Usuari:Rogerpuigpelat/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Jordi Fort Font (Vilanova i la Geltrú el 28 de setembre de 1935). Comunicador i sardanista cornellanenc actualment invident inventor d'un mètode per a ensenyar a ballar sardanes a les persones cegues.

Biografia[modifica]

El 1951 ve a viure a Cornellà de Llobregat amb la seva família. Aquí s'inicia en el món de la sardana a través del reestructurat Foment de la Sardana de Cornellà on començà fent petites tasques per a l'entitat.

El 1958 entrà a formar part de la junta directiva del Foment i prengué part en l'organització del primer Aplec de Sardanes de Cornellà celebrat aquell mateix any, també en els aplecs del 59 i 60.

Amb la desaparició del Foment Sardanista a principis dels anys 60 va fer-se soci de la Unió Excursionista de Catalunya, delegació de Cornellà, que tenia a més una secció sardanista fundada per en Josep Llobera i Ramon. Amb el temps va arribar a ser dirigent d'aquesta entitat.

Hem de dir que el Jordi va fer reportatges fotogràfics de la històrica nevada de 1962 a Cornellà i de la gran riuada de Cornellà el 1971.

L'any 1979, amb un grup de bons sardanistes, alguns membres de l'antic Foment, fundà l'entitat Amics de la Sardana de Cornellà. Aquest mateix any perdé la total visió de l'ull dret i una dimensió visual del 91% de l'esquera. Així s'acabà la seva vida laboral (havia fet de contable)

L'any 1982 es posà en marxa l'emissora municipal de Radio Cornellà i aquí s'encetà la seva singladura radiofònica. Junt amb l'Enric Gòrriz començà el programa Nostra Dansa de mitja hora de durada. Ell n'era el director i ambdós eren presentadors. Amb els anys el programa anà creixent i ara dura dues hores.

L'Obra del Ballet Popular els concedí el premi als mitjans de comunicació el 1993.

El 2002, el programa Nostra Dansa complí 20 anys i passà a ser el més antic de l'emissora. El compositor Tomàs Gil i Membrado els dedicà la sardana Vint anys en antena i Antoni Albors i Asins, Vint anys de Nostra dansa.

Al reprendre l'espai La Sardana de l'Any el 2004 Ràdio Cornellà s'hi adherí i el 2007, amb motiu dels 25 anys del programa, organitzaren amb la FSC la final d'aquest certamen.

Ha dirigit el programa Nostra Dansa durant més de 30 anys i més de 1200 programes. Actualment encara hi fa una col·laboració mensual.

El 2008 proposa a la junta de l'ONCE, de la qual en forma part, la possibilitat de fer un curset per ensenyar a ballar sardanes a gent de l'associació.Així es féu i anaren a l'Aplec de Cubelles; l'any següent hi tornaren i el compositor Anoni Guinjoan els dedicà la sardana En un tancar d'ulls.

Del fet de tenir una sardana dedicada al grup, sorgí la idea de mirar de fer un CD de sardanes dedicades a l'ONCE, i amb l'ajuda de Carles Santiago s'ha fet realitat i 10 compositors més escrigueren les composicions. Ells mateixos i altres intèrprets configuraren la cobla que el 28 i 29 de gener de 2011 enregistrar el CD de Sardanes a l'ONCE.

Així doncs mitjançant una metodologia ideada per ell, amb l'ajuda de la seva dona Magdalena Vila i de Josep Malgrat segueixen endavant amb aquest curset que ensenya a ballar sardanes aquells invidents afiliats a l'ONCE que així ho desitgen.

El 9 de novembre de 2013 va rebre a Arenys de Munt la primera Capital de la Sardana la Medalla al Merit Sardanista.

Sardanes dedicades[modifica]

  1. En Jordi i la Magdalena d'Antoni Guinjoan i Simeón
  2. Un home fort de Carles Santiago i Roig
  3. Sisè sentit de Lluís Alcalà i Baqués