Usuari Discussió:Jove

Jump to navigation Jump to search

Sobre aquest tauler

Fermí Reixach i García: llibre d'estil i gentilici NUTS-2

1
Escorxador (discussiócontribucions)

Bon dia, només volia deixar clara la petita "confrontació" a l'article de Fermí Reixach i García. Primer disculpar-me, ja que sóc nou i moltes coses encara no les tinc clares ni les domino, especialment en un tema delicat com són les biografies de persones vives.

Segon, comentar que la vostra resposta i justificació a la reversió del meu aport m'ha confós, llegint el llibre d'estil de la Viquipèdia no he trobat cap lloc on digués que cal emprar el gentilici seguint el NUTS-2, més aviat recomana evitar banderes dintre d'infotaules biogràfiques; i aquesta directriu NUTS no té cap valor a l'hora de definir la nacionalitat, només és un baròmetre estadístic emprat a la Unió Europea i l'Eurostat sense ser vinculant ni representatiu (https://ec.europa.eu/eurostat/web/nuts/background), més encara segons els criteris demogràfics del NUTS-2 només territoris amb menys de 7.000.000 habitats poden entrar dintre d'aquesta categoria (amb l'excepció de Württemberg i algunes regions de Finlàndia) així que, suposant que fos aplicable, correspodria el NUTS de Girona (?).

D'on heu tret aquesta informació i on puc llegir-la.

Gràcies.

Resposta a «Fermí Reixach i García: llibre d'estil i gentilici NUTS-2»
AlbaCiC (discussiócontribucions)
Resposta a «Alfred Figueras: enllaços externs»
FranSisPac (discussiócontribucions)

Estem segurs que la data de defunció de Joan Fontcuberta és dilluns 12? Jo he estat pendent tot el temps, fins i tot cercant a esqueles, per confirmar-ne la data, ja que, tenint en compte com es difon la notícia (nota de Quaderns Crema usada en general com a font) i l'hora que consta en el seu twiter (1:42 del 12 de febrer), és fàcil pensar que hagi estat abans.

He vist que un usuari l'ha posat a Wikidata, però no em serveix de garantia. Si n'has pogut trobar alguna referència fiable estaria bé incorporar-la a l'article (i/o a Wikidata). Cordialment,

Jove (discussiócontribucions)

Totalment d'acord amb la teva apreciació. Em vaig precipitar seguint el criteri de Wikidata, que veig que a data d'avui encara no s'ha publicat cap referència del dia de la seva mort. Salut!

Lauraargent2018 ha amagat aquest apunt (historial)
Lauraargent2018 ha amagat aquest apunt (historial)
FranSisPac (discussiócontribucions)

Restableixo, modificat, el contingut de l'apunt anterior (18:28, 14 feb 2018) on especificava el nom complet d'algú que el tenia com a nom d'usuària registrada i ara l'ha canviat per un àlies. També ha esborrat la traça anterior d'arreu on se la identificava.

«Gràcies. Estic intentant contactar "per fora" amb l'usuària (no ha creat pàgina d'usuària però sí figura el seu nom en discussió i en contribucions) que ha posat la data del 10 a Wikidata i a VP (veure també Usuari Discussió:Kette~cawiki), per tal que ens en proporcioni alguna referència pública.»

Resposta a «Data defunció Joan Fontcuberta i Gel»
Magenri (discussiócontribucions)

He vist que has reanomenat la pàgina Antoni Forcades Ferraté a Antoni Forcades i Ferraté. Amb el teu permís revertiré la teva reversió, perquè crec que el criteri que s'ha de seguir és el d'usar la forma dels cognoms tal com la feia servir l'interessat. Les dues referències que he posat sobre aquesta persona no utilitzen mai la "i" entre els cognoms. Hi ha diverses justificacions per la re-reversió. Pots veure el què en diu la mateixa Viqui a l'article Cognom, on explica que la "i" entre cognoms, encara que no ho sembli, és d'origen castellà. Per altra banda hi ha un text de la Generalitat que marca normativa sobre els criteris de normalització i fixació, referit a topònims i antropònims, on pots veure a la pàgina 15 que diu: Pel que fa a la conjunció i entre cognoms, es respecta l’ús que en feia la persona, ja que hi ha qui la inclou entre els dos cognoms i qui no ho fa (totes dues pràctiques són habituals en català). http://territori.gencat.cat/web/.content/home/01_departament/normativa_i_documentacio/documentacio/territori_mobilitat/cartografia_i_toponimia/criteris_per_a_la_toponimia_dambit_municipal_criteris/docs/criteris_denominacio.pdf Per altra banda, l'Enciclopèdia Catalana (i fins i tot el catàleg de la Biblioteca de Catalunya) va iniciar en un moment donat un procés de "catalanització" dels noms de les persones sense tenir en compte aquest criteri. Per a mi, la GEC no és una font prou fiable. Caldria anar, com et deia, a l'ús que en feia la persona.

Ep, tot aixo amb tot el respecte. Potser el tema li podria interessar a @Yuanga

Jove (discussiócontribucions)

Segons el teu criteri, la GEC no és una font fiable i la prioritat del criteri personal preval (del que no hi ha cap font fiable referenciada). Difícil de justificar, no?

Et demanaria que aportessis fonts i valorem la fiabilitat de cadascuna d'acord amb el Llibre d'estil de la Viquipèdia. Fins el moment, reverteixo edició amb la font legítimament més fiable.

Magenri (discussiócontribucions)

Hola,

No vull encetar cap baralla sobre el tema. Només crec que hauríem de respectar les preferències de les persones sobre la manera d'escriure els seus cognoms. Si mires l'article d'Antoni Forcades, hi veuràs dues referències que he fet servir per redactar-lo. Cap de les dues posa cap "i". Em sembla que són fonts prou fiables.

No he dit que la GEC no sigui fiable, sinó que en un moment determinat va aplicar, en contra de criteris lingüístics i històrics com els que pots veure referenciats a l'article Cognom de la Viquipèdia, uns criteris de catalanització que van semblar correctes als editors de l'enciclopèdia. La discussió ve de més lluny, crec. Cal reflexionar si totes les decisions que es van establir per la normalització lingüística enriqueixen realment l'idioma. Però és un tema molt llarg. Les aportacions que faig del tema sobre la "i" del document de la Generalitat no et semblen prou vàlides?

En fi, la teva reversió diu que la fas d'acord amb la referència, sense considerar que les que serveixen per fer l'article diuen una altra cosa.

Magenri (discussiócontribucions)

Sobre la fiabilitat de la GEC, em semblava que s'entenia que només posava en dubte aquesta decisió sobre les "i". Mea culpa per no haver-me expressat bé. "Déu me'n guard" de no considerar la GEC una font fiable!!

Resposta a «Encara sobre la "i" entre cognoms»
Yuanga (discussiócontribucions)

Hola! Quina norma es segueix per afegir la i llatina entre cognoms?

Jove (discussiócontribucions)

Hola! Tenint en compte que ambdós cognoms són d'origen castellà i, en aquelles terres, la presentació de cognom compost és una realitat, m'acullo al principi general de posar la "i" per distingir els dos cognoms, hàbit recorrent a Catalunya.

Yuanga (discussiócontribucions)

Llavors “t’ho estàs inventant”, perquè a cap font surt amb la “i”, ni tan sols a l’EEC. Estan debatuts aquests tipus de canvis en algun lloc?

No t’ho prenguis malament ni com res personal, res més lluny de la realitat; estic creant articles de gent de l’època i vull estar ben enterat d’aquest aspecte.

Jove (discussiócontribucions)

Hola! Gràcies per l'apunt final.

Tenint en compte que han integrat l'EEC a la GEC de forma directa i suposo que encara no s'hauran avaluat tots els articles, em sembla correcte revertir l'edició. No obstant, m'agradaria constatar que no és un criteri arbitrari.

Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies per la teva comprensió. No tinc res en contra de la "i", de fet jo la porto entre els meus cognoms. És un tema que m'interessa, com et comentava, degut a que estic creant articles de gent de l'època. Saps a on s'ha debatut/acordat això abans?

Jove (discussiócontribucions)

Se que hi ha una debat obert al respecte però no et sabria dir on. Recordo que no quedava tancat en una posició exacta.

Resposta a «“i” entre cognoms»
Sorenike (discussiócontribucions)

Hola, no tinc ganes de començar una guerra d'edicions, així que t'escric aquí i ho discutim si vols. Potser en termes generals, a les monarquies els reis són coronats, com ho va ser la reina Elisabet II del Regne Unit, però a Espanya des de fa molt tradicionalment els reis són proclamats i no se'ls col·loca corona alguna durant la cerimònia. T'adjunto uns reculls de premsa del moment de la proclamació de Felip VI:

A més, l'article 61 del Títol 2 sobre la Corona de la constitució espanyola (p. 25), també recull aquesta paraula i no coronació. Fins i tot si fas una cerca, obres antigues digitalitzades dels segles XVIII i XIX fan servir aquesta paraula. Salutacions.

Jove (discussiócontribucions)

Entesos. Sembla curiós, si més no, que el rei d'Espanya no sigui coronat, com el sentit intuitiu fa pensar. Afegeixo la referència de la Constitució espanyola del 78, que em sembla la més adequada. Qualsevol matís o esmena, seguim aquesta conversa. Salut!

Resposta a «Coronació o proclamació»

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey

1
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

WMF Surveys, 02:48, 20 abr 2018 (CEST)

Resposta a «Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey»

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey

1
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

WMF Surveys, 03:39, 13 abr 2018 (CEST)

Resposta a «Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey»

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey

1
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

WMF Surveys, 20:40, 29 març 2018 (CEST)

Resposta a «Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey»

1r cognom nominatiu masculí amb nom femení! (Carme Mateu)

3
FranSisPac (discussiócontribucions)

L'argument del cognom nominatiu per defensar el teu reiterat reanomenament em sembla poc sostenible quan aquest és masculí i es tracta d'una Carme. Com a mínim podies haver entrar en la discussió i oposar-te a l'argumentació esperant consens. El primer cop que vaig desfer el teu reanomenament no hi havia hagut discussió prèvia però sí en vaig aportar justificació, crec que bastant documentada. Vols que entrem en guerra d'edicions o ho arregles tu mateix?

Jove (discussiócontribucions)

A veure, comences amb bon peu, la diplomàcia és el teu fort. No tinc ganes d'entrar en una guerra d'edicions a aquestes hores (amb reversions que tampoc has entrat a debatre), altra feina tinc que aguantar '''insolències'''.

Dit això, si entrem en matèria a valorar la qüestió de fons, que és el què realment ens importa, veuràs que em refereixo al 1r cognom (Mateu) que es dóna el cas que pren la forma de nom, molt probablement d'origen patronímic. Fins on jo sé, no conec cap Mateua ni Mateula, de fet el nom de Mateu s'usa indistintament per a masculí con en femení, tal i com Pau. La integració de la conjunció no només respon a un criteri generalitzat a la viquipèdia i a la Enciclopèdia Catalana sinó a quelcom més important, segons el meu parer, la diferenciació entre noms i cognoms, tal i com Miquel Martí i Pol o Maria Mercè Marçal i Serra.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Lamento que et sembli insolència. A mi tampoc m'agrada perdre el temps... però sí dedicar-ne.

Potser no ho he fet prou bé, però el motiu del meu moviment de reanoment, desfent el teu, quedava reflectit en el resum, malauradament truncat: «Segons Viquipèdia:Anomenar pàgines 5.3. A la GEC () apareix sense conjunció. Cercant a internet que... ...da clar que és la forma més corrent». El referit punt 5.3, a com anomenar les pàgines, diu: «Pels noms en català, molta gent utilitza la partícula i entre el primer i segon cognom, mentre que d'altra no ho fa. La norma general a la Viquipèdia és seguir el criteri de fonts solvents com la Gran Enciclopèdia Catalana que inclou la partícula i. Si la persona en qüestió no hi apareix, utilitzeu la forma que sigui més corrent.»

  • Vaig comprovar si tenia article a la EC, amb resultat negatiu.
  • Vaig poder comprovar, com indico, que quan hi apareix és sense la conjunció. Val a dir que és en la Llista de les Creus de Sant Jordi, a l'any 2000, i allí tan sols quatre de les 38 persones no estrangeres apareixen sense la conjunció; una és en Josep Antoni Oriol Novellas (Oriol!) i una altra Carme Mateu Quintana. Per alguna cosa serà, dic jo.
  • Calia veure quina era "la forma més corrent". Tot i que per raons personals ja em constava, vaig explorar àmpliament internet per confirmar que aquesta era la variant sense conjunció, i així va resultar.
  • Un cop desfet el (comprensiblement no debatut) reanomenament teu anterior, especificant la motivació esmentada en el "formulari" de canvi de nom, em va semblar important ampliar el que allí ja hi havia posat amb una explicació més documentada situada en la la pàgina de discussió de l'article.
  • Amb tot plegat, creia que difícilment veuria un retorn a la denominació amb conjunció. He de pensar que no hi has parat esment. (Confesso que soc molt escèptic sobre l'efectivitat de les pàgines de discussió i això m'ho confirmaria).

T'agrairia em diguessis on falla el conjunt del meu raonament / justificació, inclosa la indicació (insolent?) que «podies haver entrar en la discussió i oposar-te a l'argumentació esperant consens». Estic disposat a que em convences, però també a mantenir la meva posició en cas contrari.

Ah, per cert, fins on jo sé, Mateu és un prenom masculí (algun exemple d'ús en femení?), mentre que Pau, que també ho és, apareix en femení per Maria de la Pau ("Pace" en italià), al marge de la "variant femenina" Paula.

No voldria mantenir la nostra discrepància en el nivell de l'enfrontament personal. "Pace". Cordialment.

Resposta a «1r cognom nominatiu masculí amb nom femení! (Carme Mateu)»