Usuari Discussió:Leptictidium

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Usuari Discussió:Leptictidium/Arxiu 1 en data 22-08-2017.

Qllach (discussiócontribucions)

Bones, m'agradaria col·laborar en la traducció de "L'origen de les espècies" a Viquitexts. No sóc expert en biologia però crec que tinc un bon nivell de traducció i d'anglès, i la biologia m'agrada i en tinc coneixements bàsics, també conec una mica la teoria de l'evolució. Suposo que no cal realment que et demani permís, però a causa de diversos comentaris poc afortunats rebuts en el passat, quan col·laborava assíduament amb la Viquipèdia, vaig quedar una mica escaldat i, com a usuari experimentat que ets (recordo molt bé el munt d'aportacions interessants que feies a la Viquipèdia, i que probablement segueixes fent), no vull fer res sense el teu vist-i-plau. Una salutació ben cordial. ~~~~

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia, Quico. Endavant, t'hi pots posar quan vulguis. No recordo ben bé a què et refereixes amb això dels «comentaris poc afortunats» (i tampoc no arribo a trobar cap pista mirant els meus comentaris antics a la teva pàgina de discussió), però em disculpo sense reserves si vaig ser jo qui va fer-los. Salut!

Resposta a «L'origen de les espècies a Viquitexts»
ASTOROT~cawiki (discussiócontribucions)

Bona tarda. L'escultor Pere Moragues consta com a persona viva i caldria esmenar-ho.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Fet!

Resposta a «Wikidata P.Moragues»

Hola. Aquí és on he de fer-te les consultes a partir d´ara?

3
Víctor Colomer Miralbell (discussiócontribucions)

Hola. Aquí és on ge de fer-te les consultes a partir d´ara?

Leptictidium (discussiócontribucions)

Així pots comunicar-te amb qualsevol altre usuari de la Viquipèdia: fent clic a la seva pàgina de discussió i deixant-los un missatge com me l'has deixat a mi.

Víctor Colomer Miralbell (discussiócontribucions)

Vale. Suposo que ho sabre fer.

Resposta a «Hola. Aquí és on he de fer-te les consultes a partir d´ara?»
Túria (discussiócontribucions)

Hola! He vist que el bot EVA ha estat modificant els enllaços als articles de cada any per sobreenllaçament d'efemèrides. Trobe que pot resultar molt útil al llegir un text, però està ocasionant problemes a les taules demogràfiques de diversos articles de municipis valencians que tinc a la meua llista de seguiment. Pel que he vist en casos com Torreblanca, les Coves de Vinromà o Borriol (entre molts altres, diria que també de fora del País Valencià), està deixant d'enllaçar únicament l'any 2007 dins de la taula d'evolució demogràfica, de manera que la deixa "incompleta" estèticament i també des d'un punt de vista més utilitari (per consultar cada any des de la taula). No sé si seria possible revertir els canvis i fer que es concentren només dins del text i no a les taules d'evolució demogràfica, que trobe que estan prou generalitzades en molts articles de municipis. Gràcies i una salutació.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia! La idea de fer aquests canvis sorgeix del consens des de fa molt de temps que hi ha molt sobreenllaçament de dates en articles on no és realment necessari. Per exemple, una persona que llegeixi articles sobre compostos químics probablement no té cap interès a llegir l'article sobre el 1969 o sobre el 30 d'abril, mentre que un usuari que llegeixi articles sobre municipis del País Valencià probablement no té cap interès a llegir l'article sobre el 2007 o sobre el 24 d'octubre. Dit això, si et sembla necessari, puc fer que el bot elimini tots els anys de les taules demogràfiques o, al contrari, que no els toqui.

Finalment, i això ja és un tema que no té a veure amb els bots, creus que valdria la pena fer que les taules d'evolució demogràfica xuclin les dades de WikiData? Així s'actualitzarien automàticament. Potser n'@Amadalvarez: ens pot aconsellar sobre la viabilitat d'aquesta idea.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Ah, genial, no sabia que existís. Ja es pot posar a qualsevol article o encara està en fase experimental?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Penso que sí. La va fer l'@Arnaugir ja fa temps i penso que està estable.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Ho he provat als tres articles que esmentava en @Túria: més amunt i la veritat és que funciona molt bé. Què et sembla, Túria, no veus millor substituir totes les seccions de demografia que tenim en local per la plantilla de WikiData?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Suposo que seria el més correcte. Però no ho faria amb un bot sense verificar prèviament que la sèrie està carregada a WD.

Els darrers anys entenc que estan perquè s'han fet càrregues de l'INE, però l'històric no ho sé del cert.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Sí, clar. Em referia a canviar-ho manualment.

Túria (discussiócontribucions)

Hola! He estat uns dies (afortunadament) desconnectat del mòbil. Si la plantilla de WD funciona bé, no trobe cap impediment per no fer-ho. Moltes de les taules tenen 2012-2013 com a l'últim any i seria una gran ajuda que s'anaren actualitzant automàticament. Sovint alguns usuaris tractem d'afegir l'últim any però és una tarea ardua per fer-la en els 542 municipis valencians, per exemple.

Ara bé, i crec que això s'ha de tindre en compte i és important, si les dades s'actualitzen automàticament cada any pot donar a vegades una sensació de certa "acumulació". Les dades demogràfiques de les taules sovint són per dècades (bots de 1960-1970-1980) i de sobte una acumulació en els darrers anys (2012-2013-2014-2015-2016-2017...) pot generar certa falta de perspectiva: el 30% de la taula és per a un període de temps de 200 anys i el 70% de l'espai de la taula per al període 2008-2020. Trobe que s'hauria de tindre en compte també. Potser una actualització "manual" cada tres anys seria més adient, tenint en compte que ja hi apareix el nombre d'habitants en la infotaula (i sovint també en la introducció o en la secció de demografia en forma d'oració). No ho tinc massa clar.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Potser es podria fer que la plantilla tan sols mostrés les dades de cada dècada (1960-1970-1980, etc.) més l'últim any. Què en penses, @Arnaugir:?

Arnaugir (discussiócontribucions)

Hauríem de mirar com fer-ho, us referiu exclusivament a la taula? Mostrem només els anys "rodons"?

Leptictidium (discussiócontribucions)

Crec que és això el que proposa en Túria (i a mi em sembla bé).

Arnaugir (discussiócontribucions)

M'ho miro. En tot cas per Catalunya caldrà fer una plantilla a part ja que inclou els fogatges.

Leptictidium (discussiócontribucions)
Arnaugir (discussiócontribucions)

El problema és a WD, hi ha una dada informada que té dues dates (2013 i 2018)

Leptictidium (discussiócontribucions)

Ho he resolt a WikiData. Creieu que convindria modificar la plantilla perquè posés els articles amb una problemàtica similar en una categoria de manteniment, per facilitar-ne la detecció?

Arnaugir (discussiócontribucions)

m'ho miraré! però em penso que no deu ser gaire habitual.

Resposta a «Bot EVA i efemèrides»
Joan Gené (discussiócontribucions)

Bon dia, Lepictidium, tu en sabies força, sobre l'Imperi Romà d'Orient, oi? És que ara dubtava si emprar el terme bizantí o romà d'orient i he recordat que molts d'articles en català fan servir la segona. Que m'ho podries aclarir? Gràcies!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia. És una mica com «esquimal» versus «inuit», «berber» versus «amazic» i altres casos similars: des d'un punt de vista estrictament lingüístic, tant «bizantí» com «romà d'Orient» són igual de correctes. Ara bé, «bizantí» comporta tota una sèrie d'anacronismes, biaixos i connotacions que convé evitar. Per tant, millor «romà d'Orient».

Dit això, hi ha una sèrie d'expressions fixes en les quals és inevitable l'ús de «bizantí», com ara «discussió bizantina» o «novel·la bizantina». Salut!

Resposta a «Bizantins»
Paucabot (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre. Gràcies, ho poso a la llista de coses per fer.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si mai se't buida la llista, aquí tens la llista d'articles de mamífers sense referències. A hores d'ara, puja a 172.

Paucabot (discussiócontribucions)

Més feines que duen el teu nom: vaig detectar que hi havia alguns tàxons (que no eren ni gènere ni espècie) que encara no estaven en plural com Aquelat, Corticat, Rafidofícia, Ulval o Prototheora. Com que no n'estic segur de quins s'han de pluralitzar, t'ho deix a tu. Pots revisar la llista sencera aquí.

Paucabot (discussiócontribucions)

Una altra consulta que et pot interessar: https://petscan.wmflabs.org/?psid=17146058. És la llista dels articles d'éssers vius que només tenim nosaltres. Són 718 a hores d'ara. Alguns són correctes i han de romandre així: són articles de tàxons que només tenim aquí, però avui de matí ja n'he trobat uns quants que tenien equivalents en altres llengües i he hagut de fusionar els ítems de Wikidata.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia, em podries posar alguns exemples dels que has fusionat?

Paucabot (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

D'acord, no és el que em feia patir, que és que s'haguessin fusionat pàgines de WikiData que es referissin al mateix animal, però amb noms taxonòmics diferents. M'ho aniré mirant.

Paucabot (discussiócontribucions)

Idò sí que es referien al mateix animal però amb noms taxonòmics diferents ... d:Q1767906 nosaltres el tenim com a Hadrosciurus pyrrhinus (he reanomenat dins l'article) i la resta com a Sciurus pyrrhinus.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Ah, doncs sí que era el que em feia patir! Aleshores s'han de desfer aquests canvis. El nom taxonòmic correcte, segons les fonts més recents, és amb Hadrosciurus, no Sciurus. Segons WikiData, el procediment correcte en aquests casos és mantenir els dos ítems separats i marcar-los com a sinònims amb la propietat corresponent: "if a taxonomic paper or book introduces a name change, create a new item for the new name (if needed) and add a statement with sinònim taxonòmic (P1420) to that item".

És el mateix problema de sempre que ja havíem comentat a Plantilla Discussió:Infotaula d'ésser viu#Espècie en local i que sorgeix de deficiències en el disseny de WikiData. Com a tal, s'ha d'arreglar directament a WikiData, no a expenses de massacrar la taxonomia que fa servir cada viquipèdia.

He desfet els canvis corresponents a l'esquirol amazònic meridional i l'esquirol vermell peruà. N'hi ha algun més?

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo crec que hauríem de prioritzar que els articles sobre la mateixa espècie estiguin tots reunits allà mateix. El concepte enciclopèdic és el mateix, per tant haurien d'estar enllaçats.

Entenc que els ítems sobre cada nom s'han de crear a WD, però això no implica repartir els articles entre els sinònims. Els interwikis s'haurien de prioritzar per tal de poder navegar entre els articles en diferents llengües.

PS. Ni un esquirol ni l'altre tenien (ni tenen) Sinònims (P1420), cosa que encara dificulta més cercar els articles equivalents en altres llengües.

Leptictidium (discussiócontribucions)

L'ideal de tenir tots els articles reunits en un mateix ítem no pot passar per sobre de la necessitat d'oferir als lectors informació correcta i basada en les fonts fiables més recents. Per tant, hi ha dues maneres d'aconseguir l'objectiu que desitgem:

  1. Que els desenvolupadors de WikiData arreglin el sistema per permetre que dos ítems diferents puguin compartir interviquis
  2. Trobar una manera que es puguin afegir paràmetres locals a la plantilla IEV amb prioritat per sobre de les dades xuclades de WikiData (en el cas que ens ocupa, posaríem en local la taxonomia Hadrosciurus X tot i estar enllaçat a l'ítem de WikiData de Sciurus X)

Per altra banda, acabo d'afegir la P1420 a aquests dos ítems.

Paucabot (discussiócontribucions)

Segons jo veig, i deixant de banda coses que no podem arreglar nosaltres, podem

  • Prioritzar el nom
  • Prioritzar el concepte

Tu, clarament has prioritzat el nom però, malgrat les teves reversions, enlloc no està escrit que això hagi de ser així.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Saps tan bé com jo que no hi ha cap política de la Viquipèdia que justifiqui donar informació obsoleta als lectors com tal de tenir WikiData una mica més endreçada, per molt que ho diguem amb eufemismes com «prioritzar el concepte».

Leptictidium (discussiócontribucions)

Crec que he trobat la manera que tots dos ens puguem donar per satisfets. Fes un cop d'ull a «Esquirol amazònic meridional» o «Esquirol vermell peruà»:

  1. els articles estan vinculats al mateix ítem de WikiData on es troben tots els interviquis
  2. el paràmetre «item», emperò, li diu a la taxocaixa que xucli les dades de l'ítem on es troba la taxonomia correcta

Així doncs, els articles inclouen tant els interviquis com la taxonomia correcta i actualitzada! Evidentment, això significa que s'han de mantenir els dos ítems a part, sense fusionar, però com apuntava més amunt, aquesta ja és la pràctica habitual a WikiData.

Paucabot (discussiócontribucions)

Em sembla una molt millor solució.

Resposta a «Problemes en les referències»
KajenCAT (discussiócontribucions)

Li cito la meva resposta al seu comentari de la meva discussió però no deu funcionar les notificacions; Sempre em lio amb els articles i tot això. Gràcies per dir-m'ho! Per arreglar-lo, millor faig per "reanomenament"? Seria correcte "Eleccions presidencials al Senegal de 1963"? I una altra qüestió, els països que no porten article com Gàmbia, seria "eleccions presidencials de Gàmbia de 2016"? Gràcies de nou i bon vespre!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Exacte! Per activar les notificacions cal escriure: {{ping|NOM DE L'ALTRE USUARI}}. Crec que el millor títol seria "Eleccions presidencials senegaleses de 1963" o "Eleccions presidencials del Senegal de 1963".

KajenCAT (discussiócontribucions)

Sí, ho havia fet però dec haver-me deixat algun { o escrit malament el teu nom. I en el cas de països que no tenen article com Gàmbia?

Leptictidium (discussiócontribucions)

Doncs el mateix, però sense article: "eleccions presidencials gambianes" o "eleccions presidencials de Gàmbia".

Resposta a «Senegal»
Lohen11 (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Assumint que també fos bielorussòfon, seria "Guènrikh Màtussavitx Wagner". Aquest cognom no segueix els criteris de transcripció estàndard perquè és un cognom d'origen alemany.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Compte, @Lohen11:, que m'havia menjat una "u" en la transcripció del prenom. Ara ja l'he arreglat.

Resposta a «Bielorús»
Lohen11 (discussiócontribucions)

Han tornat a plantar la plantilla de copy editing a Qazi Shibli en anglès

Leptictidium (discussiócontribucions)

I l'he tornat a treure. Encara que sempre hi ha marge de millora, després de la revisió bàsica que vaig dur a terme ja no hi ha motiu per penjar-hi un avís.

El més curiós és que l'usuari que l'ha tornat a penjar comet faltes molt greus quan escriu en anglès, incloent-hi a la seva pròpia pàgina d'usuari. Potser és això el que li impedeix veure que el nivell lingüístic del teu article ja és més que acceptable. Salut.

Lohen11 (discussiócontribucions)

Gràcies per l'esforç! Una abraçada, salut!

Resposta a «Qazi Shibli»
Vriullop (discussiócontribucions)

Al Viccionari vaig fer wikt:el-trans pel grec modern i wikt:grc-trans pel grec antic. El modern està pendent de la publicació de les recomanacions de l'IEC. Està explicat en la documentació. L'antic està copiat de l'anglès, se suposa que és la transliteració científica. Pots pegar-li una ullada? A veure si val la pena traslladar-ho a la col·lecció de la Viquipèdia. Per provar-ho al Viccionari pots usar en previsualització la sintaxi {{e|el|...}} pel grec modern o amb el codi grc per l'antic.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Hola! Fa bona pinta. Podria ser útil a la Viquipèdia sempre que s'hi inclogués un avís que el grec antic i medieval no se solen adaptar al català mitjançant transcripcions o transliteracions, sinó per la via vulgar (per exemple, "Telèmac" i "Blaquerna" en lloc de "Telémakhos" i "Vlakherne").

Vriullop (discussiócontribucions)

Tens raó. Al Viccionari s'usa el grec antic sobretot en etimologies. A la Viquipèdia interessa més per noms propis i els del món clàssic ja solen estar adaptats. He fet Mòdul:El-trans.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Fantàstic, de ben segur que serà útil. Gràcies.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Pel que fa al grec modern, hi ha un punt d'incertesa que em temo que no podrem resoldre fins que es publiquin definitivament els criteris de l'IEC.

En noms com Γεώργιος, a primera vista sembla que el més lògic és tractar-los com a paraules esdrúixoles i accentuar-los en conseqüència > Geórgios. Ara bé, tradicionalment això no s'ha fet en català perquè s'ha considerat que la "gi" es pronuncia palatalitzada i, per tant, en realitat és una paraula plana > Georgios. Desconec si els criteris de l'IEC recullen aquesta particularitat.

Resposta a «Romanització del grec»