Usuari:Mcapdevila/Windows Mobile 2003

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Windows Mobile
Windows logo
Windows Phone 6.5.3 screenshot
Empresa / Desenvolupador Microsoft
Família de SO Windows CE
Estat actual Discontinued
Versió inicial Abril 19, 2000; fa 18 anys (2000-04-19)
Versió estable

6.5.3

/ Febrer 2, 2010; fa 8 anys (2010-02-02)
Versió inestable 6.5.5
Target de màrqueting Dispositius mòbils
Mètodes d'actualització Adaptation kit upgrade
Tipus de nucli Windows CE 5.2
IGU per defecte Graphical
Llicència Proprietary (Microsoft EULA)
precedit per Windows CE and Pocket PC
tingut èxit per Windows Phone
Lloc web Windows Mobile website as archived on the Wayback Machine

Windows Mobile 2003, evolucionat cap a Windows Phone és un sistema operatiu mòbil compacte desenvolupat per Microsoft, i dissenyat per funcionar en telèfons intel·ligents (Smartphone) i altres dispositius mòbils. Windows Phone fa part dels sistemes operatius amb interfície natural d'usuari.

Es basa en el nucli del sistema operatiu Windows CE i compta amb un conjunt d'aplicacions bàsiques utilitzant les API de Microsoft Windows. Està dissenyat per a ser similar a les versions d'escriptori de Windows estèticament. A part, hi ha una gran oferta de programari de tercers disponible per a Windows Mobile, que es pot adquirir a través de Windows Marketplace for Mobile.

Originalment va aparèixer sota el nom de Pocket PC, com una ramificació de desenvolupament de Windows CE per a equips mòbils amb capacitats limitades. En l'actualitat, la majoria dels telèfons amb Windows Mobile inclouen el estilet digital, que s'utilitza per introduir ordres prement a la pantalla. Windows Mobile ha evolucionat i canviat de nom diverses vegades durant el seu desenvolupament, l'última versió l'anomenada Windows Phone, anunciada el 15 de febrer del 2010 i subjecta a disponibilitat a finals de 2010.

Com a resultat de l'aliança estratègica de Microsoft i Nokia, l'octubre de 2011 va ser presentat el Nokia Lumia 800, primer terminal de la companyia finlandesa que aplica Windows Phone.[1]

Windows Mobile disposa d'aplicacions conegudes de Microsoft com Pocket Outlook, ActiveSync, Pocket Internet Explorer, Windows Media i MSN Messenger.

Característiques[modifica]

Tant Windows Mobile per Pocket PC, com Windows Mobile per Smartphone, posseeixen bastants aspectes semblants.

 • A la pantalla "Avui" ens mostrarà la data actual, la informació de l'amo, les cites properes, els missatges Correu electrònic, i les tasques. A la part inferior apareixerà, generalment, una barra amb dos botons. També inclou una barra que inclou icones per notificar l'estat del Bluetooth, bateria, cobertura, etc. Aquest tema per defecte pot ser canviat afegint o eliminant complements, com ara, alarma, temperatura, estat de la bateria.
 • A la barra de tasques mostra: l'hora actual, el volum i l'estat de la connectivitat. Quan un programa o un missatge estan oberts l'espai en blanc, en el qual estava el rellotge es converteix en una "ok" o una icona de tancar (x). La característica principal de la barra de tasques és el botó d'Inici, que està dissenyat perquè sigui semblant al botó d'Inici de les versions d'escriptori de Windows. El menú d'Inici ofereix programes oberts recentment, nou entrades del menú personalitzades, i accessos directes a programes, ajustos, recerques, i ajuda.
 • Les versions Pocket PC inclouen en Windows Mobile aplicacions de Microsoft Office. Aquests inclouen Pocket Word i Pocket Excel. Al Windows Mobile 5.0 s'inclou Pocket PowerPoint. Aquestes versions inclouen moltes de les característiques que s'utilitzen en versions d'escriptori, però algunes altres característiques com la inserció de les taules i imatges no s'han inclòs versions anteriors a Windows 5.0. ActiveSync té la capacitat de convertir fitxers de versions d'escriptori a fitxers compatibles amb Pocket PC.
 • Outlook Mobile és també un programa que ve amb Windows Mobile. Això inclou tasques, calendari, contactes, i la safata d'entrada. Microsoft Outlook per a les versions d'escriptori s'inclou de vegades en els CD-ROM del fabricant del Pocket PC.
 • Windows Media Player per a Windows Mobile s'afegeix amb el programari. Actualment, totes les Pocket PC inclouen la versió 9 del reproductor, però la versió 10 s'ha inclòs amb un maquinari més nou i amb les noves versions de Windows Mobile. Per a alguns dispositius, la versió 10 està disponible per a baixar sol per a determinats dispositius - aquests inclouen els dispositius de la gamma de Dell Axim. Windows Media Player reprodueix: WMA, WMV, MP3, i AVI. Els fitxers MPEG actualment no estan suportats, i s'ha de descarregar un programa de tercers per reproduir-los, i els fitxers de WAV es reprodueixen en un reproductor per separat. Algunes versions són també capaços de reproduir M4A.

Versions[modifica]

Windows Phone[modifica]

Windows Phone va ser anunciat el 15 de febrer de 2010 al Mobile World Congress que es va dur a terme a Barcelona. Aquest nou sistema operatiu requereix que els fabricants utilitzin uns requisits mínims de maquinari com ara pantalles d'alta resolució amb tauletes tàctils de tipus capacitiu. [2]

Windows Phone suposa diversos passos enrere respecte a versions anteriors de Windows Mobile, ja que elimina el suport de Activesync per sincronitzar dades amb el PC, transferències de fitxers per bluetooth, targetes de memòria externes intercanviables, entre altres.

Windows Phone ofereix un aspecte diferent a Windows Mobile, utilitzant diversos conceptes que es van poder observar en el Zune HD. Tot es troba administrat en un sistema de blocs que representen un canvi estètic en comparació amb el botó d'inici i les opcions dels Windows Mobile previs.

Windows Phone té una clara limitació fent referència als idiomes que ofereix. No podreu accedir a opcions en llengua catalana.

Windows Mobile 5/6[modifica]

La versió 6.5 és una actualització important de la plataforma Windows Mobile que va ser alliberada als fabricants l'11 de maig de 2009. El 6 d'octubre de 2009 va ser el llançament mundial d'aquesta nova versió de Windows Mobile que a partir d'aquest dia es coneix també per Windows Phone. La major novetat de Windows Mobile 6.5 és el canvi complet de la interfície d'usuari per adaptar-lo als nous dispositius tàctils de manera que es puguin gestionar fàcilment amb el dit, sense necessitat d'un punter com en versions anteriors.

Algunes novetats importants són:

 • Windows Marketplace: A partir de la versió 6.5, tots els telèfons incorporen un accés a la botiga d'aplicacions de Microsoft.
 • Internet Explorer Mobile 6: Nova versió d'Internet Explorer que ha estat reescrit completament per proporcionar una navegació més intuïtiva. S'ha actualitzat la seva interfície per poder ser controlat en dispositius tàctils de forma fluïda.
 • Microsoft My Phone: Aquesta aplicació permet disposar de 200 MB en els servidors de Microsoft per mantenir una còpia de seguretat de les dades del telèfon mòbil com contactes, missatges, SMS, notes, documents, i música. Aquesta aplicació està també disponible per a Windows Mobile 6 (aquest servei ja no està operatiu).
 • Microsoft Office Mobile 6.1: Conté els següents programes: Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile i OneNote Mobile que són versions de les aplicacions Office adaptades a un telèfon mòbil. Aquesta versió d'Office és capaç de treballar directament amb fitxers amb el format estàndard d'Open XML que està implementat des de la versió Office 2007.[3]

Windows Mobile 6.1[modifica]

La versió de Windows Mobile 6.1 va ser anunciada l'1 d'abril de 2008. És una actualització menor de la plataforma Windows Mobile 6 que inclou diverses millores de rendiment, la pantalla redissenyada (només en Windows Mobile Standard Edition), zoom a pàgina completa a Internet Explorer, etc.

Windows Mobile 6[modifica]

Windows Mobile 6, abans amb el nom en clau Crossbow fou comercialitzat el 12 de febrer del 2007 al 3GSM World Congress 2007.Correctamente Ofereix tres versions: Windows Mobile 6 Standard per Smartphones (telèfons sense pantalla tàctil), Windows Mobile 6 Professional per a PDAs amb la funcionalitat del telèfon (Pocket PC Phone Edition), i Windows Mobile 6 Classic per PDAs sense telefonia IP.[4] Utilitza Windows CE 5.2 i lligat fortament als productes: Windows Vista, Windows Live, Microsoft Office i Exchange 2007.

L'estàndard de Windows Mobile 6 primer va ser ofert en l'Orange SPV I650 (HTC Vox).[5]

Resum de Windows Mobile 6 [6] 
 • Basat en Windows CE 5.0 (versió 5.2)
 • Suporta les resolucions 800x480 i 320x320.
 • Opció de 1:1 en la pàgines web
 • Avançades proposicions del negoci i de l'empresa (*)
 • Experiència consolidada del telèfon
 • Operating System Live Update [7]
 • Accés d'escriptori remot millorat [8]
 • Desenvolupament i distribució d'aplicacions més ràpid i més fàcil.
 • Suport VoIP amb els codec de l'àudio AEC (Acoustic Tiro Cancelling) i MSRT
 • Windows Live per a Windows Mobile. [9]
 • Opció de millora de l'experiència del client. [10]
 • La pila Bluetooth de Microsoft ha millorat notablement.
 • Xifrat de la targeta d'emmagatzematge - Windows Mobile 6 per a Pocket PC i Smartphone suporten el xifrat de les dades emmagatzemades en targetes externes d'emmagatzematge.
 • Smartfilter per buscar més ràpidament emails, contactes, cançons, fitxers, etc.
 • Millora d'Internet Sharing per a una fàcil configuració del teu dispositiu com a mòdem d'ordinador portàtil. (*)
 • Outlook Mobile ara suporta HTML.
 • Capacitat de cercar per contactes en Exchange Server Address Book.
 • Suport AJAX, JavaScript i XMLDOM a Internet Explorer Mobile.
 • Out of Office Replies (requereix Microsoft Exchange 2007).
 • Suport Generic Access Network (UMA) per als operadors seleccionats (com BT al Regne Unit).
 • Server Search per buscar en tota la safata d'entrada d'Exchange des del dispositiu. (Requereix Exchange 2007)
 • . NET Compact Framework v2 SP1 de les ROM.
 • SQL Server Compact Edition de les ROM.
 • Els formats Office 2007 XML no estan suportats.

Windows Mobile 5.0[modifica]

Windows Mobile 5.0, anteriorment amb el nom en clau "Magneto", va sortir al mercat el 9 de maig de l'2005. Utilitza Windows CE 5.0 i utilitza . NET Compact Framework 1.0 SP2 - una plataforma de desenvolupament . NET per als programes basats en. NET que utilitza.

Característiques:

 • Una nova versió d'Office cridada "Office Mobile" .
  • Es afegirà una versió de Powerpoint denominada "Powerpoint Mobile" .
  • Excel Mobile afegeix la capacitat de veure representacions gràfiques.
  • Word Mobile inclourà la capacitat d'inserir taules i gràfics.
 • Reproductor "Windows Mitjana 10 Mobile" .
 • Identificador de trucades amb fotos.
 • Un paquet multimèdia que facilitarà l'administració de vídeos i fotos.
 • Ajuda millorada de Bluetooth.
 • Interfície d'administració GPS per als programes de navegació instal·lats.
 • Millores de la funcionalitat de "Microsoft Exchange Server" les millores funcionen solament amb Exchange 2003 SP2 instal·lat.
 • Suport per teclats QWERTY inclòs per defecte.
 • Simplificació del sistema d'informe d'errors, com les versions de Windows de sobretaula i servidors.
 • ActiveSync 4.2, prometent 10-15% d'augment de la velocitat en la sincronització de dades.
 • Client per PPTP i L2TP/IPsec Xarxa privada virtual.
 • La memòria no volàtil (ROM) està disponible a Pocket PC permetent un augment de la bateria. Anteriorment més del 50% (suficient per a 72 hores d'emmagatzematge) d'energia de la bateria es reservava per mantenir dades en la memòria RAM (volàtil). Els dispositius basats en Windows usa la memòria RAM com a mitjà d'emmagatzematge primari a l'ús de memòria flash.

El Windows Mobile 5.0, va ser comercialitzat en la conferència de desenvolupadors Windows Mobile Embedded en les Vegas, el 12 de maig de 2005.

Windows Mobile 2003 Second Edition[modifica]

Windows Mobile 2003 Second Edition, també coneguda com a Windows Mobile 2003SE, va sortir el 24 de març de 2004 i la Dell Axim x30 va ser la primera a tenir-lo. Inclou un nombre de millores sobre el seu precursor, com:

 • L'opció de canviar l'orientació de la pantalla. Això no està disponible en la versió de Smartphone.
 • Pocket Internet Explorer (també conegut com a PEU) inclou l'opció de forçar a una pàgina en una disposició d'una columna, fent la lectura més fàcil ja que només s'ha d'utilitzar el scroll vertical.
 • Suport per a una resolució de pantalla VGA (640 × 480). També es recolza un nou Factor de forma del quadrat (240 × 240 i 480 × 480 per a les pantalles de VGA), que afavoreix als fabricants que desitgen incloure un teclat maquinari. Encara que no era la seva idea original, Microsoft va decidir agregar-la causa de la pressió de fabricants del Pocket PC.
 • Suport per Wi-Fi.

Windows 2003SE Mobile utilitza Windows CE 4.21.111

Windows Mobile 2003[modifica]

La tercera versió és Windows Mobile 2003. Va ser comercialitzada el 23 de juny de 2003, i era el primer llançament sota el nom Windows Mobile. Vi en tres edicions diferents. Dues d'aquestes edicions són molt similars: Windows Mobile 2003 Pocket PC Edition i Windows Mobile 2003 Pocket PC Phone Edition , aquest últim dissenyat per als Pocket PC que tenen característiques de telèfons mòbils (com HTC ' s Himàlaia, distribuït en molts països com Qtek, XDA, ​​MDA o VPA).

La tercera edició és Windows Mobile 2003 Smartphone Edition que - malgrat les seves semblances amb la de Pocket PC - és una plataforma substancialment diferent ja que està limitada per les característiques especials d'aquest tipus de dispositius. Algunes d'aquestes limitacions són: funcionament per tecles al no disposar de pantalla tàctil, resolució de pantalla més baixa, model de seguretat que impedeix instal·lar aplicacions no signades i model de memòria diferent (diferent tipus de memòria i menor quantitat).

Windows Mobile 2003 és conegut també com Windows CE 4.20.

PocketPC 2002[modifica]

PocketPC 2002, utilitza Windows CE 3.0. Dissenyat per a dispositius Pocket PC amb pantalla 240 × 320 (QVGA) (sense teclat), Windows Mobile 2002 era, com el llançament original PocketPC 2000, una entitat independent en la gamma de dispositius Microsoft Embedded. Amb els llançaments futurs, les línies de Pocket PC i Smartphone xocaven cada vegada més, mentre que els termes de llicència es van relaxar permetent que els OEMs s'aprofitessin de les idees més innovadores de disseny.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Windows Mobile 2003