Usuari:RodriguezAllue/proves/Antologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una antologia (del grec ἀνθολογία -anthologia- "una col·lecció de flors") és un recull d'obras notables escollides amb criteris històrics, temàtics, crítics o didàctics. Aquesta sel·lecció pot ser de peces literàries, cinematogràfiques, musicals, etc.

En el context literari, aquestes recopilacions d'obres són freqüents en poesia, faules, assaigos o relats curts i poden reunir tant diferents peces d'un autor com una sel·lecció de peces de diferents autors que segueixen una mateixa temàtica o estil. La col·lecció completa d'obres d'un autor és coneguda com "Obres Completes" o "Opera Omnia". La forma antologia deriva de les recopilacions d’epigrames grecs, iniciades vers el s. II aC per Meleagre de Gadara a la seva Garlanda, les quals van ser posteriorment integrades en l’Antologia palatina, composta pel poeta bizantí Constantí Cèfales al segle X[1].

Antologies a la literatura catalana[modifica]

Exemples d'antologies destacables en la literatura catalana de l'últim segle són les que va realitzar Carles Riba de la poesia de Jacint Verdaguer (1922) i de Joan Maragall (1954); la “Lectura Popular” recollida per Francesc Matheu entre 1913 i 1920; “Els poetes d’ara” (1923-24) de Tomàs Garcés, i el projecte de "Les millors obres de la literatura catalana" que va en Joaquim Molas.

Antologies als medis audiovisuals[modifica]

Exemples d'antologies en películes són l'argentina Relatos salvajes[2] (2014, Damián Szifron), la nordamericana Four Rooms[3] (1995, Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez i Quentin Tarantino) o la francesa Contes Immoraux[4] (1974, Walerian Borowczyk). Exemples d'antologies de televisió són la sèrie americana Alfred Hitchcock Presents o l'anglesa Black Mirror.

Articles relacionats[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Antologia a la Gran Enciclopèdia Catalana» (en català). Enciclopèdia Catalana, SAU. [Consulta: 14 abril 2015].
  2. «Web oficial de "Relatos Salvajes"» (en castellà). [Consulta: 14 abril 2015].
  3. «Entrada de "Four Rooms" a la Viquipèdia en anglès» (en anglès). [Consulta: 14 abril 2015].
  4. «Entrada de "Contes Immoraux" a la Viquipèdia en francès» (en francès). [Consulta: 14 abril 2015].