Vés al contingut

Vall de Timok

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaVall de Timok
TipusRegió geogràfica Modifica el valor a Wikidata
Part deSèrbia Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 44° N, 22° E / 44°N,22°E / 44; 22
Dades i xifres
Superfície7.131 km² Modifica el valor a Wikidata

La vall de Timok (en búlgar: Тимошко; romanès: Valea Timocului; serbi: Тимочка Крајина) és una regió geogràfica al centre-est de Sèrbia al voltant del riu Timok. La vall de Timok correspon a parts de dos districtes serbis (Bor i Zaječar), amb una població censal total de 2002 de 284.112 habitants.

El nom serbi deriva de l'hidrònim Timok i krajina ('frontera, marca'), anomenat així per la seva localització i història com a territori fronterer. Es va introduir durant el període d'entreguerres per denotar la confluència del Timok amb la vall de Negotin i Ključ, que formen part de la vall de Timok.[1] El terme no té cap base històrica ni geogràfica.[1] En romanès, el terme Vall del Timoc (Valea Timocului) s'utilitza per a la zona habitada pels valacs de parla romanesa.[2] La regió de vegades es coneixia com a Podunavia a l'època medieval.[3]

Geografia

[modifica]

La vall de Timok correspon aproximadament als districtes de Bor i Zaječar de Sèrbia. Inclou sis municipis i dues ciutats:

  • Zaječar: 66.000
  • Bor: 44.000
  • Negotin: 37.000
  • Knjaževac: 32.000
  • Sokobanja: 19.000
  • Kladovo: 21.000
  • Boljevac: 15.000
  • Majdanpek: 20.000

La ciutat més gran de la regió és Zaječar i, per tant, funciona com el seu centre cultural, urbà i econòmic. Consta de quatre municipis: Stari grad (parts antigues de la ciutat: Vlačić, Kraljevica, Karađorđev venac, Šljivarsko brdo, Lubničko brdo, Oskoruša, Pazaršte, Zvezdan, Podliv, Veliki izvor), Kotlujevac (Ključ 1,2,3,4, Živinarnik, Selište, Vlaško brdo, Beli breg), Grljan (parts suburbanes sud i Višnjar) i Salaš (parts suburbanes nord). El municipi més gran és Koltlujevac, amb una població de més de 25.000 habitants.

Història

[modifica]
Mapa de la vall de Timok, al centre de Sèrbia.

A tota la regió s'ha trobat ceràmica de l'edat del bronze de la cultura Kostolac-Kocofeni.[4] Durant l'època romana, la zona formava part administrativament de la Dacia Ripensis. Durant el regnat de l'emperador Justinià hi va haver nombroses fortificacions a la zona. Entre els llocs romans més notables s'inclouen Timacum Minus, el pont de Trajà, la fortalesa Diana i altres. El governant búlgar Ivan Stratsimir (principat de Vidin) i el voivode valac Mircea el Vell van controlar el territori de Podunavia fins a la conquesta otomana al segle XIV.[5] Diversos assentaments a la regió van rebre la condició fronterera de la monarquia dels Habsburg després del tractat de Passarowitz (1718); la zona es va convertir en una frontera cap a l'Imperi Otomà.[6]

El 1883 es va produir una revolta camperola a la vall de Timok, a l'est de Sèrbia, coneguda com la rebel·lió de Timok (en serbi: Timocka buna). El moviment camperol del 1883 va resultar de factors econòmics, polítics i socials.

Entre 1918 i 1922, a la zona van existir dos districtes del Regne de Serbis, Croats i Eslovens: el Districte de Krajina, amb seu a Negotin, i el Districte de Timok, amb seu a Zaječar. El 1922, aquests dos districtes es van fusionar amb el recentment format oblast de Timok amb seu a Zaječar. L'òblast de Timok va existir fins al 1929, quan es va incloure a la recentment formada Morava Banovina amb seu a Niš. Actualment hi ha dos districtes a la zona: el districte de Bor amb seu a Bor; i el districte de Zaječar amb seu a Zaječar.

Cultura

[modifica]

Grups ètnics

[modifica]
La comunitat valaca a l'est de Sèrbia.

La regió està habitada per una majoria de serbis i una minoria de romanesos/valacs. Segons el cens i els resultats del 2002 als districtes de Bor i Zaječar (que junts tenien 284.112 habitants), hi havia un 85,58% de serbis, un 8,31% de valacs i un 0,96% de romaní. La comunitat sèrbia parla tradicionalment el dialecte Kosovo-Resava al nord i el dialecte Prizren-Timok al sud, no obstant això, el serbi estàndard s'utilitza en la comunicació formal. Els valacs parlen el dialecte valac de la llengua romanesa, que espera la normalització i que en aquesta regió és una forma del subdialecte oltenès del romanès.[7] Tant els serbis com els valacs són ortodoxos orientals per denominació. Actualment hi ha controvèrsia sobre la identificació ètnica de la comunitat valaca i sobre si són romanesos o no.

Economia

[modifica]

La regió és rica en mines de coure i or, especialment a les zones de Bor i Majdanpek.

Galeria

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Živković, 2014, p. 409.
  2. Cristea Sandu Timoc. Povești populare românești. Editura Minerva, 1988, p. 19–. GGKEY:AYQZJLRSB9S. 
  3. Coman Marian, Putere și teritoriu. Țara Românească medievală (secolele XIV-XVI) Capitolul: Frontiera sârbească a Țării Românești în vremea lui Mircea cel Bătrân. Ed. Polirom, 2016
  4. Dragoslav Srejovic. «Kulture bakarnog i ranog bronzanog doba na tlu Srbije». Projekat Rastko.
  5. Marian Coman. «Frontiera sârbească a Țării Românești în vremea lui Mircea cel Bătrân». A: Putere și teritoriu. Țara Românească medievală (secolele XIV-XVI). Ed. Polirom, 2016. ISBN 978-9-73463-403-3. 
  6. Charles W. Ingrao. The Peace of Passarowitz, 1718. Purdue University Press, 2011, p. 200–. ISBN 978-1-55753-594-8. 
  7. «Romanii din Valea Timocului, recunoscuti drept minoritate nationala.», 16-08-2007. Arxivat de l'original el 2007-09-26. [Consulta: 19 octubre 2007].

Fonts

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]