Viquiprojecte:Equips d'obra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Usuari:Pere prlpz/equips d'obra)

Benvinguts i benvingudes al Viquiprojecte Equips d'Obra, un espai de col·laboració dedicat a millorar els continguts de la Viquipèdia pel que fa a la maquinària, eines i equips auxiliars emprats en construcció.

El projecte pretén coordinar la creació i revisió d'articles relacionats amb la temàtica del projecte. Originalment, el projecte s'impulsa des de l'assignatura "Equips d'obra, instal·lacions i mitjans auxiliars" del Grau en Ciències i Tecnologies de l’Edificació de l'Escola d'Enginyeria i Arquitectura La Salle, de Barcelona.

Això pot incloure:

  • Crear articles nous.
  • Ampliar articles existents.
  • Millorar la qualitat dels articles existents (amb correccions, referències, il·lustracions, etc.).

Crear un compte de nou usuari[modifica]

Per participar part d'aquest Viquiprojecte és del tot recomanable ser usuari registrat per tal de poder fer el seguiment de les pàgines que s'editen. Per crear el compte feu clic directament a l'enllaç «Registre/Entrada» ubicat a la cantonada superior dreta de la pàgina (si us cal, consulteu Ajuda:Registrar-se). No sol ser habitual utilitzar el nom real i sovint s'utilitzen pseudònims. Tingueu en compte que el sistema no permet la creació d'un compte amb un nom d'usuari que actualment estigui en ús; si és el cas trieu-ne un altre.

Perquè tot el que editeu a la Viquipèdia quedi registrat a les vostres contribucions, recordeu-vos d'entrar al compte cada vegada que entreu a la Viquipèdia abans d'editar.

L'entorn[modifica]

Per col·laborar a la Viquipèdia, més important que fer servir les eines d'edició és conèixer l'entorn, la manera de treballar-hi i el que s'espera d'un article. Entre els trets principals:

  • La Viquipèdia és una enciclopèdia i no hi cap tot, sinó que un tema de l'article ha d'haver rebut cobertura en fonts fiables per poder tenir un article (en general, amb els temes que podeu trobar en un llibre aquest problema es pot considerar resolt).
  • A la Viquipèdia no es crea coneixement nou, sinó que es recull el coneixement que ja ha estat publicat. Això vol dir que en escriure hauríeu de fer servir la informació que traieu d'una font fiable, com ara un llibre o una publicació acadèmica, i citar la font.
  • Ara bé, compte a no copiar. La informació és lliure, però els textos i les imatges són dels seus autors. Tragueu els fets d'on vulgueu però expliqueu-los amb les vostres pròpies paraules.
  • No esteu sols, sinó que hi hi ha molts altres editors. Això vol dir que:
    • Qualsevol pot editar els articles en que estigueu treballant.
    • Podeu demanar ajuda (per exemple, a Viquipèdia:la Taverna), o fins i tot podeu demanar un mentor si creieu que us pot ser útil.
    • Qualsevol pot posar en un article una etiqueta de manteniment assenyalant-ne mancances importants, o fins i tot pot proposar-lo per esborrar si té mancances no esmenables.
    • Qualsevol us pot fer comentaris a la vostra pàgina de discussió o a la discussió dels articles que editeu. Feu-les servir vosaltres també davant de qualsevol dubte o desacord amb les edicions alienes, o senzillament per coordinar-vos.
    • Quan amplieu algun article, mireu d'aprofitar tot el que sigui possible del que ja hi ha, per respecte a la feina dels que hi han passat abans. Si alguna cosa està malament o voleu fer canvis radicals que suposin eliminar contingut, estaria bé comentar-ho a la pàgina de desambiguació.

A Viquipèdia:Bus turístic hi ha un recorregut introductori de presentació sobre aquests temes que us pot ser útil.

Començant a editar[modifica]

A la Viquipèdia hi ha actualment actius dues maneres d'editar pàgines:

  • L'editor visual, que s'activa en prémer la pestanya "modifica" d'una pàgina. És més intuïtiu i permet veure aproximadament com quedarà la pàgina mentre l'esteu editant. És nou i encara s'estan desenvolupant les seves possibilitats.
  • L'editor clàssic, amb pestanya "modifica el codi". Edita directament el codi de la pàgina tal com queda guardat. Si el proveu, veureu text amb uns símbols que indiquen enllaços, plantilles, imatges, etc. És potser menys intuïtiu però molt més versàtil quan aneu gaire més enllà d'escriure text.

Ajuda i tutorials[modifica]

La Viquipèdia té pàgines d'ajuda (una mica disperses, tot s'ha de dir), i algun tutorial que us pot ser útil. Si voleu, podeu veure:

  • Viquipèdia:Bus turístic: un recorregut per la Viquipèdia, amb qüestions com la interacció amb els altres usuaris, les polítiques, i altres temes que van més enllà de l'edició. Molt recomanable per saber com funciona la Viquipèdia.
  • Viquipèdia:Guia bàsica: un breu tutorial centrat en l'edició (sobretot amb l'editor clàssic).
  • Ajuda:Com es modifica una pàgina: ajuda força complerta sobre l'editor clàssic.

Pàgina d'usuari[modifica]

Una bona manera de practicar l'edició és posar alguna cosa a la vostra pàgina d'usuari, que ve a fer una funció equivalent a la d'un perfil. Si esteu registrats, a dalt de la pantalla a la dreta tindreu uns enllaços que no teníeu abans d'entrar. El de més a l'esquerra duu el vostre nom i és la vostra pàgina d'usuari. Si no hi heu posat res, veureu l'enllaç de color vermell, com el de qualsevol article que no existeix. Cliqueu l'enllaç i anireu a la pantalla per començar la pàgina amb l'editor clàssic (el de "modifica el codi"). Entre d'altres coses, podeu:

No és massa recomanable que hi poseu fotos vostres ni massa dades personals i, si teniu dubtes, consulteu Què es pot i que no es pot posar en una pàgina d'usuari.

Un cop hàgiu posat el que vulgueu, podeu prémer "Mostra previsualització" per veure com queda i "Desa la pàgina" per desar.

Articles per millorar[modifica]

Una bona manera de veure com funciona l'edició és fer alguna correcció en un dels articles que trobareu a Categoria:Articles amb ortografia per millorar o a Categoria:Articles amb traducció per millorar. Podeu provar de fer-ho amb els dos editors per veure com us va millor. Si l'article és llarg, veureu que els enllaços "modifica|modifica el codi" els teniu també al costat de l'encapçalament de cada secció, per si voleu editar només una secció (en general, és més fàcil aclarir-se amb el codi d'una sola secció que amb el de l'article sencer).

Vegeu també els articles de construcció amb la traducció per millorar.

Recomanacions per modificar articles[modifica]

Abans de començar un article nou[modifica]

  1. Assegureu-vos bé que l'article no existeixi encara, buscant-lo pels diferents noms amb que podria estar. Si existeix, treballeu ampliant-lo mirant de respectar la feina dels que hi han col·laborat abans. Si has de fer canvis radicals que suposin eliminar text (per exemple, perquè el que s'hi diu és incorrecte) explica-ho a la pàgina de discussió de l'article.
  2. Cerca i decideix el nom correcte de l’article. Si el nom no és un nom propi i no surt al DIEC, el Diccionari Visual de la Construcció o el Termcat, poseu la referència de l'obra d'on l'heu tret. Mireu de no inventar-vos noms, i menys fent traduccions textuals dels noms en d'altres idiomes.

Començant[modifica]

  1. Per començar un article nou, escriu-ne el nom (en singular) en aquesta pàgina i veuràs que et sortirà una pàgina amb una caixa de text buida.
  2. NO DEIXEU l’ARTICLE BUIT i escriu unes quantes ratlles (o copia alguna cosa del que ja tinguis) per centrar l’article.
  3. Durant tot el procés, pots revisar quan vulguis com queda, clicant al botó previsualització.
  4. Pots tornar a entrar a l'article amb la pestanya “modificar” i anar afegint tota la resta d’apartats que tinguis disponibles. Ves amb compte de no esborrar les categories que hi hagi al final de l'article.
  5. Les paraules significatives d'un article han d'estar enllaçades als articles corresponents. Pots fer això posant dues claus abans i després del concepte, així: [[Concepte]]. També ho pots fer seleccionant el concepte a enllaçar i prement el botó .
  6. Sobre la manera de donar format a la pàgina podeu consultar Ajuda:Com es modifica una pàgina i la xuleta Viquipèdia:Apunts d'ajuda.

Si l'article ja existeix, només cal que cliqueu la pestanya "modifica" per començar a ampliar-lo.

Traduccions[modifica]

Vegeu també: Viquipèdia:Traduccions

La llicència CC-BY-SA sota la qual es publica la Viquipèdia, permet copiar i traduir textos entre viquipèdies en diferents idiomes. L'únic requisit és citar-ne la procedència, i la millor manera de citar-la és posant a la pàgina de discussió la plantilla {{Traduït de}} (vegeu les instruccions per fer servir aquesta plantilla).

Per altra banda, recordeu que hi ha la possibilitat que qualsevol article d'una altra viquipèdia contingui errors o hagi sofert modificacions vandàliques. Convé anar amb una mica de compte en traduir i, sobretot ser crítics per no importar les mancances greus de l'article original. Una bona idea és, abans de traduir, documentar-se una mica sobre el tema i comparar els articles en diferents viquipèdies, si existeixen.

Imatges[modifica]

Per posar una imatge a la dreta (posició recomanada) feu servir [[Fitxer:nom del fitxer|thumb|Text del peu]]
Vegeu també Ajuda:Ús d'imatges

En la majoria d'articles sobre equips d'obra una imatge pot ser molt útil perquè el lector entengui de quina màquina o procés estem parlant. Afegiu les imatges que cregueu que són útils seguint aquestes instruccions. Pots navegar per d'altres viquipèdies i copiar-ne les imatges que et semblin més adients, o bé anar a commons i buscar quines imatges ja hi ha carregades del tema. A commons un bon lloc per començar a buscar és commons:Category:Construction. Naturalment, també podeu carregar fotografies o gràfics que hàgiu fet vosaltres (vegeu Ajuda:carregar un arxiu).

Per transmetre la màxima informació, aprofiteu els peus de foto per assenyalar al lector les coses interessants de la fotografia.

Amb qualsevol dels dos editors, teniu un botó per inserir una imatge de manera fàcil.

Compte amb els drets d'autor: Recordeu que la gran majoria d'imatges que podeu trobar en llocs web, al material docent de l'assignatura, o que podeu escanejar de llibres, revistes i fulletons, no es poden poden publicar sense permís explícit del seu autor.

Verificabilitat i citar les fonts[modifica]

Vegeu també Viquipèdia:Verificabilitat i Viquipèdia:Citau les fonts

Com que qualsevol la pot modificar, la Viquipèdia només és fiable si qualsevol lector pot comprovar d'on ha sortit la informació que hi troba. Per això cal citar les fonts que s'han fet servir. Idealment, en un bon article, caldria reflectir l'origen cada afirmació que es faci, tot i que en un article mitjà que no contingui afirmacions polèmiques es pot ser una mica menys exigent.

Per citar les fonts hi ha dues maneres:

  • Posar notes al peu (vegeu Ajuda:cites i notes). És la forma més recomanable, perquè permet indicar la font de cada part de l'article, però també és la que porta més feina. Per facilitar la feina amb l'editor clàssic hi ha un menú "cita ref" per posar les plantilles de referències.
  • Posar una secció de referències al final de l'article i posar-hi la font utilitzada (o la llista de les fonts). És menys precís i pot ser acceptable per articles curts, tot i que pot esdevenir problemàtica si algú altre que no disposi de la font original amplia l'article.

Completar l'article[modifica]

0.- Abans de completar l'article assegureu-vos que partiu d'un article acceptable fent les següents comprovacions:

  1. El nom de l'article és al principi de l'article en negreta.
  2. Els conceptes importants estan enllaçats cap als seus articles corresponents el primer cop que surten.
  3. Heu repassat les faltes d'ortografia.
  4. Si d'altres usuaris us han posat etiquetes de {{millorar}} o semblants a l'article o us han deixat recordatoris a la vostra pàgina de discussió o us han assenyalat d'una altra manera mancances greus de l'article, aquestes mancances han estat resoltes, o bé, si no esteu d'acord amb el que us han assenyalat, ho heu comentat a la pàgina de discussió de l'article o a la de l'usuari que us ha fet l'avís. Si està clar que el problema està resolt, podeu treure vosaltres mateixos l'etiqueta.

1.- Utilitza la bibliografia de que disposis per tal de fer el més complet possible l'article.

2.- Si a commons hi ha una galeria d'imatges o una categoria específica sobre el tema de l'article, afegiu al final de l'article les plantilles per crear-hi un enllaç: {{commonscat|nom de la categoria}} o {{commons|nom de la galeria}}.

3.- Revisa altres articles sobre temes semblants de diferents viquipèdies per tal d'agafar criteri sobre els que són de qualitat i poder-ne aprofitar idees.

Truc: Feu servir els interviquis (enllaços a d'altres idiomes que surten a l'esquerra) de la Categoria:Construcció per anar a les categories equivalents en d'altres viquipèdies.
Truc: Recordeu que es pot traduir o copiar text d'altres viquipèdies (no d'un llibre o una web, que tenen drets d'autor que ho impedeixen) però si traduïu text d'altres viquipèdies recordeu de posar a la pàgina de discussió del vostre article la plantilla {{traduït de}} per reconèixer-ne l'autoria (seguiu l'enllaç per veure'n les instruccions).

4.- Articles a partir d'un altre: Pot ser que l'article tingui enllaços vermells (que indiquen que no existeix l'article a on apunten) a conceptes que siguin el complementin, o fins i tot que siguin necessaris per entendre'l. Seria una bona idea crear aquests articles, encara que sigui en forma d'article curt o d'esborranys.

Articles potencials[modifica]

Tingueu en compte que un article enciclopèdic no hauria de ser només una definició de diccionari. Per exemple, abans que fer un article d'una ratlla sobre una eina val més incorporar aquesta informació dins d'un article més general que parli de l'ofici i les seves eines.

La llista següent pretén donar idees però no té la intenció de ser exhaustiva:

Abans de començar un article de la llista, assegureu-vos que no existeix amb un altre nom. Si existeix, podeu aprofitar per fer un redirecció des del nom de la llista.

Vegeu també[modifica]