Usuari:Pallares/River Phoenix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

River Jude Bottom va néixer el 23 d'agost de 1970 en una cabanya situada en Metolius, Oregon, a vuit quilòmetres al sud de Madras. Els seus pares, John Lee Bottom i Arlyn Sharon Dunetz, que més tard va canviar el seu nom a Heart Phoenix, el van anomenar així pel riu de la novel·la Siddharta de Hermann Hesse, i Jude pel tema dels Beatles «Hey Jude».Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permèsError de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès L'actor posteriorment va descriure als seus pares com «hippies» en una entrevista per a la revista People.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès El  1968 Heart va abandonar la seva família a la ciutat de Nova York i va viatjar creuant els Estats Units, coneixent d'aquesta manera John, mentre feia auto-stop en el nord de Califòrnia.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès La parella es va casar el 13 de setembre de 1969, menys d'un any després d'haver-se conegut.

El 1973 la família es va unir a una secta religiosa anomenada «Nens de Déu» i es van convertir en missioners.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Mentre vivien a Crockett (Texas) va néixer el seu segon fill, Rain Joan of Arc Bottom, el 12 de novembre de 1972. El tercer fill, Joaquín Rafael Bottom va néixer el 28 d'octubre de 1974 en San Juan, Puerto Rico, a causa dels diversos viatges que van haver de fer  com a missioners de la secta. Després de la seva estada a Puerto Rico, es van traslladar a Veneçuela, on va néixer Liberty Bottom el 5 de juliol de 1976.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès A pesar que John Bottom va ser designat com el «Arquebisbe de Veneçuela i el Carib» de la secta, la família no va rebre suport financer del grup religiós i vivien en la pobresa. River tocava la guitarra i cantava al costat de la seva germana Rain sovint en les cantonades per diners i menjar per ajudar a la creixent família.

Finalment, Arlyn i John es van anar desil·lusionant amb els «Nens de Déu»; Arlyn va afirmar més tard a un periodista que ella i el seu espòs es van oposar a la pràctica pròpia del culte coneguda com «Flirty Fishing», que consisteix en una forma de prostitució religiosa, dient: «El grup estava sent distorsionat pel líder, David Berg, que cada vegada es tornava més ric i poderós. Ell buscava atreure deixebles rics a través de sexe. No pot ser».Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès La família Bottom va abandonar el grup amb el temps i van quedar sota la tutela de Stephen Robert Wood, un capellà catòlic, en una església a Veneçuela. Va ser durant els últims anys a Amèrica del Sud que tota la família Phoenix es va tornar vegana, encoratjats per River i Joaquín que van testificar els mètodes dels pescadors locals per matar  les seves preses.

El 1978 la família va tornar als Estats Units amagats en un vaixell de carrega. Després de la seva arribada, es van traslladar amb els avis materns de Phoenix a Florida. El 10 de desembre de 1978 va néixer la filla menor, Summer Joy Bottom, a Winter Park. El 2 d'abril de 1979 la família va canviar oficialment el seu cognom al de Phoenix, per l'au mítica que reneix de les seves pròpies cendres, simbolitzant un nou començament. A més, van adoptar el veganisme com a dieta i estil de vida.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Durant la seva estada a Florida, els nens de la família Phoenix es van convertir en artistes experimentats, amb River i Rain cantant i agradant al públic en concursos de talent i fires.

L'actor Harrison Ford va interpretar al seu pare en The Mosquit Coast, i va compartir amb River el paper d'Indiana Jones uns anys més tard en Indiana Jones i l'última croada.

A Los Angeles, Arlyn Phoenix estava treballant com a secretària en la cadena de televisió NBC. Va aconseguir assegurar per a la seva familia una reunió amb l'agent de nens Iris Burton, que estava tan encantada amb la família que va acceptar fer-se càrrec dels cinc joves.[1] River va començar la seva carrera com a actor, en realitzar la seva primer aparició en un programa de televisió anomenat Fantasy on va cantar al costat de la seva germana Rain.[2]

Dos anys després va actuar en la sèrie de la NBC Seven Brides for Seven Brothers, en la qual va interpretar al germà menor, Guthrie McFadden. River, que va realitzar l'audició per al paper tocant la guitarra i va imitar a Elvis Presley, la qual cosa va convèncer al productor del programa.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Va ser també durant aquesta època quan l'actor va començar a ballar claqué.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

La sèrie Seven Brides for Seven Brothers va finalitzar en 1983 i Phoenix posteriorment va aparèixer en el telefilme Celebrity, on va actuar com el jove Jeffie Crawford. A pesar que en aquesta pel·lícula solament va estar en la pantalla prop de deu minuts, el seu personatge forma un rol molt important en la trama. Posteriorment va realitzar una actuació en The Riddle of Dyslexia, on va encarnar a un jove amb dislèxia. El seu germà Joaquin va aparèixer amb un petit rol. Al setembre, el pilot de la sèrie de televisió It's Your Move va ser estrenat i River, que solament té un diàleg, va interpretar a Brian. També va donar vida al fill de Robert Kennedy en el telefilme Robert Kennedy and His Estafis.

Quan el seu paper en Dyslexia va ser aclamat per la crítica, va ser contractat gairebé immediatament per al rol protagónico en la seva propera pel·lícula per a la televisió, Surviving: A Family in Crisi. River va aparèixer com Philip Brogan al costat de Molly Ringwald i la morta Heather O'Rourke. Aquesta va ser la seva última actuació en televisió abans d'aparèixer al cinema. En la la pel·lícula Explorers, dirigida per Joe Dante, va interpretar al jove científic Wolfgang Müller.

Phoenix en 1989.

Va tenir rols juvenils significatius en Stand By Em (1986) de Rob Reiner, pel·lícula que va portar a Phoenix prominència pública; The Mosquit Coast (1986) de Peter Weir, en la qual Phoenix va interpretar al fill del personatge d'Harrison Ford; A Night in the Life of Jimmy Reardon (1988) i en Little Nikita, al costat de Sidney Poitier.

Durant aquest temps, la família Phoenix continuaria movent-se regularment i arribaria a anotar 40 llocs per al temps que Phoenix tenia 18 anys. Després de completar la seva 6a. pel·lícula, Running on Empty (1988) de Sidney Lumet, la família va fer la seva última escala a Micanopy, prop de Gainesville, Florida en 1987.

A inicis de 1989, Phoenix va ser nominat a l'Óscar com a Millor actor de repartiment (i alhora al Globus d'Or) i va rebre l'honor de Millor actor de repartiment de la National Board of Review pel seu paper en Running on Empty. En aquest any també va interpretar al jove Indy en Indiana Jones and the Last Crusade.

Phoenix va conèixer a l'actor Keanu Reeves mentre aquest estava filmant Parenthood al costat del germà de Phoenix, Joaquin. Els dos anirien a actuar junts per primera vegada (al costat de Kevin Kline, Tracey Ullman i Joan Plowright) en I love you death i més tard en la pel·lícula Avant-Garde de Gus Van Sant, My Own Private Idaho. Pel seu rol, Phoenix va guanyar el reconeixement com a Millor actor en el Festival Internacional de Cinema de Venècia, la Societat Nacional de Crítics de Cinema i els Independent Spirit Awards. El film i el seu èxit solidificó la imatge de Phoenix com un actor amb potencial d'home capdavanter. En una projecció de premsa per a la pel·lícula en el Festival de Cinema de Nova York va predir correctament que un gran nombre de pel·lícules de temàtica gai estaven "en l'horitzó".Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès La seva amistat amb Reeves i Van Sant va continuar fins a la seva mort. Just abans d'aquest film, ell va filmar una aclamada pel·lícula independent cridada Dogfight, co-protagonitzada per Lili Taylor i dirigida per Nancy Savoca, en la qual Phoenix va representar a un jove del Marine en la nit anterior a la seva partida a Vietnam al novembre de 1963.

Phoenix es va associar amb Redford i novament amb Sidney Poitier en la pel·lícula de conspiració i espionatge Sneakers (1992). Un mes més tard començaria producció per a la pel·lícula Silent Tongue, de Sam Shepard (que sortiria fins a 1994). Després va aparèixer en la pel·lícula The Thing Called Love (1993) de Peter Bogdanovich, l'última pel·lícula completada abans de la seva mort.

Generalment considerat en aquest llavors com un dels actors joves més prometedors en la cúspide dels 80 i els 90, River i el seu germà menor Joaquin es convertirien més tard en els primers germans en la història de Hollywood a ser nominats per l'Óscar en la categoria d'actors.

Abans de la seva mort, Phoenix havia donat bona imatge (de la qual ell es lamentava en entrevistes), hagut d'en part a la discussió pública dels seus variats interessos socials, polítics, humanitaris i alimentosos, no sempre populars en els anys 80; com a resultat, la seva mort va provocar una gran cobertura per part dels mitjans d'aquest temps. Al dia d'avui, la majoria dels seus familiars i amics es mantenen silenciosos sobre aquest tema.

En la nit del 30 d'octubre de 1993, Phoenix anava a tocar en viu amb el seu amic proper Michael "Flea" Balzary, dels Xarxa Hot Chili Peppers, en The Viper Room, un club nocturn de Hollywood, el copropietari del qual era en aquest llavors l'actor Johnny Depp. Phoenix havia tornat a Los Angeles a principi de setmana des d'Utah per completar les tres setmanes de preses interiors restants del seu últim (i incomplet) projecte: Dark Blood. La seva germana menor Rain i el seu germà Joaquin van prendre un vol per unir-se-li al seu hotel. La núvia de Phoenix en aquest moment, Samantha Mathis, també va arribar a la seva trobada, i tots ells estarien presents en l'escena de la mort de Phoenix, igual que els músics Gilby Clarke, Tommy Lee, John Corabi, Dave Navarro i Gibby Hayness.

En algun punt de la nit, Phoenix es va dirigir al bany per prendre drogues amb diversos amics i venedors. Es diu que un conegut li va oferir una mica de Persian Brown (una forma poderosa d'heroïna, que és aspirada), i poc després de consumir la droga es va començar a sentir malament. En les primeres hores de la matinada del 31 d'octubre, Phoenix es va desplomar fora del club a causa d'una sobredosi d'heroïna i cocaïna i va començar a sofrir convulsions durant 5 minuts. Joaquin va cridar al 911 i, durant la trucada, no va ser capaç de determinar si River respirava o no.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Rain, per la seva banda, va procedir a fer-li la respiració boca a boca.

Mentre això ocorria, Johnny Depp i la seva banda "P" (amb la participació de Flea i Gibby Haynes, de la banda The Butthole Surfers, també amic de River) estaven en l'escenari. Segons Haynes, la banda estava enmig de la cançó "Michael Stipe", la qual inclou el vers: "no vam tenir una part/ ni una peça del nostre cor/ no Michael, River Phoenix o Flea o jo" mentre Phoenix estava fos del lloc tenint convulsions sobre la vorera. Quan la notícia va arribar al club, Flea va deixar l'escenari i va córrer cap a fora. Els paramédicos havien arribat al lloc i van trobar mort a Phoenix, li van administrar medicaments per intentar restablir-li el pols. Va ser portat en ambulància al centre mèdic Cedars-Sinai, acompanyat de Flea.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Altres intents per reanimar a Phoenix (incloent la inserció d'un marcapasos) no van tenir resultat. Va ser declarat mort a la 1:51 a. m. PST, en la matinada del 31 d'octubre de 1993.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Al día siguiente el club se convirtió en una especie de vitrina con fans y dolientes dejando flores, fotografías y candelas en la acera y graffitis en las paredes del local. Además, se puso un cartel en la ventana del local que decía: «Con mucho respeto y amor para River y su familia, The Viper Room estará cerrado temporalmente. Nuestras sentidas condolencias a toda su familia, amigos y seres queridos. Lo vamos a echar de menos». Depp cerró el bar cada 31 de octubre en honor al actor.[3] Los críticos atacaron diciendo que ese lugar era la cuna de la marihuana de Los Ángeles, por lo que terminó cerrándolo definitivamente en 2004.[4]

Últims papers i defunció[modifica]

Pel·lícules i projectes inconclusos[modifica]

La sobtada mort de Phoenix va evitar que actuarà en diversos papers que ja li havien estat atorgats. Va ser originalment enlistado per interpretar a Daniel Malloy en la pel·lícula Entrevista amb el vampir, basada en la novel·la d'Anne Rice, qui havia mostrat el seu grat pel que fa a que Phoenix interpretarà el paper. Quan Phoenix va morir, Christian Slater va prendre el seu lloc, donant tot el seu salari a dos de les organitzacions de caritat preferides de Phoenix, Earth Save i Earth Trust. El film està dedicat en el seu honor.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès També es va suposar que anava a interpretar a Izzy Singer, el fill del personatge de Susan Sarandon en la pel·lícula Safe Passage, o a Arthur Rimbaud en la cinta de 1995 Total Eclipsi, així com també el de Jim Carroll en The Basketball Diaries. Tots dos papers van ser interpretats al final per Leonardo DiCaprio. Phoenix va ser contactat per interpretar el paper protagónico en El corb, però ho va declinar, donant-li pas obert a Brandon Lee, que també va morir sobtadament, set mesos abans que Phoenix, en un accident mentre filmava una de les últimes escenes de la pel·lícula.

Phoenix estava filmant la pel·lícula Dark Blood, del director George Sluizer, en 1993. Mentre es rodava, s'havia reportat que Judy Davis (actriu secundària de la pel·lícula) i Phoenix tenien disputes durant la filmació. A causa de la mort prematura de Phoenix la pel·lícula va quedar inconclusa. Amb onze dies pendents de filmació, el rodatge va ser abandonat. A causa d'això els productors van intentar demandar a la mare de Phoenix per la suma de sis milions de dòlars, al·legant que Phoenix no havia declarat el seu problema de drogoaddicció. El cas no va procedir, finalment. Les seqüències filmades són propietat de Sluizer, millor conegut com el director de The Vanishing. El director va insinuar la intenció d'usar aquestes seqüències per armar un documental sobre la vida de Phoenix.

No obstant tot l'anterior, la pel·lícula va ser estrenada en 2012 amb noves edicions i ajustos. A l'inici es va reportar que un dels plans originals del director era comptar amb l'ajuda de Joaquin Phoenix per aportar la veu del seu germà en certes escenes, però est va declinar mitjançant un comunicat atorgat pel seu representant.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Música[modifica]

River, en el mitjà, al costat de la banda Aleka's Attic, formada al costat de la seva germana Rain i altres amics.

A pesar que la carrera cinematogràfica de Phoenix estava generant gairebé la totalitat dels ingressos de la família, ha estat indicat per amics propers i familiars que la seva veritable passió era la música. Phoenix era cantant, compositor i un guitarrista consumat. Va començar per aprendre de manera autodidacta a l'edat de cinc anys i va afirmar en una entrevista per I! en 1988 que la mudança de la seva família a Los Angeles, quan tenia 9 anys, va ser feta perquè ell i la seva germana "...poguessin convertir-se en artistes. Vaig caure en els comercials per raons financeres i actuar es va convertir en un concepte atractiu..." Abans d'assegurar-se un agent d'actuació, Phoenix i els seus germans van intentar forjar una carrera en la música tocant covers als carrers de Westwood, a Los Angeles; sent freqüentment desallotjats per la policia a causa de la gentada que s'ajuntava i obstruïa el pas en la vorera.

Mentre treballava en A Night in the Life of Jimmy Reardon en 1986, Phoenix va escriure i va gravar una cançó "Heart to get", específicament per als crèdits finals de la pel·lícula. 20th Century Fox va prescindir d'ella en completar-se el film, però el director William Richert la va posar de nou en el seu propi muntatge de la pel·lícula uns anys després. Va ser durant la filmació que Phoenix va conèixer a Chris Blackwell de Islands Records; aquesta trobada li asseguraria més tard a Phoenix un contracte de 2 anys amb la discogràfica. A Phoenix no li agradava la idea de ser solista i li agradava la col·laboració; així, es va concentrar a formar una banda. Aleka's Attic va ser així formada en 1987 i l'alineació va incloure a la seva germana Rain. Phoenix estava compromès a guanyar credibilitat per propi mèrit, per la qual cosa va decidir que la banda no usaria el seu nom per assegurar-se funcions que no anessin per raons de beneficència per a organitzacions de caritat. La primera publicació de Phoenix va ser "Across the way", co-escrita amb el seu company de banda Josh McKay, en 1989 en un àlbum de beneficència per la PETA titulat "Tame Yourself". En 1991, River va escriure i va gravar una peça recitada anomenada "Curi Curi" per a l'àlbum de Milton Nascimento, TXAI. A més en 1992, la cançó "Too many colors", de Aleka's Attic, va ser prestada per a la banda sonora de My Own Private Idaho, pel·lícula que va tenir a Phoenix en un rol protagonista.

Phoenix va ser un inversor del House of Blues original a Cambridge, Massachusetts, el qual va obrir les seves portes al públic després d'atendre a un grup de persones sense llar en el Dia d'acció de gràcies de 1992.

Va col·laborar també en algunes cançons publicades en l'àlbum Smile from the Streets you hold de John Frusciante. Àlbum que seria publicat en 1997.

Activisme[modifica]

Biografia[modifica]

Començament en l'actuació[modifica]

Primers anys[modifica]

Reconeixements per les seves actuacions[modifica]

Referències[modifica]

Phoenix era un lliurat activista de drets animals, medi ambient i política. Era portaveu destacat de l'organització PETA, i va guanyar el premi Humanitari d'aquesta organització en 1990 pels seus esforços de recaptació de fons. A més, en 1990, per al Dia de la Terra, Phoenix va escriure una composició de temàtica mediambiental destinada a la seva base de joves fans, la qual va ser impresa en la revista Seventeen. Ell va ajudar financerament a una gran quantitat d'organitzacions ambientalistas i humanitàries i va comprar 800 acres (3.2 km2) de bosc plujós en perill a Costa Rica.

A part d'atorgar discursos en concentracions per a molts grups, ell i la seva banda van tocar freqüentment en organitzacions benèfiques ambientalistas reconegudes, a més d'aquelles locals al voltant de Gainesville, Florida.

  1. «Obituary: Iris Burton, Hollywood agent». The Age, 07-04-2008 [Consulta: 4 juliol 2014].
  2. «Rio's Attic – Timeline of a Phoenix» (en inglés). [Consulta: 24 agost 2010].
  3. Rolling Stone. «Last Night at the Viper Room': The Life and Death of River Phoenix» (en inglés). [Consulta: 18 juliol 2015].
  4. «The Viper Room at 20: Reimagined, Without the Bite» (en inglés). [Consulta: 8 abril 2016].

[[Categoria:Actors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Morts el 1993]]