Usuari:Pallares/Carlos Núñez Muñoz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Obra discogràfica[modifica]

Va començar el seu aprenentatge musical amb la flauta i, als vuit anys, va donar el següent pas, com diu ell, començant amb la gaita. En una actuació a l'Auditori de Castrelos, a Vigo, la seva ciutat natal, va ser descobert per The Chieftains, i això va donar començament a la seva carrera musical. Va ser per primera vegada a Irlanda, l'any 1989, a gravar al costat d'aquest grup la banda sonora de la pel·lícula L'illa del tresor.

En 1996, publica el seu primer disc, A Irmandade dónes Estrelas, que va suposar el boom de la música cèltica a Espanya. En aquest disc, Núñez se centra sobretot en l'exploració de la seva Galícia natal amb aportacions irlandeses.

En el seu següent disc, Us amors lliures (1999), Núñez presenta una reflexió entorn del concepte cèltic explorant, entre unes altres, les connexions existents entre la música tradicional gallega i el flamenc. Els textos que acompanyen a les cançons d'aquest disc estan redactats per l'escriptor Manuel Rivas.

Ja en el 2000 i amb la publicació de Maig Longo, amb Núñez ja consagrat com a músic de renom i projecció internacional, el gaitero va compondre una cançó amb l'ex Supertramp Roger Hodgson. Aquest disc és una tornada a la tradició galaica i a la senzillesa i va destacar principalment per introduir-se en les radiofórmules musicals del moment.

El seu següent disc d'estudi és Ànimes de Finisterre publicat en 2003, i a França com Un Galicien en Bretagne, amb una llista de corts lleugerament diferent. Aquest disc és el resultat d'una llarga permanència del músic a Bretanya, França, en el qual es mostren músiques tradicionals bretonas gravades al costat de músics de renom de la Bretanya francesa.

Carlos Núñez també ha editat un àlbum recopilatori de grans èxits amb diversos talls nous anomenat Tots us mons i en 2004 va editar un CD+DVD contenint un concert gravat a Vigo amb el títol de Carlos Núñez & Amics amb les seves cançons més emblemàtiques. Carlos també participa en la banda sonora de la pel·lícula d'Alejandro Amenábar Mar Endins.

Al maig de 2005, Carlos Núñez va publicar a França, Cinema do mar, dedicat a la interpretació d'una selecció de celebérrimas peces de la música clàssica (com el Bolero de Ravel o el Concert d'Aranjuez) i bandes sonores de pel·lícules, esperonat per la seva participació en Mar Endins. La inclusió de bandes sonores va estar motivada pels paral·lels que troba en les peces seleccionades i la música gallega. Podem trobar una versió de la Missió de Ennio Morricone, del Padrí de Nino Rota o la ja habitual en el repertori de The Chieftains «Women of Ireland», de la banda sonora de Barry Lyndon.

En 2006, va participar en la banda sonora de la pel·lícula del Studio Ghibli Contes de Terramar del director Gorō Miyazaki, primer llargmetratge del fill del conegut cineasta japonès Hayao Miyazaki. La seva col·laboració en la banda sonora d'aquesta pel·lícula al costat del seu compositor Tamiya Terashima va ser elogiada pel públic cinèfil i filharmònic en general i li va valer bones crítiques i major projecció internacional a l'artista gallec.

Al febrer de 2007, en la mateixa setmana dels Oscar, Carlos Nuñez va publicar la versió espanyola de "Cinema do mar", diferent a la francesa. Inclou temes amb Ryuichi Sakamoto i Dolç Pontes que no es van incloure en la versió francesa de 2005.

En 2008, va participar en les bandes sonores de les pel·lícules Silk del director François Girard i El meu monstre i jo del director Jay Russell.

Des del 2007 aproximadament, Carlos Núñez ha estat indagant en les connexions galaicas de la música brasilera. D'aquesta recerca ha sorgit el seu nou treball discogràfic, titulat Alborada do Brasil, posat a la venda el 16 de juny de 2009.

En 2012 publica Discover, un doble CD que inclou quatre temes inèdits així com múltiples col·laboracions amb artistes amics al marge de la seva pròpia discografia, que s'unifiquen en aquest disc i fa balanç d'aquests primers anys de la seva carrera. Inclou 39 temes en els connecta la música gallega amb altres cultures, pel que compta amb The Chieftains, Sinéad O’Connor, The Waterboys, Omara Portuondo, Compay Segundo, Els Llops, Carlinhos Brown, Carmen Linares, Vicente Amic, Carles Benavent, Montserrat Caballé, Jordi Savall, Luz, Ry Cooder, Jackson Browne, Ryuichi Sakamoto, o Roger Hodgson de Supertramp.

En 2013, la seva obra "Mambo" va ser la banda sonora de la Tornada Ciclista a Espanya 2013

Una característica fonamental de Carlos Núñez i la seva música és la de col·laborar amb tot tipus de músics de qualsevol nacionalitat tant en l'enregistrament dels seus discos com en les seves actuacions en directe. La Carlos Núñez Banda amb la qual toca en directe es compon de prestigiosos músics com el seu germà Xurxo Núñez, percussionista gallec, Pancho Álvarez, guitarrista i violinista i Begoña Riobó, violinista.

Així, Núñez ha col·laborat amb destacats artistes espanyols com a Vicente Amic, Carles Benavent, Luz Casal, Kepa Junkera i Carmen Linares. D'entre els molts músics internacionals amb els quals ha tocat o gravat destaquen The Chieftains i els seus integrants Paddy Moloney, Sean O'Ríada i el difunt Derek Bell. A més d'ells cal destacar a León Gieco, Donen Ar Braz, Jackson Browne, Phil Cunningham, Liam O'Flynn, Ry Cooder, Ronnie Drew, Frankie Gavin, Roger Hodgson, Paddy Keenan, Joan Manuel Serrat (en Ombres de la Xina), Noa, Máirtin O'Connor, Liam O`Flynn, Dolça Pontes, Teresa Salgueiro, Sharon Shannon, Donald Shaw , la Vella Trova Santiaguera, l'Assembli Gurrufío, la Banda de Gaites de Cea (Orense) i la Real Banda de Gaites de la Diputació d'Orense

En el marc de la seva col·laboració amb artistes internacionals, Carlos Núñez va ser convidat a participar en el "Earth Celebration 2006", festival internacional que se celebra cada estiu a la japonesa illa de Sado, organitzat per KODO, famós grup nipon de taiko.

A més, en 2006 va col·laborar en la banda sonora de la pel·lícula Contes de Terramar, de Gorō Miyazaki.

En 2010, va participar en la creació de l'espectacle "El Secret de la Llança" (Li Secret de la Llanci) al parc temàtic francès de Puy du Fou.

En 2012, va realitzar la seva primera gira nord-americana juntament amb el seu germà Xurxo, el guitarrista Pancho Álvarez i la violinista nord-americana Katie McNally.

Discografia[modifica]

En solitari[modifica]

  • A Irmandade dónes Estrelas (BMG Ariola, 1996)
  • Us amors lliures (BMG Ariola, 1999)
  • Maig Longo (BMG Ariola, 2000)
  • Tots us mons (BMG Ariola, 2002)
  • Ànimes de Fisterra (Sony Music, 2003)
  • Ànimes de Fisterra Edició Especial (Sony Music, 2003)
  • DVD Carlos Núñez & Amics a casa (Sony/BMG, 2004)
  • Cinema do mar (Versió francesa, 2005)
  • Cinema do mar (Versió espanyola, febrer de 2007)
  • Alborada do Brasil (Sony Music 2009)
  • Discover (Sony Music 2012)
  • Inter Celtic [(2014)]

Col·laboracions[modifica]

[[Categoria:Músics gallecs]] [[Categoria:Persones de Vigo]]