Usuari Discussió:Leptictidium

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Plantilla nova[modifica el codi]

No he sabut veure on dius que diu que la infotaula automàtica no té el mateix nivell de funcionalitat que la de tota la vida. Això afecta a qualsevol espècie o només a mamífers?Sng (disc.) 21:02, 27 juny 2017 (CEST)

Hola, @Sng:! A Plantilla Discussió:Infotaula d'ésser viu estem parlant de diverses millores que s'han de fer a la plantilla nova perquè assoleixi el mateix nivell de funcionalitat que les actuals: per exemple, resoldre els problemes amb els registres fòssils, posar les cursives correctes, permetre l'ús de categories de manteniment ocultes, afegir el paràmetre "sci_meaning" de manera satisfactòria... El teu feedback sobre com millorar la {{IEV}} serà, com sempre, benvingut.—Leptictidium (digui) 21:38, 27 juny 2017 (CEST)

Murins[modifica el codi]

Hola,

He fet una ampliació del contingut de l'article dels murins. He vist que no existeix una plantilla d'espècies d'aquestes de navegació que es posen al peu. Com que són 600 espècies aproximadament he pensat en fer-ho ens parts. També he pensat que opcionalment podria fer una només de gèneres. He vist que a la wiki italiana fan divisions per tribu de la subfamília, però no tinc clar si són vàlides. Tens alguna idea de si la subfamília està subdividida en tribus o divisions o algun rang intermedi entre subfamília i gènere?. Moltes gràcies.Sng (disc.) 23:23, 29 juny 2017 (CEST)

Bona tarda! @Sng:. Sí, la subfamília se subdivideix en diverses tribus. Si no em falla la memòria, la viquipèdia en anglès té infotaules de navegació, com a mínim, per a diverses d'aquestes tribus.—Leptictidium (digui) 15:09, 30 juny 2017 (CEST)
@Sng: Aquest enllaç et pot resultar útil. Bon cap de setmana! —Leptictidium (digui) 22:35, 30 juny 2017 (CEST)
@Leptictidium: Com va dir Juli Cesar, "Alea jacta est". Però li donaré cop d'ull quan tingui un moment. Moltes gràciesSng (disc.) 22:49, 30 juny 2017 (CEST)

Hola de nou,

Ja he fet les plantilles. Encara que de repassar els noms comuns de les espècies, però diria que, tret de petits canvis, així es quedarà. Com ho veus? Sng (disc.) 16:10, 2 jul 2017 (CEST)

@Sng: Molt bona feina! El format està perfecte. Sembla que en alguns llocs hi posa "división" en lloc de "divisió", però a banda d'això, genial!—Leptictidium (digui) 16:12, 2 jul 2017 (CEST)
@Leptictidium: Fet!Sng (disc.) 17:00, 2 jul 2017 (CEST)

Dubtes tècnics[modifica el codi]

Hola mestre,

Estic acabant la meva classificació dels rosegadors. Quan la tingui té l'ensenyaré i espero que ens ajudi i t'agradi. El cas és que no tinc clar com situar uns gèneres de la tribu Marmotini. Els gèneres que hi ha a l'article dels xerins no quadren amb els de la pròpia tribu. El no que tinc clar és si pertanyen a alguna de les subtribus: Marmotina, Spermophilina o Tamiina, o pertanyen a alguna altre subtribu, o directament a la tribu, o estan classificats com incertae sedis. Els gèneres que no tinc clar on situar són els següents: Callospermophilus, Eutamias, Ictidomys, Notocitellus, Otospermophilus, Paraxerus, Poliocitellus, Protoxerus, Urocitellus, Xerospermophilus i Xerus. A part, hi ha un gènere (Sciurotamias) que pel que sembla és clar, valgui la redundància, que no està clar on ha d'anar. Si pots donar-me un cop de mà per aclarir-ho, genial. Si no, doncs potser els acabo deixant com incertae sedis. En qualsevol cas, el que és segur es que s'haurà d'actualitzar alguns articles per incloure o treure aquests gèneres.

Aprofito per preguntar-te un parells de coses més, aquestes més senzilles.

 • Quins serien els noms comuns de les subtribus Marmotina, Spermophilina i Tamiina?
 • L'espècie Eoglaucomys fimbriatus té, segons les viquipèdia, el nom comú d'esquirol volador de Caixmir. No hauria de ser esquirol volador del Caixmir?

Gràcies per tot. Fes el puguis. Sng (disc.) 22:18, 4 jul 2017 (CEST)

Hola, @Sng:. Com va tot? Et pot servir l'article en frisó (encara que no parlis l'idioma, com que hi ha els noms científics pots veure a quina subtribu va cada gènere).
Sobre els noms comuns, fa uns anys vam fer recerca diversos usuaris i vam trobar que no hi ha cap adaptació normativa de la terminació -ina de les subtribus. Per tant, deixem el nom científic tal qual a l'espera que algun dia l'IEC o alguna altra font en faci una adaptació adequada.
Finalment, sobre l'esquirol volador de Caixmir, «Caixmir» és un d'aquells noms de lloc que poden dur o no dur l'article al davant. Vam optar per la forma sense article perquè és la que apareix al Termcat.
Espero haver-te pogut ajudar. Bona nit!—Leptictidium (digui) 22:49, 4 jul 2017 (CEST)
Sempre m'ajudes, però ara tinc un altre dubte. Segons la wiki anglesa, i veig que segons la frisona també, les majoria d'espècies que per nosaltres pertanyen al gènere Tamias, es troben dins del gènere Neotamias. Saps quina és la versió correcte? Moltes gràcies.Sng (disc.) 22:02, 6 jul 2017 (CEST)
Hola de nou, @Sng:. Tant la UICN com la immensa majoria d'estudis recents (exemple 1, exemple 2, exemple 3) consideren Neotamias un subgènere de Tamias.—Leptictidium (digui) 09:31, 7 jul 2017 (CEST)
Perdona la meva ignorància, però si Neotamias és un subgènere de Tamias, el nom científic de les seves espècies no hauria de ser Tamias (neotamias) ... enlloc de Neotamias ....? Ho dic perquè a la UICN no sembla que sigui un subgènere, més aviat sembla un gènere. En aquest cas, totes les espècies, excepte l'esquirol llistat de l'Est americà, i els seus articles s'haurien de reanomenar, passant de Tamias ... a Neotamias .... Si em dones la teva aprovació ho faig jo mateix.Sng (disc.) 08:17, 8 jul 2017 (CEST)
@Sng: Ostres, sembla que la UICN acaba de renovar les seves fitxes sobre aquest grup. Abans els classificaven com a Tamias i ara els classifiquen com a Neotamias. Sembla que es basen en aquesta font. Deixa'm que me la llegeixi en profunditat i et dic alguna cosa.—Leptictidium (digui) 08:39, 8 jul 2017 (CEST)
@Sng: La font sembla convincent. Pots tirar endavant amb els canvis de classificació quan vulguis. No sé si ja hi ha redireccions fetes des de «Neotamias X» cap als noms comuns. Per altra banda, per descarregar-te una mica de feina, si vols m'encarrego jo de fer els canvis necessaris a la plantilla de navegació. Salut.—Leptictidium (digui) 11:07, 8 jul 2017 (CEST)
No cal, ja m'ho ocupo jo de tot. En qualsevol cas, moltes gràcies per tot.Sng (disc.) 11:37, 8 jul 2017 (CEST)
Les espècies ja estan i la plantilla també. Només queda reorganitzar els gèneres. Demà m'encarrego.Sng (disc.) 20:49, 8 jul 2017 (CEST)
Em sembla que ens hem estat trepitjant. No obstant això, si no m'equivoco, ja està actualitzada completament la nova situació de Tamias. Sng (disc.) 10:00, 9 jul 2017 (CEST)
Sí, tema resolt. He mogut els articles amb el bot a la nova categoria, @Sng:.—Leptictidium (digui) 10:05, 9 jul 2017 (CEST)

Noms comuns[modifica el codi]

Em pots dir si els següents noms comuns de les espècies del gènere Dipodomys són vàlids?

 • Rata cangur àgil -> Dipodomys agilis
 • Rata cangur de Califòrnia -> Dipodomys californicus
 • Rata cangur de la Costa Gulf -> Dipodomys compactus
 • Rata cangur del desert -> Dipodomys deserti
 • Rata cangur de Texas -> Dipodomys elator
 • Rata cangur de San Quintín -> Dipodomys gravipes
 • Rata cangur de Heerman -> Dipodomys heermanni
 • Rata cangur gegant -> Dipodomys ingens
 • Rata cangur de l'illa San José -> Dipodomys insularis
 • Rata cangur de l'illa Margarita -> Dipodomys margaritae
 • Rata cangur de Merriam -> Dipodomys merriami
 • Rata cangur de Chisel-toothed -> Dipodomys microps
 • Rata cangur de Nelson -> Dipodomys nelsoni
 • Rata cangur endèmica de Fresno -> Dipodomys nitratoides
 • Rata cangur de Ord -> Dipodomys ordii
 • Rata cangur de Panamint -> Dipodomys panamintinus
 • Rata cangur de Phillip -> Dipodomys phillipsii
 • Rata cangur de Bannertail -> Dipodomys spectabilis
 • Rata cangur de Stephen -> Dipodomys stephensi
 • Rata cangur de cara estreta -> Dipodomys venustus

Sng (disc.) 18:25, 9 jul 2017 (CEST)

Bona tarda, @Sng:! En principi, els noms comuns de les espècies han de sortir d'alguna font fiable.—Leptictidium (digui) 20:43, 9 jul 2017 (CEST)
Això ja ho dono per suposat. La pregunta era si sabies si aquests són vàlids.Sng (disc.) 20:53, 9 jul 2017 (CEST)
No em consta que ho siguin, @Sng:. Diria que es van «colar» a l'article de la rata cangur quan l'usuari anònim va intentar traduir-lo de l'anglès (de manera bastant deficient, tot sigui dit).—Leptictidium (digui) 20:55, 9 jul 2017 (CEST)
Ja els he tret. Millor fora que malament.Sng (disc.) 21:01, 9 jul 2017 (CEST)

Plantilles[modifica el codi]

Hola de nou,

Perdona que et molesti. He fet una prova d'una plantilla i m'agradaria que em diguessis que et sembla. Està a proves. La idea és fer dues. La que t'ensenyo i una altre amb les espècies del parvordre dels fiomorfs. Un cop fetes les dues, les posaria dintre d'una altre que englobaria tots els histricògnats, a l'estil dels murins. D'aquesta manera es podrien eliminar diverses plantilles de rangs inferiors i tenir només cinc (ctenodactilomorfs, caviomorfs, fiomorfs, histricògnats i histricomorfs) per tots els histricomorfs. Quan tinguis un moment, dona-li un cop d'ull, si us plau, i em dius que et sembla. Moltes gràcies.Sng (disc.) 22:28, 9 jul 2017 (CEST)

Hola, @Sng:. Tinc experiència amb plantilles grosses (p. ex. carnívors, vespertiliònids) i petites (p. ex. porcs espins del Nou Món, deomins), i estic bastant convençut que les plantilles excessivament àmplies fan més nosa que servei als lectors (es veuen obligats a anar clicant a menús desplegables a la cerca de l'espècie que busquen). Si de cas, crec que la tendència hauria d'anar en el sentit contrari, simplificant les plantilles massa extenses. Bona nit.—Leptictidium (digui) 23:03, 9 jul 2017 (CEST)
Entenc. Aquesta que et mostrava et sembla massa gran? Sng (disc.) 19:16, 10 jul 2017 (CEST)
@Sng:. Sí. Tu i jo ens coneixem molt bé el tema, però l'usuari típic que no sigui un expert en els mamífers es perdrà amb els menús desplegables i no sabrà on ha de clicar.—Leptictidium (digui) 20:37, 10 jul 2017 (CEST)

Tàxons[modifica el codi]

Hola mestre,

He creat dues llistes. Una amb els tàxons dels rosegadors des de l'ordre fins als gèneres. I l'altre amb les espècies. Crec que ja tinc tots el noms científics de les espècies, però em manca acabar de comprovar tots els noms comuns. Et passo l'enllaç per si li vols donar un cop d'ull -> Llistes. Si vols ho podem afegir al viquiprojecte com a informació complementaria. Tu mateix. Espero que t'agradi i sobretot et pugui ser útil.Sng (disc.) 23:40, 13 jul 2017 (CEST)

Bon dia, @Sng:. Em miro primer el dels tàxons i després et dic alguna cosa.—Leptictidium (digui) 10:12, 14 jul 2017 (CEST)

deures[modifica el codi]

Ara ve l'estiu... I si aprofitem vacances i la futura baixa per fer adq mamífers? No vull esmentar cert nom....--barcelona (disc.) 12:14, 22 jul 2017 (CEST)

@Barcelona: Ja saps que el tinc de número 8 a la llista de prioritats, però per arribar-hi primer cal que els altres articles siguin votats per la comunitat.—Leptictidium (digui) 12:17, 22 jul 2017 (CEST)
periòdicament faig pings al respecte... --barcelona (disc.) 13:01, 22 jul 2017 (CEST)