Väinämöinen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeVäinämöinen

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat
semideu
heroi llegendari Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraKalevala Modifica el valor a Wikidata
MitologiaMitologia finesa i Finnic paganism (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
MareIlmatar Modifica el valor a Wikidata
RW Ekman: Väinämöinen
Sammon puolustus (" La defensa del Sampo ", 1896), mural d'Akseli Gallen-Kallela al Museu d'Art de Turku .

Väinämöinen o Väino és un personatge mitològic finès descrit com un home ancià i savi amb una veu portentosa i màgica, que protagonitza la llegenda de Vainamoinen l'etern cantor, explicació mitològica de l'origen del món i la raça humana. Väinämöinen apareix amb la seva gran barba blanca confrontant Louhi transformada en una au.[1][2]

Segons la contextualització èpica, Vainamoinen va ser concebut per la filla de la naturalesa, Ilmatar o Luonnotar. en trobar-se aquesta amb el vent i les onades. Durant set-cents trenta anys va portar el nen a les entranyes sense néixer, asseguda sobre el mar. Un dia un ànec salvatge es va aturar al genoll que sobresortia de l'aigua i allà va construir el seu niu, on va posar set ous: sis d'or i un de ferro. Quan la noia va sacsejar el seu cos aquests ous van caure al mar i es van trencar. D'aquests ous van néixer la terra, els cels, la lluna, els estels i els núvols.

Després de deu anys la filla de la natura va crear les illes i els continents, però Vainamoinen no naixeria, sinó fins a trenta anys després, invocant la força del sol i les estrelles, i deixant que la seva mare tornés al cel. Vainamoinen va haver de vagar vuit anys pel mar abans de poder arribar a terra ferma, cosa que li donaria un fill, Pellervoinen, a qui Vainamoinen li va demanar que sembrés el terra d'arbres i flors, donant origen també a la primera collita.

Vainamonen és també el savi etern, que posa en ordre el caos i qui funda la terra de Kaleva, on succeeixen gran part dels esdeveniments del Kalevala. La seva recerca ansiosa després d'una esposa posarà a la terra de Kaleva en un primer contacte amistós, després hostil, amb el territori veí, ombrívol i perillós del nord anomenat Pohjola. La relació entre les dues terres i els seus personatges, que es transformarà en un llarg i èpic conflicte, culminarà en la consecució i posterior despulla del Sampo, un artefacte màgic que crearà l'eminent ferrer Ilmarinen.

Referències[modifica]

  1. Neil Philip (2008), Myths and Legends Explained: The world's most enduring myths and legends explored and expained, Dorling Kindersley Ltd, ISBN 1405334703 p. 76.
  2. Graham Seal, Encyclopedia of Folk Heroes, ABC-CLIO, 2001, ISBN 1576072169, p. 259.

Bibliografia[modifica]

  • Martti Haavio (1952), Väinämöinen, Eternal Sage, Números 144-146, W. Söderström (ed.)