Vallis

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaVallis
Maadim Vallis.jpg
Part denomenclatura planetària
Modifica les dades a Wikidata

En astrogeologia, Vallis (plural valles, abr. VA) és un accident topogràfic en una superfície planetària consistent en una vall o conjunt de valls d'extensió considerable, tot i que no especialment profunds (en aquest cas es reserva el descriptor chasma).[1] És un terme regulat per la Unió Astronòmica Internacional, que per a l'assignació de noms a nous valles segueix els criteris següents, si no hi ha un criteri més genèric per al cos celeste en qüestió:

  • A Mercuri: noms d'instal·lacions de radioastronomia (ex.: Arecibo Vallis).
  • A Venus: noms del planeta Venus en diferents idiomes, per a valles de més de 400 km de longitud (ex.: Ahsabkab Vallis, a partir del nom maia de Venus en el cel matutí); noms de deesses fluvials, per a valles de menys de 400 km de longitud (ex.: Fufei Vallis, a partir de la deessa xinesa del riu Lo).
  • A la Lluna: noms de trets topogràfics propers.
  • A Mart: noms del planeta Mart en diferents idiomes, per a valles grans (ex.: Tiu Valles, a partir del nom de Mart en l'antic germànic occidental); noms clàssics i moderns de rius terrestres, per a valles més petits (ex.: Paraná Valles). En aquest cas hi ha la notable excepció del gran Valles Marineris, batejat en honor a la sonda que el descobrí, la Mariner 9.
  • A : noms de trets topogràfics propers.

A l'abril de 2018, la IAU tenia reconeguts 245 valles.

Referències[modifica]

  1. (anglès) Descriptor Terms (Feature Types) - Gazetteer of Planetary Nomenclature - International Astronomical Union (IAU) Working Group for Planetary System Nomenclature (WGPSN)