Valeriano León García

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaValeriano León García

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 desembre 1892 Modifica el valor a Wikidata
Cualloto (província d'Astúries) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 desembre 1955 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de cinema, actor de teatre Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeAurora Redondo Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0508275 TMDB.org: 1022670
Find a Grave: 23861179 Modifica el valor a Wikidata

Valeriano León García (Colloto, Siero, 15 de desembre de 1892-Madrid, 13 de desembre de 1955) va ser un actor de cinema i teatre espanyol.

Biografia[modifica]

Va néixer en la localitat asturiana de Colloto, en Siero, el 15 de desembre de 1892. Format en el teatre quan encara era un nen, més tard entra a formar part de la Companyia Chicote-Prado, amb la qual realitza gires per Llatinoamèrica.

Al seu retorn a Espanya, reinicia la seva trajectòria teatral i es troba en l'incendi del Teatre Arriaga de Bilbao amb la companyia de Salvador Videgain de Nadal de 1914.

En 1925 es va casar amb l'actriu Aurora Redondo, amb qui obté un enorme èxit interpretant l'obra de Carlos Arniches Es mi hombre (1921). Poc després el matrimoni forma la seva pròpia companyia teatral recorrent els principals teatres espanyols amb nombroses comèdies.

Caricaturitzat per Tovar (1921)

En 1935 porta aquell personatge al cinema, en el que va ser el seu debut en la pantalla gran, de la mà de Benito Perojo. Un any després inicia el rodatge del film Don Floripondio, que no va poder estrenar-se fins al final de la Guerra Civil.

Fins a la seva defunció va continuar treballant sobre els escenaris i va rodar vuit pel·lícules més, entre les quals destaquen A los pies de usted (1945) i El Padre Pitillo (1954), de Juan de Orduña. El seu enterrament és recollit en portada del diari ABC com una multitudinària mostra d'afecte popular.[1][2]

Premis[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Valeriano León García