Usuari Discussió:Magenri

Page contents not supported in other languages.

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Usuari Discussió:Magenri/Arxiu 1 en data 07-08-2017.

Amortres (discussiócontribucions)

Bon dia, com cada any per aquestes dates arriba la Quinzena de la Qualitat, que fem del 16 al 31 de desembre, estàs més que convidat a participar-ne. Moltes gràcies!

Magenri (discussiócontribucions)

Ho aniré seguint, gràcies

Resposta a «La Quinzena de la Qualitat»
Alzinous (discussiócontribucions)

Bona tarda, no entenc massa perquè reverteixes la correcció d'un error ortogràfic. Segons l'Optimot "colegi" no existeix en català. Si us plau, desfes la teva reversió de la correcció ortogràfica o justifica perquè has revertit el canvi. Gràcies. Ja ho he entès després de llegir el comentari (la frase completa) que has deixat. Gràcies i disculpa el descuit.

Resposta a «'Colegi' no existeix en català»
Capsot (discussiócontribucions)

Espere que et vaja tot molt bé i moltes gràcies per tota la gran faena que fas! Sé que et queda un poc lluny, però organitzem amb companys viquipedistes i membres d'Amical Wikimedia (la nostra entitat que es farà càrrec de les despeses de transport i àpat), una trobada el 27 d'agost d'enguany a Calonge (Viquiprojecte:VENI VIDI VIQUI). Espere que pugues venir-hi, ens faria goig poder comptar amb la teua presència!:). Altrament s'ha de fer la Viquitrobada a finals d'any i sembla probable que es faça a les terres de l'Ebre, a la voreta de casa teua doncs! Ja ens ho comentaràs, molt bona setmana i tant de bo continues editant molt de temps! Una abraçada! Fins ben prompte! Claudi/Capsot

Capsot (discussiócontribucions)

Hola, vaja em sap molt de greu que no vingues. Enhorabona per "l'aviesa", a gaudir del nado' doncs! A l'adolescència (com és el meu cas) ja no so'n tan "preciosos" però bé hem de passar-hi... A finals d'any hi haurà la Viquitrobada que és més formal però sempre hi ha espai per a fer-hi coses informals, conéixer els uns els altres i xarrar i passar una bona estona junts! Espere veure-t'hi algun dia. Molt bon diumenge! Fins ben prompte! Una abraçada ben gran! Claudi/~~~~

Resposta a «Bon vespre!»
Barcelona (discussiócontribucions)

Genial que facis més articles de mitologia!

Magenri (discussiócontribucions)

Aquestes nimfes, (com les oceànides) no hi eren a les descripcions detallades de Pierre Grimal. Però ara, amb noves fonts, vaig fent. Gràcies pels ànims.

Barcelona (discussiócontribucions)

Cap problema amb interpretatio romana, això és un wiki

Resposta a «Nereides»

Sobre l'ús de la cursiva en el nom de textos religiosos

4
CarlesVA (discussiócontribucions)

Bon dia,

Veig que estàs posant en cursiva els noms dels llibres de la Bíblia, com el nom mateix de la Bíblia. Els noms de textos religiosos són una excepció a la norma, com podràs veure aquí, punt 16.5.1, i aquí, punt 2.2.e. En aquest sentit, ni Gènesi, ni Bíblia, per exemple, han d'anar en cursiva.

Magenri (discussiócontribucions)

@CarlesVA Desconeixia aquesta excepció. Rectificaré. Creia, com molta gent, que els títols dels llibres s'escrivien sempre en cursiva. Gràcies per l'advertència.

CarlesVA (discussiócontribucions)

De res. Les excepcions sempre són el més difícil de controlar, lògicament. Entre tots millorem la viquipèdia.

CarlesVA (discussiócontribucions)

Per cert, també hi ha excepcions en l'ús de la majúscula a llibre i carta, al primer enllaç les indica. Jo sovint he d'acabar mirant aquestes obres de referència, perquè tenir-ho tot al cap no és fàcil.

Resposta a «Sobre l'ús de la cursiva en el nom de textos religiosos»
Capsot (discussiócontribucions)

Bon vespre,

Espere que et vaja tot molt bé. Escolta, fem la Viquitrobada 2021 a la Catalunya del Nord els 20 i 21 de novembre d'enguany: Viquiprojecte:Viquitrobada 2021.

Em/ens faria molt de goig poder comptar amb la teua presència per a passar-hi tots junts u bna bona estona! Tot esperant veure-t'hi et desitge un molt bon cap de setmana! Fins ben prompte! Claudi/Capsot

Resposta a «Viquitrobada 2021»
Capsot (discussiócontribucions)

Molt bon dia! Espere que vos vaja tot molt bé a tu i tots els teus durant aquest peri'ode difi'cil. Fa molt de goig veure la teua gran faena, molti'ssimes gràcies i enhorabona! T'escric ja que s'estan fent les eleccions de la Junta de la Fundacio' Wikimedia (però potser ja ho saps) i veient com contribueixes supose que hi tens dret de vot i necessitem almenys un vot de Reus. :) Trobe que hem de demostrar que la nostra comunitat té molta força, empenta i vitalitat mitjançant una participacio' important; ja som 6ens i gràcies a tots vosaltres podem pujar encara si no has votat. Espere que hi votaràs i t'ho agraisc. Per a entendre de qué es tracta (molta gent no en té ni idea dissortadament), he elaborat una mena de balanç amb el meu parer sobre els candidats amb un enllaç penjat a la Taverna (segon apartat, Viquipèdia:La_taverna/Novetats). De nou moltes gràcies per les teues contribucions constants i de qualitat. Et desitge un molt bon cap de setmana i un excel.lent estiu. Fins ben prompte! Una abraçada! Claudi/Capsot

Magenri (discussiócontribucions)

Bona tarda ja, @Capsot. Conec el tema de les votacions i he llegit els diversos comentaris a La taverna. A més ja he votat, perquè com dius tinc dret a vot. Gràcies pel teu interès i segueix fent la bona feina que fas. Bon estiu (el que en queda)

Capsot (discussiócontribucions)

Perfecte me n'alegre! Molti'ssimes gràcies! Que et vaja tot molt bé... Molt bon vespre i excel.lent diumenge... Si' el que en queda... :) Fins ben prompte! Claudi/Capsot

Resposta a «Bon dia!»
CarlesVA (discussiócontribucions)

Bon dia, Magenri. M'he fixat que en articles biogràfics canvies el primer verb "fou" (perfet) per "era" (imperfet). A mi se'm fa estrany, aquest ús de l'imperfet. És algun criteri consensuat pels viquipedistes? Hi ha alguna raó lingüística que faci més aconsellable l'imperfet? Gràcies.

Magenri (discussiócontribucions)

Bon dia @CarlesVA, no, no hi ha cap consens al respecte ni tampoc cap raó lingüística que ho justifiqui absolutament. Entenc que l'imperfet "era" té, en aquests canvis, el mateix sentit que el perfet "fou", i des del punt de vista de facilitar la lectura em sembla (és una opinió purament personal) que "era" fa més àgil la lectura que no pas el "fou" usat normalment en contextos més formals. De totes maneres si ho veus així, puc estalviar-me els canvis, però segueixo pensant que la Viquipèdia ha de ser un lloc on el text escrit hauria de deixar de ser més aviat "noucentista" i mostrar un llenguatge més planer. A la teva disposició.

CarlesVA (discussiócontribucions)

Gràcies per l'aclariment. He de confessar que no comparteixo la teva opinió i que crec que justament, com tota enciclopèdia, la viquipèdia ha d'emprar un registre formal (que no vol dir antiquat).

De la teva elecció no veig clar que "era" equivalgui a "fou" (la forma menys formal del perfet seria "va ser"). Els dos passats en català, imperfet i perfet, tenen diferències de significat en l'aspecte: el perfet indica una acció acabada en el temps, mentre que l'imperfet designa situacions en curs o repetides. Per això se'm fa estrany l'imperfet: "X (difunt) va ser rei", és a dir ja no ho és (perquè és difunt). Entenc que també es pot interpretar que ho era en aquell moment i que, en la seva funció de rei, ho segueix sent encara que ja estigui mort, perquè entre els reis d'aquell lloc ell n'és un... Podríem consultar-ho a algun expert, si et sembla bé.

Magenri (discussiócontribucions)

Em sembla bé la consulta @CarlesVA. Respecte al "registre formal que no vol dir antiquat", entenc que la Viquipèdia, precisament perquè és una enciclopèdia divulgativa, ha de buscar la facilitat de la lectura, l'agilitat, la forma fàcil i comprensiva d'allò que vol expressar i fugir una mica de les "normes" estàndards dels llenguatges molt formals. Repeteixo que és una opinió. Em fan mal a l'orella (i a la vista) algunes expressions com ara "el rei X fou rei de X, i fou proclamat ... i fou vençut..." etc, que he trobat (i corregit), potser sense consens, utilitzant "va ser" i "era" i altres paràfrasis. Ja no parlo dels "àdhuc" (que ningú no utilitza en el llenguatge parlat) o dels "atès" (que forma part del llenguatge administratiu), i d'altres exemples que podria afegir. En fi, potser és una dèria. A la teva disposició.

CarlesVA (discussiócontribucions)

Bona tarda, Magenri. M'han respost d'Optimot. Et transcric la resposta:

L'imperfet d'indicatiu no és un temps verbal adequat per fer servir en articles enciclopèdics que tracten de personatges que van viure en el passat, perquè és un temps de passat imperfectiu, vàlid per indicar que una situació es troba en curs en un moment de referència passat, o bé que es manté estable o es repeteix en un període passat. Per exemple: Llegien quan son pare va arribar a casa; A l'edat mitjana, la Corona d'Aragó dominava el comerç mediterrani; El curs passat començava les classes a les nou del matí.

En canvi, com dieu, el passat simple o perifràstic és un temps perfectiu que indica que la situació expressada és anterior al moment de l'acte de parla i no manté cap vinculació amb aquest moment. En articles per a una enciclopèdia en què el registre és formal, aquest és el temps adequat.

Jo hi afegeixo que, si creus que "fou" és massa formal, es pot emprar perfectament la forma perifràstica, "va ser", que és més viva en la llengua parlada i lleugerament menys formal.

(Com a curiositat, et diré que jo sí que uso "atès", tant en textos meus com a nivell oral... però potser és que són un tio massa serio i una mica antediluvià)

Magenri (discussiócontribucions)

D'acord, @CarlesVA, utilitzaré el "va ser", i gràcies per la consulta. No he volgut ofendre a ningú quan parlava de "atès", però jo que he treballat un temps en un ajuntament (el de Reus) ho relaciono sempre amb el llenguatge burocràtic, ja que aquesta fórmula era molt usada. Gràcies de nou, i que acabis de passar un bon estiu.

CarlesVA (discussiócontribucions)

Ep, no m'has ofès, tranquil, feia broma. Entre tots millorem la viquipèdia, que és del que es tracta.

Magenri (discussiócontribucions)

La meva resposta també volia ser irònica. Salut

Resposta a «Era o fou?»
KRLS (discussiócontribucions)

Hola Magenri! Suposo que deus tenir accés a una versió en paper del Diccionari biogràfic de reusencs. Si és així, em podries dir quin percentatge de biografies porten el "i" entre cognoms i quants sense la "i"? Crec que pot ser molt útil en la discussió que estem tenint aquests dies.

Magenri (discussiócontribucions)

@KRLS, el Diccionari conté uns 1.300 noms i l'autor usa totes dues formes. Les persones més conegudes (Josep Güell i Mercader, Joan Sol i Ortega, Hortensi Güell i Güell, Josep Alberich i Cases... porten "i". Altres els menciona només amb un cognom, i altres, una mica menys de la meitat, sense aquesta "i", però vull afegir que les seves fonts normalment són els mateixos interessats si eren vius i sobretot la premsa reusenca, de la que en va fer un buidat exhaustiu quan es va jubilar i va treballar voluntàriament a l'Arxiu Municipal de Reus, relligant els diaris locals i fent aportacions de les seves col·leccions particulars al fons de l'hemeroteca reusenca. Cal dir també, que l'historiador Pere Anguera ha tractat en moltes de les seves obres a personatges reusencs, (Bibliografia catalana reusenca (1598-1974), El Centre de Lectura de Reus: una institució ciutadana, Societat, sociabilitat i ideologia a l'àrea reusenca..., i molts altres) i per a mi és una font molt fiable, on usa la "i", si l'autor l'usava o no la usa en cas contrari. Com veus, hi ha més d'una única font i les fonts són contrastades. Per cert, l'Arxiu Municipal conté correspondència de moltes persones, sobretot de comerciants que no surten a les fonts literàries (només potser a les necrològiques i a les esqueles), consultables totes, i on es constata l'ús o no d'aquesta "i". Encara hi ha més recursos: els llibres de memòries d'escriptors locals que parlen dels seus contemporanis, com Saldoni Vilà, Andreu de Bofarull, o el seu germà Antoni, i més recents Xavier Amorós i Ramon Amigó. Tinc a l'abast aquesta bibliografia i d'altra que no cal anomenar, i si ho creus convenient puc citar els llibres que en facin referència, en cada un dels casos on hi vegis conflicte.

KRLS (discussiócontribucions)
Magenri (discussiócontribucions)

@KRLS, crec que és perquè l'ex-libris és més un producte a la moda que no pas un ús propi per part de l'interessat. De totes maneres això és una opinió meva. Lluís Quer i Boule va ser diplomàtic i escriptor (sempre sense "i" encara que eren obres en castellà, com es pot veure al CCUC al registre en format MARC de les obres Apuntes hispano suizos). Els documents com a diplomàtic, al menys els que jo he tingut accés, no inclouen tampoc la "i". Per tant. l'ex-libris, que he donat com a bo, es més una mostra de voler arribar a un acord que una font fiable o almenys més fiable que les altres.

Resposta a «Diccionari biogràfic de reusencs»
Capsot (discussiócontribucions)

Bon vespre,

Espere que et vaja tot molt bé. Gràcies per totes les teues nombrioses i valuoses edicions. Enhorabona! Escolta, enguany celebrem el 20é aniversari de la Viquipèdia i trobe que hi hauries de participar. No tenim cap reusenc i convé que algu' represente la teua ciutat! Es fan vi'deos curtets de viquipedistes que celebren aquesta fita. Et deixe els detalls principals del missatge que va deixar Sorenike a la Taverna (tens fins al 28 de febrer si vols enviar alguna cosa):

"Si esteu interessats a participar-hi, heu de gravar-vos durant uns 10 o 15 segons màxim, explicant molt breument què significa, què en penseu o per què és important per a vosaltres la Viquipèdia i desitjar-li un feliç aniversari, un per molts anys, etc. És important que el vídeo que feu estigui en format horitzontal; pel que fa a la qualitat, no és un requisit indispensable, però és un valor afegit que en tingui un mínim.

Una vegada tingueu el vídeo, el podeu enviar a viquipedia@wikimedia.cat, on el rebrà la persona encarregada de l’edició."


Espere poder comptar amb tu! Molt bon vespre i una setmana excel.lent. Fins ben prompte. Claudi/Capsot

Resposta a «Bon vespre!»