic és un sistema per enviar cartes per tubs d'aire pressuritzat. Va ser inventat per l'enginyer escocès William Murdoch en la primera dècada del segle XIX i més tard desenvolupat per la London Pneumatic Dispatch Company. Els sistemes de correu pneumàtic van ser usats en diverses grans ciutats començant en la segona meitat del segle XIX (incloent-hi un poderós sistema a Londres el 1866 dissenyat per transportar humans), [1] però van ser abandonats durant el segle XX.

També es va especular que un sistema de tubs podria portar correu a qualsevol llar als EUA Una major xarxa de tubs en París va ser usada fins al 1984, quan finalment va ser abandonada a favor de les computadores i les màquines de fax. En Praga, en la República Txeca, una xarxa de tubs que té aproximadament 60 quilòmetres de llarg segueix existint per a enviaments de paquets per correu. Arran de les Inundacions europees de 2002, el sistema de Praga va patir danys, i les operacions van ser suspeses de forma indefinida.

Les estacions de correu pneumàtic usualment van connectar oficines de correu, borses de valors, bancs i ministeris. Itàlia va ser l'únic país a posar en circulació estampillas (entre 1913 i 1966) específicament per correu pneumàtic. Àustria, França, i Alemanya van posar en circulació enters postals per a ús pneumàtic.

Les aplicacions típiques actuals es troben en els bancs i hospitals. Molts dels grans minoristes utilitzen tubs pneumàtics per al transport de xecs o altres documents des dels caixers a l'oficina de comptabilitat. Un sistema pot enviar objectes a una velocitat de 10 metres per segon. [2]

Ús històric[modifica]

  • 1853: vinculant la Borsa de Londres fins a l'estació de telègrafs de la ciutat (una distància de 220 iardes).
  • 1865: a Berlín (fins 1976), el Rohrpost , un sistema de 400 quilòmetres de llarg en total al punt màxim el 1940.
  • 1866: a París (fins al 1984, 467 quilòmetres de llarg en total des 1934).
  • 1875: a Viena (fins 1956).
  • 1887: a Praga (fins al 2002 a causa de la inundació), el correu pneumàtic de Praga. [3]
  • 1897: a la Ciutat de Nova York (fins 1953)

Per a transport públic[modifica]

El transport pneumàtic en general es refereix al transport de gent dins de tubs pneumàtics. En 1812, George Medhurst va proposar per primera vegada, però mai va aplicar, la idea de "bufar" vehicles de passatgers a través d'un túnel.

Els trens atmosfèrics, en què un tub va ser col·locat entre els carrils, amb un pistó corrent en suspensió del tren a través d'una ranura de tancament hermètic a la part superior del tub, van ser operats de la següent manera: [4]

  • 1844-54: El tren atmosfèric de Dalkey de la ferroviària de Dublin i Kingstown, entre Kingstown (Dun Laoghaire) i Dalkey, Irlanda (

)

)

)

)

El 1861, l ' Pneumatic Despatch Company construir un sistema prou gran com per moure a una persona, encara que es tenia la intenció de crear-lo per a paquets. El 10 d'octubre de 1865, la inauguració de la nova estació de Holborn es va caracteritzar per haver estat el Duc de Buckingham, el president, i alguns dels directors de la companyia, impulsats a través del tub fins Euston (un viatge de cinc minuts).

El tren pneumàtic de Crystal Palace amb 550 metres de vies va ser exhibit en The Crystal Palace en 1864. Es tractava d'un prototip per a un projecte de ferrocarril pneumàtic en Whitehall que hauria passat sota el riu Tàmesi que uneix Waterloo i Charing Cross. L'excavació va començar en 1865, però va ser suspesa el 1868 a causa de problemes financers.

Metro elevat pneumàtic experimental d'Alfred Ely Beach en funcionament el 1867.

El 1867 al American Institute Fair a Nova York, Alfred Ely Beach va exposar una canonada de 32,6 metres de llarg i 1,8 metres de diàmetre que era capaç de moure 12 passatgers juntament amb un conductor. En 1869, el Beach Pneumatic Transit Company de Nova York va construir en secret una línia subterrània pneumàtica de 95 metres de llarg i 2,7 metres de diàmetre sota Broadway. La línia va funcionar per uns pocs mesos, sent tancada després que Beach no obtingués el permís d'estendre.

En la dècada de 1960, Lockheed i el MIT amb el Departament de Comerç dels Estats Units van realitzar estudis de viabilitat en un sistema de vactrain impulsat per la pressió atmosfèrica ambient i un "pèndol gravitacional assistent" per connectar ciutats a la Costa Est dels EUA Van calcular que la velocitat mitjana del viatge entre Filadèlfia i Nova York seria de 174 metres per segon, que és 626 km/h (388 mph).

Quan aquests plans van ser abandonats per ser massa cars, l'enginyer de Lockheed LK Edwards va fundar Tube Transit, Inc per desenvolupar una tecnologia basada en el "transport de gravetat-buit". El 1967 va proposar un Àrea en la Badia de Trànsit Gravetat-Buit en Califòrnia que correria al costat del sistema llavors en construcció BART. Mai va ser construït.

Ús actual[modifica]

El Centre de Control de Missions de la NASA durant la missió de l'Apolo 13.
Tubs pneumàtics utilitzats en un banc.

La tecnologia encara s'utilitza en menor escala. Als Estats Units, un gran nombre de bancs que atenen els conductors utilitzen tubs pneumàtics per al transport d'efectiu i documents entre els cotxes i els caixers. La majoria dels hospitals tenen un sistema de tubs pneumàtics controlat per ordinador per lliurar les drogues, els documents i mostres dels laboratoris i estacions d'infermeria. Moltes fàbriques els utilitzen per subministrar peces de forma ràpida als campus de grans dimensions. Molts grans magatzems utilitzen aquests sistemes per transportar de forma segura grans quantitats d'efectiu des de les caixes registradores fins a les oficines del darrere i per enviar canvi als caixers. El Centre de Control de Missions original de la NASA a Houston, Texas, tenia tubs pneumàtics de connectant les consoles de control amb les sales de suport de personal. El aeroport de Denver és notable per la gran quantitat de sistemes de tubs pneumàtics, incloent-hi un sistema de 25 cm de diàmetre per moure parts d'avió a llocs distants, un sistema de 10 cm per a la venda d'entrades de United Airlines, i un sistema a l'aparcament per al peatge.

A Austràlia, Gran Bretanya i altres països, els tubs pneumàtics s'utilitzen en molts supermercats comuns per enviar missatges i diners al gerent de la botiga.

A Gran Bretanya, la Cambra dels Comuns també té un sistema de tubs pneumàtics.

En la ficció[modifica]

Quan els tubs pneumàtics van començar a utilitzar al segle XIX, van simbolitzar el progrés tecnològic i s'imaginava que serien comuns en el futur. París al segle XX (1863) de Jules Verne inclou tubs pneumàtics de trens suspesos que s'estendrien a través dels oceans. The Twentieth Century (1882) de Albert Robida descriu un París a la dècada de 1950 on trens en tubs reemplaçarien als ferrocarril s, el correu pneumàtic seria omnipresent, i les empreses de càtering competirien per oferir menjars a les llars a través de tubs pneumàtics. Looking Backward (1888) de Edward Bellamy té una visió del món el 2000 on diferents llocs estan interconnectats entre si amb tubs per al lliurament de mercaderies. Un Express de l'Avenir (1888), de Michel Verne qüestiona la sensibilitat d'un metro transatlàntic pneumàtic. En la novel La Journée d'un Journaliste Americain en 2889 (1889) de Michel i Julio Verne, tubs submarins transporten persones més ràpid que els aeroports trens i la Societat de Subministrament d'Aliments per a la Llar permet als subscriptors rebre àpats pneumàticament.

Més tard, a causa del seu ús pels governs i les grans empreses, els tubs van començar a simbolitzar la burocràcia. En la novel 1984 de George Orwell, els tubs pneumàtics al Ministeri de la Veritat reparteixen diaris fins a la taula de Winston, que contenen articles per a ser "corregits". (En el mateix any en què Orwell va escriure el seu llibre (1949), la novel·la Gulf de Robert A. Heinlein ofereix una visió més neutral de la seva utilització en la prestació de serveis postals en general.)

El 1985, a la pel·lícula Brazil , que té temes similars 1984 , també s'usen tubs (així com altres tecnologies que semblen anacròniques) per provocar l'estancament de la burocràcia. Al començament de cada episodi de la sèrie de televisió de 1998 Fantasy Island , una fosca versió de l'original, les reserves per als futurs visitants de l'illa són enviats al diabòlic Mr Roarke mitjançant de tubs pneumàtics des d'una polsosa i vella agència de viatges, fent que els tubs semblin no tan burocràtics com sinistres.

El fracàs de tubs pneumàtics malgrat el seu potencial, com es preveu en els segles anteriors, els ha col·locat en companyia dels actuacions voladors i dirigibles com a punt per l'irònic retrofuturisme. En la sèrie de 1960 de dibuixos animats Els Supersònics apareixen tubs pneumàtics en què les persones podrien ingressar, ser aspirades cap amunt i ràpidament ser impulsades al seu destí. A la sèrie de televisió animada Futurama , situada al segle XXXI, grans tubs pneumàtics són usats a les ciutats per transportar gent, mentre que altres més petits s'utilitzen per al transport de correu. Els tubs en Futurama també són utilitzats per descriure la confusió sense fi de la burocràcia: una immensa xarxa de tubs pneumàtics connecta totes les oficines a la Ciutat de Nova Nova York a les "Oficines Buròcrates Centrals", amb totes les càpsules dipositades directament en una enorme pila a la sala de presentació principal, sense classificació o organització.

En la sèrie de televisió nord-americana Lost , l'estació d'investigació Pearl de la Iniciativa Dharma té un sistema de tubs pneumàtics. El personatge Locke va posar el seu dibuix del mapa d'una porta blindada en el tub sense una càpsula. Va ser succionat pel tub, indicant que el sistema seguia funcionant. Els tubs de la Perla porten a un dipòsit de càpsules.

A la novel·la de Kurt Vonnegut Escorxador 5 els tubs pneumàtics són usats com un mitjà de transport d'informació d'un lloc a l'altre quan les notícies són cobertes per articles.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. NEW YORK'S SECRET Subway - American Heritage
  2. Capsule Pipelines - History - Telegram Conveyors. 
  3. Potrubní posta - technický unikát pod ulicemi Prahy - iDNES.cz. 
  4. Hadfield, Charles. Atmospheric Railways. Newton Abbot: David & Charles, 1967. ISBN 0-7153-4107-3. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tubs pneumàtics