VLC media player

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de programariVLC
VLC Icon.svg
VLC on GNOME 3 playing Cosmos Laundromat.png
Desenvolupador(s) Equip VideoLAN
Versió inicial 1996
Versió estable

2.2.0

/ Febrer 27, 2015; fa 3 anys (2015-02-27)
Escrit en C, C++ i Objective-C
Sistema operatiu Multiplataforma
Format d'arxiu de lectura Free Lossless Audio Codec
Format d'arxiu d'escriptura MPEG-2 Transport Stream, MP3, Audio Video Interleave, Advanced Systems Format, Windows Media Video, Windows Media Audio, QuickTime File Format, 3GPP file format, Ogg, Annodex, Matroska, RealMedia, WAV, Audio Data Transport Stream, Free Lossless Audio Codec, FLV, MXF, Standard MIDI File i Creative Voice File
Biblioteca
d'interfície d'usuari
Qt, ncurses i Cocoa
Tipus Reproductor multimèdia
Llicència GPL
En català Sí
Més informació
Lloc web www.videolan.org
Codi font Codi font
Etiqueta d'Stack Exchange Stack Exchange
Modifica dades a Wikidata

VLC media player (inicialment VideoLAN Client) és un reproductor multimèdia del projecte VideoLAN, distribuït com a programari lliure amb llicència GPL. Dóna suport a molts còdecs d'àudio i vídeo així com diferents tipus d'arxius i a més a més, suporta els formats de DVD, VCD i altres protocols streaming. També pot ser utilitzat com a servidor amb unicast o multicast, en IPv4 o IPv6, en una xarxa de banda ampla. Utilitza la biblioteca còdec libavcode del projecte FFmpeg per a manejar tots els formats que suporta i fa servir la biblioteca de desxifrar DVD libdvdcss per a poder reproduir els DVD xifrats.

És un dels reproductors més independents pel que fa a les plataformes en què pot ser utilitzat, ja que té versions per a GNU/Linux, Windows, Mac OS, Syllable, BeOS, BSD, Pocket PC i Solaris.

Història[modifica]

El projecte VideoLan va començar com un treball acadèmic l'any 1996 i l'acrònim VLC feia referència a VideoLAN Client.[1][2] Va ser desenvolupat per estudiants de l'École Centrale de Paris. Constava d'un client i un servidor per enviar vídeo (per streaming) per la xarxa del campus. El con utilitzant com a icona del VLC fa referència a la col·lecció de cons de trànsit que mantenia l'associació d'estudiants de Networking de l'École Centrale.[3]

Característiques[modifica]

Multiplataforma[modifica]

És un reproductor potable i multiplataforma, amb versions per a GNU/Linux, Mac OS X, Microsoft Windows, BSD, Solaris, iOS i Android, entre altres.

Formats i còdecs suportats[modifica]

VLC suporta molts còdexs d'àudio i vídeo, diferents formats d'arxius, com DVD o VCD, i varis protocols de streaming. També és capaç de transmetre dades en streaming a través de xarxes i convertir arxius multimèdia a diferents formats.

Molts codes d'àudio i vídeo estan inclosos a VLC, són inclosos mitjançant la biblioteca libavcodec del projecte FFmpeg, tot i que principalment utilitza els seus propis filtres de multiplexació (muxer) VLC inclou de forma nativa un gran número de còdexs lliures, evitant la necessitat d'instal·lar o calibrar còdexs propietaris.

Formats llegibles[modifica]

VLC media player pot llegir un gran nombre d'arxius depenent del sistema operatiu.

Arxius capaços de llegir[modifica]

UDP/RTP unicast o multicast, HTTP, FTP, MMS, RTSP, RTMP, DCD, VCD, SVCD, CD Audio, DVB, Video acquistion (a través de V4l i DirectShow), fonts RSS/Atom i arxius emmagatzemats en la seva computadora.

Format contenidor[modifica]

3GP, ASF, AVI, FLV, Matroska, Musical Instrument Digital Interface (.mid/.midi), QuickTime, MP4, Ogg, OGM, WAV, MPEG-2 (ES, PS, TS, PVA, MP3), AIFF, Raw audio, Raw DV, MXF, VOB

Formats de vídeo[modifica]

Cinepak, Dirac, DV, H.263, H.264/MPEG-4 AVC, WebM, HuffYUV, Indeo 3, MJPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 Part 2, Real Video 3&4, mkv, Sorenson, Flash Video, Ogg Theora, VC-1, VP5, VP6 i WMV.

Subtítols[modifica]

DVD, SVCD, DVB, OGM, SubStation Alpha, Advanced SubStation Alpha (mitjançant LibASS), SubRip, MPEG-4 Timed Text, text pla, Vobsub, MPL2 i Teletext.

Formats d'àudio[modifica]

AAC, AC3, ALAC, AMR, DTS, DV Audio, FLAC, MACE, MP3, QDM2/QDMC, RealAudio, Speex, Screamstracker 3/S3M, TTA, Vorbis i WMA

Formats per a sortides de streaming o codificació digital[modifica]

VLC és capaç de recodificar bastants formats, també depenent del sistema operatiu.

Formats d'àudio i vídeo embegut[modifica]

ASF, AVI, FLV, MP4, Ogg, Wav, MPEG-2 (ES, PS, TS, PVA, MP3), MPJPEG, FLAC i MOV

Formats de vídeo[modifica]

H.263, H.264/MPEG-4 AVC, MJPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 Part 2, VP5, Theora i DV

Formats d'àudio[modifica]

AAC, AC3, DV Audio, FLAC, MP3, Speex i Vorbis

Protocols de streaming[modifica]

UDP, HTTP, RTP, RTSP, MMS i File

Reproductor DVD[modifica]

VLC és, a més, un programa reproductor de DVD i també és conegut per ser el primer reproductor en suportar DVD xifrats (amb un sistema DRM) en Linux utilitzant la biblioteca libdvdcss

Convertidor d'àudio i vídeo[modifica]

Tot i que és una característica menys coneguda, VLC permet la conversió de diferents formats d'àudio i vídeo.

Referències[modifica]

  1. Jean-Baptiste Kempf. «VLC Name». Yet another blog for JBKempf, 23-11-2006. [Consulta: 24 febrer 2007].
  2. VideoLAN Team. «Intellectual Properties». VideoLAN Wiki. [Consulta: 30 juliol 2007].
  3. Jon Lech Johansen. «VLC cone». So sue me: Jon Lech Johansen’s blog, 23-06-2005. [Consulta: 24 febrer 2007].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]