Usuari:Pallares/Adam Sandler

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Joventut i formació[modifica]

Nascut a una família jueva del barri de Brooklyn a Nova York, Adam Richard Sandler és el fill de Judy, ensenyant d'escola maternal, i de Stanley Sandler, enginyera électricien, (Sandler, 1935 a 2003), descendent d'immigrants jueus de Rússia.

A cinc anys, la seva família déménage a Manchester, al New Hampshire, on ha escolaritzat al Penetral High School Al seu adolescència, era membre de la BBYO, un moviment juvenil jueu per a estudiants adolescents. Es descobreix ser un còmic natural i va alimentar el seu talent durant la seva escolaritat a la Universitat de Nova York, efectuant regularment dels números als clubs o cafè-teatre i sobre els campus. Obtindrà un diploma en belles arts l'any 1988.

Més tard a la seva carrera, farà sovint crida als seus records més antics per als seus sketches i els seus films. Així, la cançó Lunchlady Land és dédié a Emalee, corona qui ha cuinat i servit al Hayden Dining Hall a la Universitat de Nova York. Altre exemple : a la comèdia Click, Sandler va al llac Winnipesaukee, el més gran llac del New Hampshire, on ha anat al camp d'estat.

Començaments d'actor i revelació per Saturday Night Live (1987-1995)[modifica]

És l'any 1987 que fa els seus com[[{{{2}}}]] ([[:Remote Control (game show):{{{2}}}|Remote Control (game show)]])çaments a la televisió escrivint i jugant dels papers variats al joc televisat  (en), difós sobre MTV, abans d'obtenir l'any 1988 un petit paper - aquell de Smitty, l'amic de Theo Huxtable - a la sèrie Cosby Show, que té durant quatre episodis (Smitty - Estació 4 - episodis : 11, 12, 16, 23).

l'any 1989, gira el seu primer film a petit pressupost(200 000 dòlars) girat sobre un vaixell de creuer disposició de la Nova-Orléans a Cancún per a un concurs de Miss Univers, Going Overboard, per al qual encarna el paper principal i participa en l'escriptura del guió, qui passa francament inaperçu. Continua a escumejar les escenes de stand-up.

Descobert a un club de comèdia per Dennis Miller, Sandler puja a Los Àngeles i s'ha fet recomanar per Miller a Lorne Michaels, productor de l'emissió humoristique Saturday Night Live, difós sobre NBC. Compromès com guionista del Saturday Night Live l'any 1990, esdevé també a marxar de 19 abril 1991 - després d'algunes aparicions - membre del casting del show esdevenint l'estela als costats de Mike Myers, Chris Rock i Rob Schneider.

Amb aquest últim, elabora cançons humoristiques com [[{{{2}}}]] ([[:The Chanukah Song:{{{2}}}|The Chanukah Song]]) (), qui obté un èxit. Hi haurà nomenat tres anys consecutius als Emmy Awards a la categoria Millor equip de guionistes a una emissió musical o de varietats. l'any 1995, anuncia al Tonight Show que li i Chris Farley han estat virés del Saturday Night Live'.[1]

Mentrestant, s'és imposat com una star de l'humor. Publica tres àlbums studio sota l'etiqueta Warner Music Group, They're All Gonna Laugh At You (1994), What The Hell Happened To Me ! !, qui conté la versió de The Chanukah Song i What's Your Name? (1995), qui se salden per èxits comercials i una nominació al Grammy Awards per a They're All Gonna Laugh At You a la categoria millor àlbum de comèdia.

Èxit comercial al cinema (1995-1999)[modifica]

Costat cinema, després de Going Overboard i algunes aparicions al cinema mal rebudes per la crítica - (Shakes the Clown, Coneheads i Mixed Nuts, remake del Pare Noël és una ordure) -, obté el seu primer paper principal amb la comèdia Radio Rebels, l'any 1994, compartint l'estela amb Steve Buscemi i Brendan Fraser. Encara que no havent-hi pas obtingut d'èxit públic i crític, obté l'estatut de film culte de la part dels fans de rock i de metal.

És en 19 abril que ell connait el seu primer gros èxit comercial al cinema, amb Billy Madison, del qual és també el co-guionista. Interpreta el paper-títol del film història d'un benêt qui torna a l'escola per heretar l'imperi del seu pare. El llargmetratge funciona modérément en sala, però obté un èxit al mercat del vídeo i una nominació a les MTV Movie Awards a la categoria millor prestació còmica. És viré de SNL al mesos següents. Però un altre èxit es perfila :

En 19 abril Sandler obté el seu primer èxit crític i públic amb Happy Gilmore, per al qual escriu el guió. Informant 41 milions de dòlars de receptes mundials, de les quals 38 milions de receptes a les Estats Units, per a un pressupost estimat a 10 milions de dòlars, el film el plaça com actor a seguir. Nomenat al MTV Movie Award de la millor prestació còmica, li val igualment la seva primera de les sis nominacions a les Razzie Awards a la categoria pitjor actor.

Encadena els èxits al box-office amb Waterboy, qui és de més el seu primer gran èxit comercial, Wedding Singer, qui coneix igualment un cert èxit critica, i Big Daddy, oficiant igualment com productor i guionista. Produeix igualment d'unes altres comèdies, com aquelles posant en estela el seu amic Rob Schneider.

Confirmació comercial i experiències dramàtiques (anys 2000)[modifica]

Adam Sandler, en el moment de la Sessió foto del Festival de Bastons per a Punch-Drunk Love, l'any 2002.

l'any 2000, després haver creat la seva casa de producció « Happy Madison Productions », de les quals el nom és inspirat films Happy Gilmore i Billy Madison, encarna el paper títol d'una nova comèdia potache, Little Nicky, però qui obté aquesta vegada un resultat decebent al box-office L'actor decideix doncs d'aventurar-se cap a un registre més dramàtic.

l'any 2002, després de dues aparicions a la éphémère sèrie còmica Els Anys campus, creada pel seu amic Judd Apatow, té el paper-títol de la comèdia dramàtica Les Aventures de Mister Deeds, remake de l'Extravagant Mr. Deeds. Si l'actor troba l'èxit comercial, els critiques són prou negativa. De més, l'actor ha nomenat als Razzie Awards a la categoria pitjor actor. Ell es ensuit una aparició en jugador de bongo a la comèdia Una nana al pél, amb Rob Schneider, que produeix via la seva casa de producció.

És el primer paper de la romance Punch-Drunk Love qui li permet de verdaderament es racheter. A aquest film dramàtic de l'aclamat cineasta Paul Thomas Anderson, encarna un home tímid trobant l'amor. Encara que el film no tingui l'èxit comercial esperat, el film ha aclamat per la critica, i l'actor és per a la primera vegada nomenat a les Golden Globe a la categoria millor actor.

L'actor tempta a continuació de tornar cap a un cinema comercial més respectable : en principi amb la comèdia Self Control (Anger Management), realitzada per Peter Segal, qui li permet d'enfrontar l'actor Jack Nicholson. A continuació girant una comèdia romantique amb Drew Barrymore, Amor i amnésie, sempre realitzada per Segal i sota la seva pròpia supervisió en tant que productor executiu. El primer film informa 133,8 milions de dòlars i el segon 120. Finalment, va concloure l'any 2004 amb un projecte més ambiciós, la comèdia dramàtica Spanglish, realitzada pel respectat James L. Brooks. Si el projecte li permet de rebre crítiques superiors a les dues comèdies, el box-office s'atura a 42,1 milions.

Quan no gira, grava dos uns altres àlbums, dels quals l'últim en data, Shhh...Don't Tell (2004), qui inclut Stan the Man, homenatge al seu pare, defallit l'any 2003.

l'any 2005, l'actor comparteix el cartell de la comèdia Mi-temps al mitard, remake de Ple la cara, amb una altra star de l'humor americà, Chris Rock. El box-oficina és excel·lent, amb 175 milions de dòlars. Encadena l'any 2006 amb la comèdia de ciència-ficció Click : télécommandez la vostra vida, realitzada per Frank Coraci. La seva dona ha jugat pel sex-symbol anglès Kate Beckinsale. Un altre èxit comercial, amb 137 milions de dòlars.

Adam Sandler en el moment de la primera del film Funny People a Berlín l'any 2009.

L'any 2007 li permet de fer una gran-separació artística : lliura en març el seu segon drama, amb A Cor obert, per al qual encarna un home destruït per la pèrdua de la seva família en el moment dels atemptats de l'11 de setembre de 2001. Hi és a contra-feina, enfront de l'actor Don Cheadle. Els critiques són positives, però el box-office no sobresurt els 20 milions. I en juillet 2007 , torna cap a un cinema verdaderament potache amb Quan Chuck trobada Larry, una comèdia paròdica sobre el matrimoni gay, amb un altre humorista revelat per la televisió, Kevin James . Els critiques són catastròfics, però l'actor informa 119 milions de dòlars.

l'any 2008, té el primer paper de la sàtira Res que per als vostres cabells, co-produïda pel seu amic Judd Apatow, a continuació en fi d'any, porta un film per a nens produït pels studios Disney, Històries encantades. Els dos films són èxits comercials, a defecte de seduir la majoria dels crítics.

l'any 2009, l'actor torna cap a un paper verdaderament dramàtic, sota la direcció del seu amic de sempre, el realitzador, guionista i productor Judd Apatow, qui li confia el paper de l'humorista égocentrique George Simmons a Funny People L'actor comparteix l'estela amb un valor montante de la comèdia americana, Seth Rogen, però igualment Leslie Mann (que troba després de Big Daddy). Eric Bana, Jonah Hill i Jason Schwartzman completen el casting Encara que els crítics l'enalteixen, el film no obté l'èxit comercial descomptat. Els années 2010 seran doncs posades sota el segell del retorn a la comèdia potache.

Retorn a les comèdies potaches (anys 2010)[modifica]

L'actor al Festival Internacional del Film de Toronto 2014, per a la primera de Men, Women and Children.

l'any 2010, és al cartell de Copains per a sempre, al qual troba per al cap de setmana del 4 de juliol els seus tres amics d'infantesa : jugats per Rob Schneider, Chris Rock i Kevin James . Es va tractar del més gros èxit comercial de l'actor, informant 162 milions de dòlars. Els crítics són catastròfics.

l'any 2011, torna cap a la comèdia romantique en cap de cartell del Mytho envoltat aquesta vegada de Jennifer Aniston i de Brooklyn Decker. La seva pròpia dona, Jackie Sandler, fet una breu aparició al film. 103,1 milions de dòlars. Aquest mateix any, defensa també una comèdia de la qual juga ho duplica paper-títol, masculí i femení, Jack i Julie, realitzat per Dennis Dugan. Els pires crítics de la seva carrera, i un box-oficina en deçà no la impedeixen continuar amb - en 2012, Crazy Dad de Sean Anders i John Morris - l'any 2013, la continuació Copains per a sempre 2, de Dennis Dugan - l'any 2014 la romance Família recomposée, de Frank Coraci, qui li permet de trobar Drew Barrymore[2], qui és un èxit al box-office obtenint 121 342 813 milions de dòlars de receptes mundial. El mateix any, fa part del casting coral del drama Men, Women and Children, de Jason Reitman. Un flop crític i comercial.[3]

Passa llavors un contracte amb la plataforma Netflix, per a produir-los quatre films en exclusivitat, amb ell en cap de cartell. Així, l'any 2014, mentre que la comèdia dramàtica [[{{{2}}}]] ([[:{{{1}}}:{{{2}}}|{{{1}}}]]) (en), de Thomas McCarthy, és un fracàs sales, desenvolupa diversos projectes : l'any 2015 surt en principi la parodie The Ridiculous 6, realitzada per Frank Coraci ; l'any 2016 la comèdia d'acció The Do-Over, de Steven Brill ; l'any 2017 juga a la comèdia romantique Sandy Wexler, sempre de Steven Brill.

Paral·lelament, lliura el seu primer blockbuster a les sales de cinema : la comèdia d'acció i fantàstica per a nens Píxels, de Chris Columbus. Participa activament al guió, però és el flop crític i comercial.

Mi 2017, sorprèn fent marxada de la distribució reunida pel saludat cineasta new-yorkais independent Noah Baumbach, per a The Meyerowitz Stories El film ha presentat al Festival de Bastons 2017, i surt exclusivament sobre Netflix. L'actor signa d'en un altre lloc un nou deal amb Netflix per a produir-los quatre films[réf. Plantilla:Refins.[4]

El primer d'aquests quatre nous films és una comèdia dramàtica semblant prosseguir a aquesta vena : Matrimoni A Llarg Island va reunir Sandler i Chris Rock al paper de dos cinquantenaires fent del co-voiturage per anar al matrimoni dels seus nens respectius.

Vida privada[modifica]

Amb les seves dues filles, Sunny i Sadie, en febrer 2011, en el moment de la recepció de so estavella sobre el Hollywood Walk of Fame.

Adam Sandler s'ha casat el 22 juin 2003 de de 2003 amb Jackie Titone.[5] Han tingut dues filles : Sadie Madison Sandler, nascuda el 6 de maig de , així com Sunny Madeline Sandler, nascuda el Plantilla:Date de naissance- Etant també artista, ha fet aparicions als films d'Adam, tals que Big Daddy, Little Nicky, Els 8 boges nits d'Adam Sandler (la seva veu), Amor i amnésie, Quan Chuck troba Larry, Res que per als vostres cabells, Històries encantades, Just go with it it…

Col·laboradors[modifica]

Adam Sandler s'envolta regularment mateixos col·laboradors : Allen Covert, Rob Schneider, Jackie Sandler, Nick Swardson, Dennis Dugan, Steve Buscemi…Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Filmografia[modifica]

Com actor[modifica]

Cinema[modifica]

  • 1989 : Going overboard de Valerie Breiman : Schecky Moskowitz (inèdit a França)
  • 1991 : Shakes the Clown de Bob Goldthwait : Dink the Clown (caméo, inèdit a França)
  • 1993 : Coneheads de Steve Barron : Carmine (aparició)
  • 1994 : Radio Rebels (Airheads) de Michael Lehmann : Pip
  • 1994 : Mixed Nuts de Nora Ephron : Louie
  • 1995 : Billy Madison de Tamra Davis : Billy Madison
  • 1996 : Happy Gilmore (on Terminagolf) de Dennis Dugan : Happy Gilmore
  • 1996 : A la prova de les pilotes (Bulletproof) d'Ernest R. Dickerson : Archie Moses
  • 1998 : Wedding Imitar : demà es es casa (The Wedding Singer) de Frank Coraci : Robbie Hart
  • 1998 : Sala feina de Bob Saget : Satanàs (caméo no crédité al générique)
  • 1998 : Waterboy (The Waterboy) de Frank Coraci : Robert 'Bobby' Embussar Plantilla:Jr..
  • 1999 : Big Daddy de Dennis Dugan : Sonny Koufax
  • 1999 : Gigolo malgrat ell (Deuce Bigalow: European Gigolo) de Mike Bigelow : Javier Sandooski (caméo)
  • 2000 : Little Nicky de Steven Brill : Nicky
  • 2001 : Animal! L'animal... (The Animal) de Luke Greenfield : Townie (caméo)
  • 2002 : Una nana al pél (The Hot Chick) de Tom Brady : el jugador de bongo (caméo no crédité al générique)
  • 2002 : Punch-Drunk Love de Paul Thomas Anderson : Barry Egan
  • 2002 : Les Aventures de Mister Deeds (Mr. Deeds) de Steven Brill : Longfellow Deeds
  • 2002 : Vuit nits boges d'Adam Sandler (Eight Crazy Nights) de Seth Kearsley : Davey, Whitey, Eleanore i Deer (veu)
  • 2002 : TÉ Day with the Meatball de Nicholaus Goossen : li-mateix (pista métrage)
  • 2003 : Blossoms and Blood de Paul Thomas Anderson : Barry Egan (telefilm)
  • 2003 : Self Control (Anger Management) de Peter Segal : Dave Buznik
  • 2003 : Pauly Shore Is Dead de Pauly Shore : li-mateix
  • 2003 : Stupidity d'Albert Nerenberg : li-mateix (documental)
  • 2004 : Amor i Amnésie (50 First Dates) de Peter Segal : Henry Roth
  • 2004 : Spanglish de James L. Brooks : John Clasky
  • 2005 : Mi-temps al mitard (The Longest Yard) de Peter Segal : Paul Crewe
  • 2006 : Click : télécommandez la vostra vida (Click) de Frank Coraci : Michael Newman
  • 2007 : A cor obert (Reign Over Me) de Mike Binder : Charlie Fineman
  • 2007 : Quan Chuck troba Larry (I Now Pronounce You Chuck and Larry) de Dennis Dugan : Chuck Levine
  • 2008 : Res que per als vostres cabells (You Don't Mess with the Zohan) de Dennis Dugan : Zohan
  • 2008 : Històries encantades (Bedtime Stories) d'Adam Shankman : Skeeter Bronson
  • 2009 : Funny People de Judd Apatow : George Simmons
  • 2009 : Finding Sandler de David Seth Cohen i Tony Grazia : li-mateix (documental)
  • 2010 : Copains per a sempre (Grown Ups) de Dennis Dugan : Lenny Feder
  • 2011 : El Mytho (Just Go with It) de Dennis Dugan : Dr Danny Maccabee
  • 2011 : The Zookeeper de Frank Coraci : el mico (veu original)
  • 2012 : Jack i Julie de Dennis Dugan : Jack / Jill Sadelstein
  • 2012 : Crazy Dad de Sean Anders i John Morris : Donny
  • 2012 : Hotel Transylvanie de Genndy Tartakovsky : Dracula (veu original)
  • 2013 : Copains per a sempre 2 (Grown Ups 2 ) de Dennis Dugan : Lenny Feder
  • 2014 : Família recomposée (Blended) de Frank Coraci : Jim Friedman
  • 2014 : Top Five de Chris Rock : li-mateix
  • 2014 : Men, Women and Children de Jason Reitman : Don Truby
  • 2014 : [[{{{2}}}]] ([[:{{{1}}}:{{{2}}}|{{{1}}}]]) () de Thomas McCarthy : Max Simkin
  • 2015 : Píxels de Chris Columbus : Sam Brenner (igualment coproducteur i coscénariste)
  • 2015 : Hotel Transylvanie 2 de Genndy Tartakovsky : Dracula (veu original)
  • 2015 : The Ridiculous 6
    de Frank Coraci : Tommy
  • 2016 : The Do-Over de Steven Brill : Max
  • 2017 : Sandy Wexler de Steven Brill : Sandy Wexler
  • 2017 : The Meyerowitz Stories de Noah Baumbach : Danny Meyerowitz
  • 2017 : Puppy! : Dracula (veu original, curt métrage d'animació)
  • 2018 : Hotel Transylvanie 3: Algunes vacances monstruoses : Dracula (veu original)
  • 2018 : Matrimoni TÉ Llarg Island de Robert Smigel : Kenny
  • 2019 : Uncut Gems de Josh i Benny Safdie : Howard Ratner

Sèries televisades[modifica]

  • 1987 : Cosby Show : Smitty (saison 4, épisodes 11, 12, 16 i 23)
  • 1990 : The Marshall Chronicles : Usher (saison 1, épisode 5)
  • 1990-1995 : Saturday Night Live : diversos papers (88 episodis)
  • 1990 : ABC Afterschool Specials : Drug Dealer (saison 19
    , épisode 2)
  • 1993 : The Larry Sanders Show : li-mateix (saison 2, épisode 13)
  • 2001 : Els Anys campus : li-mateix (saison 1, épisode 5)
  • 2007 : Un gars del Queens (The King of Queens) : Jeff « The Beast » Sussman (saison 9, épisode 9 - no crédité al générique)
  • 2013 : Jessie : li-mateix (saison 2, épisode 20)
  • 2014 : Brooklyn Nine-Nine : li-mateix (saison 1, épisode 15)

Telefilms[modifica]

  • 1996 : Adam Sandler: What the Hell Happened to Em? de Keith Truesdell : li-mateix
  • 1998 : Late Night with Conan O'Brien: 5th Anniversary Special de Liz Plonka : Crank caller
  • 2001 : Wild Desk Ride : li-mateix / Panelist
  • 2003 : Couch de Paul Thomas Anderson : Couch Testing Man
  • 2003 : Night of Too Many Stars de John Fortenberry : li-mateix
  • 2006 : Like Father, Like Sunday de Kabir Akhtar : li-mateix

Com productor[modifica]

  • 1996 : Adam Sandler: What the Hell Happened to Em? de Keith Truesdell (TV)
  • 1998 : Waterboy (The Waterboy) de Frank Coraci
  • 1999 : Deuce Bigalow: Male Gigolo : Gigolo a tot preu (Deuce Bigalow: Male Gigolo) de Mike Mitchell
  • 1999 : Big Daddy de Dennis Dugan
  • 2000 : Little Nicky de Steven Brill
  • 2001 : Animal! L'animal... (The Animal) de Luke Greenfield
  • 2001 : Joe La Crasse (Joe Dirt) de Dennie Gordon
  • 2002 : Les Aventures de Mister Deeds (Mr. Deeds) de Steven Brill
  • 2002 : The Master of Disguise de Perry Andelin Blake
  • 2002 : Vuit nits boges d'Adam Sandler (Eight Crazy Nights) de Seth Kearsley
  • 2002 : Una nana al pél (The Hot Chick) de Tom Brady
  • 2003 : The Mayor (sèrie televisada)
  • 2003 : Self Control
    (Anger Management) de Peter Segal
  • 2003 : Dickie Roberts: Former Child Star: ex-nen star (Dickie Roberts: Formar Child Star) de Sam Weisman
  • 2004 : The Dana and Julia Show (TV)
  • 2005 : Todd's Coma (TV)
  • 2005 : Mi-temps al mitard (The Longest Yard) de Peter Segal
  • 2005 : Gigolo malgrat ell (Deuce Bigalow: European Gigolo) de Mike Bigelow
  • 2006 : Gay Robot de Tom Gianas (TV)
  • 2006 : El Noi a mamie (Grandma's Boy) de Nicholaus Goossen
  • 2006 : La Revenja de les losers (The Benchwarmers) de Dennis Dugan
  • 2006 : Click : télécommandez la vostra vida (Click) de Frank Coraci
  • 2007 : Lliçons sobre el matrimoni (sèrie televisada)
  • 2007 : Quan Chuck troba Larry (I Now Pronounce You Chuck and Larry) de Dennis Dugan
  • 2007 : Strange Wilderness de Fred Wolf
  • 2008 : Res que per als vostres cabells (You Don't Mess with the Zohan) de Dennis Dugan
  • 2008 : Súper rossa (The House Bunny) de Fred Wolf
  • 2008 : Històries encantades (Bedtime Stories) d'Adam Shankman
  • 2009 : Paul Blart: Mall Cop : Súper Vigile (Paul Blart: Mall Cop) de Steve Carr
  • 2009 : The Shortcut de Nicholaus Goossen
  • 2010 : Copains per a sempre (Grown Ups) de Dennis Dugan
  • 2010 : Born to Be a Star de Tom Brady
  • 2010 : The Zookeeper
    de Frank Coraci
  • 2015 : Píxels de Chris Columbus
  • 2015 : The Ridiculous 6 de Frank Coraci
  • 2016 : The Do-Over de Steven Brill

Com guionista[modifica]

  • 1987 : Remote Control (sèrie televisada)
  • 1995 : Billy Madison
  • 1996 : Adam Sandler: What the Hell Happened to Em? (TV)
  • 1996 : Happy Gilmore
  • 1998 : Waterboy (The Waterboy)
  • 1999 : Big Daddy
  • 2000 : Little Nicky
  • 2002 : Els 8 boges nits d'Adam Sandler
  • 2008 : Res que per als vostres cabells (You Don't Mess with the Zohan)
  • 2010 : Copains per a sempre (Grown Ups)
  • 2015 : Píxels
  • 2015 : The Ridiculous 6
  • 2016 : The Do-Over

Com compositor[modifica]

  • 1995 : Billy Madison
  • 1996 : Adam Sandler: What the Hell Happened to Em? (TV)

Notes i referències[modifica]

  1. Adam Sandler sur SNL Archives. Consulté le Plantilla:Date-.
  2. Blended sur imbd.com
  3. (anglès)Adam Sandler Movies sur Box Office Mojo. Consulté le 2
  4. (anglès) [1].
  5. Falta indicar la publicació.

[[Categoria:Actors estatunidencs]] [[Categoria:Novaiorquesos]] [[Categoria:Guionistes estatunidencs]]