Vés al contingut

Valor p

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dades que proporcionen el valor p de 0,05 que significa que només hi ha una probabilitat del 5% d'obtenir el resultat observat (o més extrem) si no existeix un efecte real.[1]

El valor p (o p-value, en anglès) en inferència estadística d'una prova de verificació d'hipòtesi, indica la probabilitat d'obtenir un valor igual o més extrem que l'observat, suposant que sigui veritat la hipòtesi nul·la (la hipòtesi que es vol verificar al test contra a la hipòtesi alternativa).

P és la probabilitat d'obtenir el mateix resultat o valors encara més extrems sense ser significatius, contràriament al que suggereix la hipòtesi nul·la i cometre l'error de rebutjar erròniament la hipòtesi nul·la i obtenir un fals positiu que és el que s'anomena Error de tipus I.

El valor p també s'anomena nivell de significació observat per contraposició al risc d'error o nivell de significació alpha que és un valor decidit per qui fa l'estadística al plantejament teòric i que s'acostuma a representar amb la lletra grega alpha. La comparació de p i alpha és part de la justificació de la decisió d'acceptació o rebuig d'hipòtesi.

Exemple[modifica]

Sigui per exemple, el 3% (o 0,03) el valor p d'un test. La prova, realitzada amb un risc d'error (o nivell de significació) de 5%, ens porta llavors a rebutjar la hipòtesi nul·la, mentre que la mateixa prova realitzada amb un risc d'error del 2% porta a no rebutjar la hipòtesi nul·la. La conclusió comptant amb el fet que "el valor p és 3%" conté més quantitat d'informació que la realitzada només amb "hipòtesi rebutjada en la significació del 5%" o "acceptada amb 2% de significació."

Una sèrie de dades s'anomena estadísticament significativa si el seu valor p és menor o igual a 0,05 (és a dir, 5%). Un exemple seria el d'una agència governamental que hagi recollit una sèrie de dades a través d'una àmplia població de pacients per veure si el consum de sal té efectes molt negatius sobre la salut. Si es demostra finalment que no hi ha cap relació entre el consum de sal i la salut, el valor p serà en aquest cas la probabilitat que el conjunt de dades obtingudes hagi estat purament casual.

Referències[modifica]

  1. Siegfried, Tom. (2010, March 27). Odds are, it's wrong: science fails to face the shortcomings of statistics The Free Library. (2010). Retrieved December 22, 2011 from http://www.thefreelibrary.com/Odds%20are,%20it%27s%20wrong:%20science%20fails%20to%20face%20the%20shortcomings%20of...-a0223598536.