Uti possidetis iure

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L' uti possidetis iure (del llatí, "com posseïes [ d'acord al dret ], posseiràs") és un principi de dret en virtut del qual els bel·ligerants conserven provisionalment[1] el territori posseït al final d'un conflicte, interinament, fins que es disposi una altra cosa per un tractat entre les parts. Pel que sembla derivar de l'expressió llatina " utilització possidetis, ita possideatis ", és a dir, "com tu posseïa, continuaràs posseint".

Aquest principi prové del dret romà, que autoritzava a la part bel·ligerant reclamar el territori que havia adquirit després d'una guerra. A partir d'això, el terme ha estat utilitzat històricament per legitimar conquestes territorials, per exemple, l'annexió de l'Alsàcia-Lorena per part de l'imperi alemany a 1871. Aquest principi va ser aplicat en el segle XVIII entre Espanya i Regne Unit en finalitzar la Guerra de l'Orella de Jenkins (1739-1748).

Aplicació contemporània per a la delimitació de fronteres[modifica | modifica el codi]

Més recentment, el principi ha estat utilitzat per establir les fronteres de nous estats sorgits després d'un procés d'independència (descolonització), com per exemple el cas de Veneçuela, amb l'objecte d'assegurar que les fronteres mantinguessin els límits dels vells territoris colonials dels quals van emergir. Així mateix, va ser el principi rector del procés de descolonització a Àfrica.[2]

Simón Bolívar en finalitzar les Guerres d'independència hispanoamericana va ser el primer a proposar durant el segle XIX que els països d'Hispanoamèrica emancipats conservessin les antigues fronteres de les colònies de l'imperi espanyol a Amèrica. És a dir, que els nous estats sorgits tinguessin com fronteres les que els corresponien de les colònies espanyoles l'any 1810, provisionalment fins a l'existència d'un tractat, legant l'any 1810 com l'últim any de la monarquia espanyola per a la possessió legítima dels seus dominis americans. Així en passar a l'estatus d'independència, es van fixar per als nous països unes fronteres com a punt de partida en base als antics territoris colonials que el 1810 formaven part integrant d'un virregnat, capitania general o audiència.[3]

Aquest principi ha estat l'adoptat per diversos països hispanoamericans. Per exemple va ser aplicat el 1881 en el tractat de límits xilè-argentí per a decidir la frontera entre aquests països.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Qüestió de límits entre Bolívia i el Brasil [1]
  2. Robert Jackson "Sovereignty in world politics" aJackson, Robert (ed.). Political Studies Association. Sovereignty at the Millenium, 1999. ISBN 9780631215967. 
  3. The politics of South American boundaries [2]