Viquipèdia:Què és un Article de qualitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: VP:DQB)

Un Article de qualitat destaca per les següents característiques:

  1. És un exemple d'un excel·lent article en tot els seus àmbits, representant el valor únic de la Viquipèdia a la Internet.
  2. Està correctament redactat, complet, comprensible, concret, neutral, i estable. Es pot llegir Com escriure un bon article i L'article perfecte per a saber quines són les exigències demanades. Al respecte:
    • a.) Correctament redactat significa que la seua redacció és clara, neutral i sense errors gramaticals (ortogràfics, sintàctics o semàntics);
    • b.) Complet significa que l'article cobreix el tema de manera completa, i no ignora cap fet o detall important;
    • c.) Entenedor significa que l'article pot ser comprès per persones que no dominen el tema (neòfites). Els articles no són tractats especialitzats, ans al contrari, han de ser pensats i fets per a gent que vol aprendre sobre un tema;
    • d.) Concret significa que els temes que tracta han de ser avalats per proves específiques i per referències externes que indiquen, si és possible, la font des de la qual s'obtingueren (verificabilitat). A més a més, s'ha d'anar amb molt de compte amb justificacions ambigües com ara «Algunes persones opinen que...» o semblants;
    • e.) Neutral significa que l'article segueix el punt de vista neutral, i que no hi ha dubtes sobre l'exactitud de la seua informació (vegeu Citau les fonts);
    • f.) Estable significa que l'article no canvia gaire d'un dia a l'altre (sense tenir en compte les millores de revisió) i que no és objecte de cap mena de guerra d'edicions.
  3. Compleix amb les normes establertes al Llibre d'estil. Això implica:
    • a.) evitar de barrejar diferents formes dialectals o, depenent del cas, seguir un redactat dialectalment neutre;
    • b.) una bona introducció al principi de l'article, on es fa un compendi del tema i prepara el lector per als detalls de cadascuna de les conseqüents seccions;
    • c.) una estructura adient d'encapçalaments;
    • d.) una taula de continguts substancial, però no pas massa gran.
  4. imatges situades als llocs adients, amb una descripció, i que siguen de llicència lliure; en qualsevol cas, incloure-hi imatges no és una conditio sine qua non per a un Article de qualitat.
  5. És d'una extensió raonable, centrant-se en el tema principal que tracta, i evitar detalls innecessaris; hauria de seguir un bon estil de sumaris per a cobrir subtemes que són tractats en articles «germans» de manera més aprofundida.

Article bo[modifica]

Un Article bo és un article satisfactori que té els següents atributs:

  1. Està ben escrit. Té una prosa clara i el disseny segueix les normes d'estil de la Viquipèdia. La introducció és un resum concís del global de l'article.
  2. La informació és precisa i verificable. Recull les fonts d'on ha sortit la informació –les referències– i conté les cites pertinents dins el text (vegeu Citau les fonts).
  3. És prou llarg. Desenvolupa els principals temes relacionats, sense entrar en detalls innecessaris.
  4. És neutral. Representa els diferents punts de vista sense biaix.
  5. És estable. No s'esperen grans modificacions en el dia a dia.
  6. Conté imatges. Conté les imatges apropiades, relacionades amb el contingut de l'article. Si hi ha alguna imatge no lliure se n'ha justificat correctament el seu ús.

Articles curts[modifica]

Existeixen articles de poca extensió que han estat treballats amb profunditat, aporten tota la bibliografia disponible sobre el tema, estan ben il·lustrats, etc., o que simplement per la seva naturalesa no s'hi pot afegir més contingut; és a dir, compleixen tots els requisits per esdevenir Article de qualitat. Per aquest tipus d'articles d'alta qualitat de curta extensió, el consens comunitari és que haurien de rebre la distinció d'Article bo (vegeu la discussió al respecte).

Similituds entre un Article bo i un Article de qualitat[modifica]

  • Els requisits de neutralitat i estabilitat són idèntics, així com els requisits d'ortografia i correcció lingüística.
  • Se centren en el tema principal sense entrar en detalls innecessaris.
  • Requereixen estabilitat, exactitud verificable i un estatus de drets d'imatges adequat.

Diferències entre un Article bo i un Article de qualitat[modifica]

  • Els Articles de qualitat han de ser clarament els millors articles de la Viquipèdia; els Articles bons són merament satisfactoris, força correctes, però amb un marge encara de millora.
  • Un Article bo ha d'estar raonablement ben escrit; un Article de qualitat ha de tenir un nivell professional de redacció.
  • Un Article bo ha de complir en termes generals amb les directrius d'estil; els Articles de qualitat han de complir completament amb totes les normes d'estil.
  • Un Article de qualitat exigeix que es contemplin tots els aspectes principals del tema i que estiguin desenvolupats en detall; en el cas dels Articles bons només s'exigeix una bona cobertura dels temes principals.
  • Les referències dels Articles de qualitat són revisades més a fons, de manera més estricta, comprovant les fonts que siguin objectives i verificables.
  • Els Articles bons no cal que estiguin tan ben il·lustrats.

Altres coses a tenir en compte[modifica]

Molt bé! Ja heu repassat tots els criteris exposats més amunt i creieu que el vostre article ja ho té tot per presentar-se a votació. És el moment de fer-hi una última repassada per polir alguns detalls que sovint passen per alt:

  1. Hi heu passat un corrector ortogràfic per evitar que hi quedi cap error de picatge o lapsus linguae després de l'última revisió?
  2. Heu comprovat que totes les fonts que estiguin en llengües que no siguin el català ho indiquin mitjançant el paràmetre «llengua» de les plantilles de referències?
  3. Heu verificat que no quedi text traduïble (dates, llocs, etc.) a les referències?