Vèrtebra cervical

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Primera vèrtebra cervical humana (Atlas)

Lés vèrtebres cervicals són les que se situen en el coll, entre el crani i les vèrtebres dorsals. Són set les vèrtebres cervicals, anomenades C1, C2, C3, C4, C5, C6 i C7.

Les dues primeres tenen una morfologia especial, per això es denominen atípiques i els seus noms són respectivament atles i axis.

La setena cervical també s'anomena vèrtebra prominent, per la major longitud del seu procés espinós.

Estructura[modifica | modifica el codi]

Vista lateral d'una vèrtebra cervical típica.

Per convenció, les vèrtebres cervicals estan numerades, amb la primera (C1) situada més a prop del crani i les vèrtebres de nombre més alt (C2-C7) més a distància del crani baixant columna vertebral.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Les característiques generals de la tercera a sisena vèrtebres cervicals es descriuen ací. La primera, segona i setena vèrtebres són extraordinaris, i es detallen més endavant.

  • Els cossos d'aquestes quatre vèrtebres són menuts, i més amplis de banda a banda que d'avant cap enrere.
    • Les superfícies anterior i posteriors són aplanades i d'igual profunditat; la primera es col·loca en un nivell inferior que la segona, i la seua vora inferior es perllonga cap avall, de manera que se solapen la part superior i la part davantera de la vèrtebra inferior.
    • La superfície superior és còncava transversalment, i presenta un llavi que es projecta a cada costat.
    • la superfície inferior és còncava de d'avant cap enrere, i convexa de costat a costat, i presenta concavitats lateralment poc profundes que reben els corresponents llavis excel·lents de la vèrtebra subjacent.
  • El pedicles es dirigeixen lateralment i cap enrere, i s'uneixen a la meitat del camí cos entre les seues vores superior i inferior, de manera que l'osca vertebral superior és tan profunda com l'inferior, però és, al mateix temps, més estreta.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vèrtebra cervical Modifica l'enllaç a Wikidata