Valor d'expectació del buit

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En teoria quàntica de camps, el valor d'expectació del buit (sovint també anomenat VEV, valor esperat del buit, o condensat) d'un operador donat és el seu valor mitjà esperat al buit. El valor d'expectació del buit d'un operador O és denotat normalment com a . Un dels exemples més àmpliament utilitzats, però polèmic, d'un efecte físic observable provinent del valor d'expectació del buit d'un operador és l'efecte Casimir.

Aquest concepte és important per treballar amb funcions de correlació en teoria quàntica de camps. És també important en els trencaments espontanis de simetria. Alguns exemples:

La invariància de Lorentz de l'espaitemps permet només la formació de condensats que són escalars i que no tenen cap càrrega. Per això, els condensats de fermió han de ser de la forma escalar , on ψ és el camp de fermió. De manera similar, un camp tensorial, Gμν, només pot tenir un valor d'expectació al buit, , escalar.

Dins d'alguns buits en teoria de cordes, tanmateix, es poden trobar condensats no escalars. Si aquests descriuen el nostre univers, una violació de la simetria de Lorentz podria ser observable.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Amsler, C.; Doser, M.; Antonelli, M.; Asner, D.; Babu, K.; Baer, H.; Band, H.; Barnett, R.; Bergren, E. «Review of Particle Physics⁎». Physics Letters B, 667, 2008, pàg. 1. Bibcode: 2008PhLB..667....1P. DOI: 10.1016/j.physletb.2008.07.018. Arxivat 2012-07-12 at Archive.is