Vanil·lòidies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vanil·lòidia)
Infotaula d'ésser viuVanil·lòidies
Vanilloideae Modifica el valor a Wikidata

Vanilla fragrans Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaOrchidaceae
SubfamíliaVanilloideae Modifica el valor a Wikidata
Szlach., 1995
Tribus

Les Vanil·lòidies (nom llatí Vanilloideae) formen una subfamília d'orquídies.

Lindley (1836) i també Garay (1986) la tractaven com una família separada, Vanillaceae.[1] Però es consideren més aviat com un subgrup d'orquídies monandres. Tanmateix des del punt de vista molecular, aquest clade és més aviat germana de la subfamília Epidendroideae i la subfamília Orchidoideae dins les Orchidaceae, i per tant actualment es considera com una subfamília.

La subfamília Vanilloideae conté 15 gèneres amb unes 180 espècies, que pertanyen a les tribus Pogonieae i Vanilleae. És endèmica en les regions tropicals d'Àsia, Austràlia i Amèrica i es pot doncs considerar com a pantropical.

Classificació[modifica]

Les espècies en la tribu Pogonieae tenen el marge del llavi laciniat. La tribu conté cinc gèneres: Cleistes, Duckeella, Isotria, Pogonia i Pogoniopsis amb 77 espècies en total.

Les espècies de la tribu Vanilleae són plantes llargues i la tija gruixuda i suculenta i amb el llavi sense esperó. Conté 172 espècies repartides en deu gèneres: Clematepistephium, Cyrtosia, Dictyophyllaria, Epistephium, Eriaxis, Erythrorchis, Galeola, Lecanorchis, Pseudovanilla i Vanilla.

Referències[modifica]

  1. Garay, Leslie A. «Olim Vanillaceae». Botanical Museum Leaflets, Harvard University, 30, 4, 1986, pàg. 223–237. ISSN: 0006-8098.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vanil·lòidies