Víctor Pradera Larumbe

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Víctor Pradera Larumbe (Pamplona, 1873 - Sant Sebastià, 6 de setembre de 1936) va ser un enginyer, advocat, polític i assagista tradicionalista espanyol, amb especial significació en Navarra. Al llibre Fernando el Católico y los falsarios de la historia exposa la seva opinió sobre la conquesta de Navarra. Fou escollit diputat a les eleccions generals espanyoles de 1899, 1901, 1918 i 1933 i va ser partidari de les tesis de Juan Vázquez de Mella i partidari actiu de la unitat dinàstica en la monarquia d'Alfons XIII.

Membre del Bloque Nacional, l'inici de la Guerra Civil Espanyola el va sorprendre a Sant Sebastià, on fou empresonat i afusellat amb el seu fill Javier el 6 de setembre de 1936. A títol pòstum Franco li va concedir el Comtat de Pradera.

Vida[modifica | modifica el codi]

Va ser diputat per Tolosa (1899) i per Pamplona (1918) i vocal del Tribunal de Garanties Constitucionals durant la Segona República Espanyola.

Seguidor del tradicionalista Vázquez de Mella, el va seguir en l'escissió del carlisme que va liderar aquest per fundar el Partit Catòlic Tradicionalista. Posteriorment va participar també en el Partit Social Popular i va ser soci d'Acción Española. Les seves idees centrals giraven entorn de la unitat d'Espanya i a una concepció corporativa de la societat. La seva obsessió va ser el perill que, al seu judici, representaven els nacionalismes perifèrics. Va combatre activament el nacionalisme basc, es va oposar l'Estatut Basco-Navarrès i va contribuir al naixement del antibasquisme polític a Navarra, per la qual cosa es va enfrontar fortament als sectors carlins anticentralistes. El 1936 va ser afusellat per milícies anarquistes.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Víctor Pradera Larumbe Modifica l'enllaç a Wikidata