VLSI

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

VLSI és l'Acrònim anglès de Very Large Scale Integration, integració a gran escala.

La integració a gran escala de sistemes de circuits basats en transistors en circuits integrats va començar en els anys 80, com a part de les tecnologies de semiconductors i comunicació que s'estaven desenvolupant.

Els primers xips semiconductors contenien únicament un transistor cada un. A mesura que la tecnologia de fabricació va anar avançant, s'hi van agregar més i més transistors, i en conseqüència més i més funcions van ser integrades en un mateix xip. El microprocessador és un dispositiu VLSI.

La primera generació de computadores depenia de vàlvules de buit. Després van arribar els semiconductors discrets, seguits de circuits integrats (CI). Els primers CIs contenien un petit nombre de dispositius, com diodes, transistors, resistències i capacitadors, encara que no inductors, fent possible la fabricació de portes lògiques en un sol xip. La quarta generació (LSI) consistia de sistemes amb com a mínim mil comportes lògiques. El successor natural de l'LSI va ser el VLSI (diverses desenes de milers de comportes en un sol xip). Avui en dia, els microprocessadors tenen diversos milions de comportes en un mateix xip.

A finals de 2016, s'està comercialitzant microprocessadors amb tecnologies de fins a 14 nm, i s'espera que durant 2017 es comercialitzi els primers circuits integrats amb tecnologia de 10 nm.

Companyies més importants que produeixen CIs VLSI[modifica]

Enllaços externs[modifica]