Viquipèdia:Comptes titella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: VP:CT)
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Un compte titella és un compte addicional d'un viquipedista que fa modificacions amb més d'un nom. El viquipedista que fa ús d'un compte titella es coneix com a titellaire. En general, no es recomana l'ús de comptes titelles, i la comunitat de la Viquipèdia n'ha prohibit la creació per a la majoria dels casos.

Prohibicions i aprovacions[modifica]

Prohibicions dels comptes titella[modifica]

 • Es prohibeix l'ús d'un titella per a votar més d'una vegada en qualsevol sondatge o votació de la Viquipèdia. El principi de la Viquipèdia és: un usuari un vot. Aquesta prohibició inclou l'ús d'una IP anònima com a titella.
 • Es prohibeix l'ús de titelles en les discussions i debats per a fer l'efecte que una posició o opinió tingui més suport que no pas una altra. Aquesta prohibició inclou l'ús d'una IP anònima com a titella.
 • Es prohibeix que un usuari faci ús d'un titella o editi anònimament per a violar les regles de la Viquipèdia o per a cometre accions de vandalisme i que el seu compte principal no sigui identificat.
 • Es prohibeix l'ús d'un titella per a fer-se passar per un altre usuari, o que un usuari creï un compte titella per a acusar un altre de tenir un compte titella. Aquesta prohibició inclou també l'ús d'una IP anònima com a titella.
 • Es prohibeix l'ús de molts comptes per a evitar l'escrutini de contribucions. En fer ús de més d'un compte, l'historial de contribucions es distribueix i altres editors o administradors o totes dues coses ensems no poden detectar els patrons de les contribucions d'una persona; és a dir és una violació d'aquesta norma de crear molts comptes per a confondre o per a enganyar altres editors. Aquesta prohibició no inclou l'ús d'una IP anònima.
 • Es prohibeix l'ús d'un titella per a evitar un bloqueig.

Usos legítims de comptes titella[modifica]

 • Es recomana que els usuaris que tinguin bots, creïn altres comptes (i que siguin identificats com a bots) per filtrar les seves contribucions dels canvis recents.
 • En casos en què un usuari té por de ser discriminat per les seves contribucions en articles molt controvertits (p. ex. religió, sexualitat i ètica), no es permet l'ús de comptes registrats titella, però es condona l'ús d'una IP anònima. Tanmateix, la Viquipèdia és un lloc lliure per a tothom. Els usuaris són lliures per expressar la seva opinió sense por a ser discriminats. Es considera una greu falta i una violació a les normes d'etiqueta de la Viquipèdia discriminar altres usuaris per la seva religió o orientació sexual i els discriminadors podrien ser bloquejats a la Viquipèdia.

Altres casos no especificats[modifica]

No es permet cap altre ús de titelles que no sigui especificat en aquesta política encara que l'usuari cregui que és justificat; no obstant, hi haurà flexibilitat si l'usuari contacta un administrador abans de crear-ne una, i si l'administrador n'aprova l'ús.

Com identificar un titella[modifica]

Els titellaires, generalment, coneixen molt més les normes i el funcionament de la Viquipèdia així com el procés d'edició que no pas els nouvinguts. Possiblement, les seves úniques edicions són de participar en les guerres d'edició, i expressar de manera contundent el seu rebuig a les polítiques o les propostes per a esborrar articles o qualsevol altre votació o discussió. No obstant, no sempre és fàcil de determinar si un nou compte és un titella. Molts usuaris es registren precisament per tal d'expressar la seva opinió en temes controvertits.

Si heu estats acusats de ser un titella, no ho prengueu com a un atac personal. Cada dia es registren molts nous usuaris i no se sap amb precisió qui ha creat un compte titella. En participar i modificar articles, les vostres contribucions parlaran per si mateixes. De fet, les vostres contribucions seran l'única manera de provar que no sou el titella d'un altre usuari. Atesa la política de privadesa de la Viquipèdia, només en casos molt específics i extrems es recomana que un chekuser verifiqui la vostra adreça d'IP.

Què fer si sospiteu que un compte és un titella[modifica]

La primera cosa que heu de fer és notificar els presumptes titellaire i titella. En la majoria dels casos us mostraran prova directament per provar la seva innocència o confessaran directament les seves accions. Si l'usuari no us contesta, notifiqueu un administrador omplint el formulari de la secció següent, i notifiqueu el titellaire que heu obert una investigació. Vós, els presumptes titellaire i titella heu de presentar les vostres proves. Si la prova és contundent, l'administrador bloquejarà el titella i penalitzarà el titellaire; si no hi ha prou proves, l'administrador tancarà la investigació. Si la prova no és prou precisa, i el cas és sever, l'administrador podrà demanar que un chekuser verifiqui l'adreça IP del titella i el titellaire.

Quan s'ha d'iniciar un procés[modifica]

Recordeu que la verificació de comptes ha de ser el darrer recurs per a la resolució de casos conflictius. El següent esquema indica les accions que s'hauran de prendre en els casos més comuns.

Situació Solució
Titella obvi que infringeix regles. Es bloqueja. No és necessari de verificar-ho.
Comptes creats amb l'únic propòsit vandàlic i abandonats. Es bloquegen. No n'és necessària la verificació.
Evasió de bloqueigs. Deixeu un enllaç al registre del bloqueig i especifiqueu-ne les edicions que considereu que constituïxen evasió d'eixe bloqueig.
Casos de vandalisme reiterat en el temps. Inclogueu en la sol·licitud els enllaços "diff" cap a estos vandalismes.
Vots fraudulents Inclogueu enllaços "diff" cap a les edicions dels vots que considereu fraudulents.
Guerres d'edicions usant titelles. Indiqueu de quina manera es produí la guerra i deixeu enllaços "diff" a les edicions que la constituïren.
Altres casos on l'ús de titelles constituïx infracció a les regles. Especifiqueu clarament quina regla de la Viquipèdia s'ha violat i deixeu enllaços que ho demostren.

Casos de presumptes titelles[modifica]


Reemplaceu el títol de la secció amb els noms dels presumptes titella i titellaire

===Titella de Titellaire===
*'''Titella''': {{usuari|Titella}}
*'''Titellaire''': {{usuari|Titellaire}}
*'''Proves''':

No us oblideu de signar i de notificar els comptes titella i titellaire que heu obert una investigació!

Diversos Titelles d'Editant[modifica]

@KRLS, Joutbis, Jmrebes: Pau Cabot · Discussió 17:55, 11 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
M'espero que la comprovació la fassin els nous verificadors de comptes. Si en un parell de dies no ho han pogut fer, ho faré jo.--KRLS, (disc.) 22:31, 11 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
Bon dia, si em permeteu el suggeriment, comprobeu també si hi ha alguna relació entre Varondán i Taronjasatsuma, perquè és evident una acció coordinada. Salud! 84.78.249.245 (discussió) 08:58, 12 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
Repassant els historials dels pressumptes titelles, qualsevol pot veure que són individus diferents, llenguatge, forma d'expressar-se, etc. I crida especialment l'atenció el bloqueig de l'usuari 79.150.1.18 pel sol fet d'escriure "falta referència" en una frase del text original. 90.167.87.79 (discussió) 18:00, 11 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
 • Resposta: després d'investigar tota la llista de possibles titelles d'Editant, no hem trobat cap possible relació amb aquest compte de cap d'ells, tret del ja blocat Casumelfardatxo. Que no es puguin establir vincles no vol dir que no siguin el mateix usuari o titelles d'usuaris lligats d'alguna manera a Editant, però no es pot blocar un usuari només per sospites. Salut a tothom. Jmrebes (discussió) 11:27, 13 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
  @Jmrebes, @KRLS Casumelfardatxo era un titella, però en cap cas del famós Editant, sinó d'algú acusat a la brava de ser-ne (per haver gosat escriure a la wiki espanyola una frase dient que la llengua catalana ha sigut històricament perseguida, amb referències), i bloquejat sense cap comprobació ni avís, seguit de la pauta d'emprar aquest bloqueig per a extendre'l a altres wikis. Moderada satisfacció de veure que les vostres comprobacions permeten dubtar d'algunes accions dels qui actuen com si la wikipedia fos una ridícula versió digital de l'experiment de la presó d'Stanford. Dit això, pas patiu, el meu interès per la vikipedia és finit @Casumelfardatxo 90.167.94.1 (discussió) 09:58, 16 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
  Entenc que la viquipèdia en català i l'espanyola són coses diferents, però arribats al punt on s'ha confirmat que dos usuaris amb privilegis alts estan conspirant per bloquejar gent segons els articles que editen a més basant-se en acusacions que ells saben que són falses, no s'haurien de prendre mesures al respecte? Oriolgalceran (disc.) 22:52, 17 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
  Insisteixo, hi ha MOLTS usuaris blocats globalment de forma irregular per motius polítics. Hi ha algun lloc on es pugui notificar d'aquest fet? Oriolgalceran (disc.) 13:18, 30 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
  Ho tens cru, fill, llops amb llops no es mosseguen. 93.176.129.62 (discussió) 17:27, 31 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
I les IP?--TaronjaSatsuma (disc.) 13:29, 13 ago 2022 (CEST)Respon[respon]
Incloses les IP, hem investigat tota la llista, com vaig dir ahir. Jmrebes (discussió) 17:09, 14 ago 2022 (CEST)Respon[respon]

Titella de Remitbuber[modifica]

De nou es fa difícil determinar que siguin els mateixos comptes donat el temps que ha passat entre les edicions dels diferents usuaris. Personalment, no crec que siguin vinculables.--KRLS, (disc.) 12:39, 3 oct 2022 (CEST)Respon[respon]
Coincideixo amb tu, com ja he indicat en la Sala dels administradors. El fet que Remitbuber no estigui a hores d'ara blocat a la cawiki em fa dubtar moltíssim sobre la possibilitat que Calisternia sigui un compte titella. Cap acció per part meva. Jmrebes (discussió) 12:49, 3 oct 2022 (CEST)Respon[respon]
Si el problema és que Remitbuber no estigui blocat, el puc blocar ara mateix. D'altra banda, tenim un bon grapat d'usuaris més del titella que he recopilat a Viquipèdia:Sala dels administradors#Calisternia i amb els quals segurament es pot verificar allò que és obvi. Pau Cabot · Discussió 12:59, 3 oct 2022 (CEST)Respon[respon]
Malauradament, no es pot verificar perquè no hi ha cap registre que ens indiqui ni una IP de la majoria. Només hi ha del darrer, de fa uns dies, que tal com he comentat a la Sala té el mateix proveïdor d'Internet que Calisternia, però feia servir IPv6 en comptes d'IPv4 com Calisternia, la qual cosa complica molt poder dir que siguin titelles del mateix compte. És cert que pots canviar les propietats de la teva connexió per fer servir IPv6 o IPv4 a voluntat, però tot plegat em sembla poc com per blocat un compte que està fent edicions no revertides ni revertibles. Que inclou faltes d'ortografia? Jo també, soc castellà i de tant en tant no sé en quina llengua escric o no sé ben bé les regles del català, però no em bloqueu pas per això, si us plau. Jmrebes (discussió) 13:07, 3 oct 2022 (CEST)Respon[respon]
D'acord. Si no podem trobar res, ja està, però no et comparis amb aquest multitellaire. Jo també puc fer faltes d'ortografia, però no és només això: l'historial disruptiu d'aquesta persona no té res a veure amb el de cap de nosaltres. Evidentment, no ha estat blocat set vegades aquí i diverses més globalment, per fer faltes d'ortografia. Pau Cabot · Discussió 16:41, 3 oct 2022 (CEST)Respon[respon]

Vegeu també[modifica]