Vals del minut

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Vals del minut, op. 64 núm. 1, és una peça per a piano en re bemoll major, composta per Frédéric Chopin. Aquest vals va ser publicat al mateix temps que els valsos en do sostingut menor i en la bemoll major (núm. 2 i 3), entre 1846 i 1847.

En la seva joventut, Chopin va realitzar dues visites a Viena: la primera, el 1829, va ser un èxit, la segona, entre 1830 i 1831, un autèntic desastre, però en aquesta ocasió el compositor va observar que el gust vienès estava en aquells dies dominat pels valsos de Johann Strauss (pare) i Joseph Lanner i, alhora, la barreja de brillantor i lirisme d'aquestes peces van calar fondo en el seu ànim. Beethoven, o Schubert van ser només dos dels molts autors que van escriure valsos per a piano sol, però els valsos de Chopin són únics pel sentiment que transcendeixen, unint l'esperit més públic de la dansa amb qualitats més introspectives, en una escriptura pianística més evocadora. Compostos tant per als salons com per a les sales de concerts o les sales de ball, transmeten reflexions molt personals a través d'una dansa molt de moda entre el públic.

Gairebé la meitat no van ser publicats fins després de la seva mort, però tots els que ho van ser fets en vida de l'autor porten una dedicatòria a alguna dona de l'aristocràcia, la seva gairebé única audiència. El Vals del minut està dedicat a la comtessa Delfina Potocka, una "femme fatale" amb la que probablement Chopin va mantenir alguna relació amorosa.

Alguns dels valsos comencen amb una breu introducció i després d'ella comença el veritable vals, amb el seu ritme definitori, amb una sèrie d'episodis contrastants. Al final, Chopin introdueix una brillant coda, trencant així els models establerts. El ritme característic del vals està sempre present, però Chopin mai permet que domini la música i, fins i tot, de vegades, lluita contra ell, amb la inclusió de síncopes o canvis de metro o tempo.