Usuari:Meldor/Portal:Filosofia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiportal de Filosofia
L'òliba de Minerva, símbol de la filosofia.

Benvinguts al Viquiportal de Filosofia de la Viquipèdia. Aquest portal vol servir com a centre d'informació i de recursos per a tothom interessat en la filosofia.

La filosofia (del grec φιλοσοφία, amor pel saber), ha acompanyat l'home des de la Grècia antiga, quan els ciutadans es reunien vora l'àgora per discutir sobre diversos temes que els preocupaven. Ja aleshores, la diversitat de creences i de pensaments portà a agrupar-se en diferents escoles, sota el nom de grans mestres: Pitàgores, Sòcrates, Plató, Aristòtil. Els temps canviaren, i amb les conquestes d'Alexandre el Gran, el territori s'expandí per Europa al mateix temps que ho feu el pensament d'aquells que hi habitaven. Sorgiren noves escoles, i s'adaptaren les antigues: estoics, epicuris, escèptics, cínics.

Les invasions bàrbares esfondraren tot el model. Amb la ciutat assetjada pels vàndals, caigué també Agustí d'Hipona, coneixedor dels antics sabers, alguns dels quals foren integrats en el cristianisme, que prenia cada cop més força; començava l'edat mitjana. Durant més de mil anys, filosofia i teologia anirien lligades, tot i que diversos pensadors interpretarien el saber aristotèlic dominant i donarien nous punts de vista: Averrois, Tomàs d'Aquino, Pere Abelard, ... Amb Guillem d'Occam l'escolàstica arribava a la seva fi, i un jove Petrarca anticipa l'arribada d'una nova època: el Renaixement. Hi hagué canvis en arquitectura, en pintura, en música, en política,... i per suposat, també en el pensament. Es volia passar pàgina de l'edat fosca que els havia separat de la llum dels antics. És l'època del ressorgiment del platonisme, de Ficino, Pico della Mirandola, Maquiavel, Copèrnic, Giordano Bruno, Montaigne.

El naturalisme renaixentista acaba, i amb ell l'alquímia, les forces ocultes. Descartes obre la porta a una nova època, un nou mètode de coneixement analític, en avinença amb els nous temps, la Il·lustració, la raó i la ciència. Sorgeixen diverses reaccions: racionalistes d'una banda, empiristes de l'altra, Spinoza, Leibniz, Berkeley, David Hume, i finalment, Newton. Kant assenta unes noves bases per a la filosofia així com una nova relació entre l'ètica i la moral, buscant un principi ètic que pugui ser universal. Tornen a sorgir moviments contraris, és l'època del Romanticisme, que dóna peu a Hegel, i al forniment de les ideologies: marxisme, anarquisme, que responen al desenvolupament paral·lel de la política liberal i a la revolució industrial. Kierkegaard, Nietzsche, Ludwig Wittgenstein, Michel Foucault, reflexionen sobre el discurs i l'individu. El capitalisme triomfa i exporta la democràcia al món.

Però amb aquest domini de la civilització occidental es produeix un fenomen nou dins del pensament humà: l'intercanvi intensiu entre el pensament d'occident i el de la resta de civilitzacions. A partir de la colonització fins allò que ara s'anomena la "globalització", aquest contacte evoluciona des d'una visió condescendent i etnocèntrica de la part dels europeus fins a un inici de fusió entre les diverses visions del món. Al seu torn, després d'haver influït el pensament i les creences dels pobles dominats, pensadors, artistes i científics occidentals, com ara Schopenhauer, els romàntics o Jung, comencen a interessar-se a aquests corrents de pensament i es desenvolupen noves vies sincrètiques que intenten, per exemple, reunir raó i espiritualitat.

La filosofia segueix... refresca modifica

Història de la filosofia occidental
 Edat antiga
 Edat mitjana

modifica

Branques de la filosofia
La filosofia es planteja les preguntes més fonamentals que s'ha fet la humanitat. Es posen en dubte un nombre creixent d'afirmacions, i les preguntes que susciten s'acostumen a presentar en les branques sobreposades d'aquest arbre de la filosofia:
  • Lògica: Què converteix un argument en cert? Com es pot pensar críticament sobre arguments complexos? Què és necessari per pensar bé? Quan es pot dir que alguna cosa no té sentit? Quin és l'origen de la lògica?
  • Epistemologia: Quina és la naturalesa del coneixement, i quins límits té? És fonamental a l'home conèixer? Quins són els límits del coneixement? Quina certesa tenim de l'existència d'un món extern?
  • Metafísica i Ontologia: Què existeix? Quina és l'essència de l'ésser? Existeixen les coses independentment de la nostra percepció? Quina és la natura de l'espai i el temps? Com es relacionen ment i cos? Què és la consciència? Existeix Déu?
  • Ètica: Té sentit establir una distinció entre accions i valors correctes i incorrectes? L'ètica és natural a l'home o és construïda artificialment? És possible l'existència d'una ètica universal? Què és la felicitat? Com cal viure?
  • Estètica: Què és la bellesa? L'art té sentit? Té significat? Què ens connecta amb l'art? Hi ha gustos comuns? Hi ha art immoral?
  • Filosofia del llenguatge: Quin és el sentit de les paraules, i de les oracions? Què és el significat? Com utilitzem el llenguatge, i quin propòsit té? Quina és la relació del llenguatge amb la ment? Com es relaciona el llenguatge amb el món?
  • Filosofia política: Existeixen alternatives a la democràcia? L'Estat ha d'imposar una forma de pensament? És legítima l'existència d'institucions polítiques? Què és la justícia, i quina relació té amb el poder? Pot un Estat entrar en una guerra en contra de l'opinió dels seus habitants?

modifica