Vaporitzador (extractor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un vaporitzador és un dispositiu d'extracció d'olis essencials. En lloc de la combustió del material el vaporitzador utilitza la calor per a evaporar les substàncies actives.

Durant el procediment de vaporització, els materials vegetals s'exposen al corrent de l'aire calent per la qual cosa el contingut (components actius i aromes) es vaporitza gràcies a l'acció tèrmica controlada, la qual a penes sobrepassa a la temperatura de vaporització de les substàncies; després, el contingut passa a l'aire per a poder així ser inhalat. Com que el material vegetal no es crema, és la manera més sana que hi ha i a més econòmica: el procediment de vaporització es pot repetir diverses vegades amb el mateix contingut. La inhalació és el millor mètode per a l'administració dels components actius. Com que l'efecte és instantani els utilitzadors poden fer-ne tantes ensumades com sigui necessari sense excés o intoxicació.

Abans de tot, la quota de les vapors de l'aroma i dels components actius depèn de la consistència (qualitat) i de la dosi (quantitat) de les plantes. Altres factors importants són la grandària de la superfície dels materials vegetals i la temperatura de vaporització.

Sobre la quantitat dels principis actius vaporitzats es pot influenciar a través dels següents:

  1. Qualitat: La concentració dels principis actius continguts en el respectiu material.
  2. Quantitat: La quantitat del material vegetal exposat al corrent d'aire.
  3. Superfície: Com més finament triturades siguin les plantes, tant més gran serà la superfície de la qual es poden vaporitzar les aromes i principis actius durant el procés d'evaporació.
  4. Temperatura: Com més alta sigui la temperatura, tant més aromes i principis actius es vaporitzen alhora en el mateix procés.

Segons Rick Doblin, President de MAPS, la concentració dels components actius en el cànnabis és tant més fort com més s'acosti la temperatura d'evaporació a la temperatura de combustió (per damunt a 235 °C)[cal citació].

Taula de la temperatura de vaporització[modifica]

Planta Nom botànic Part utilitzada Temperatura
Eucaliptus Eucalyptus globulus les fulles 130 °C (266 °F)
Llúpol Humulus lupulus pinyes 154 °C (309 °F)
Camamil·la Matriarca chamomilla flors 190 °C (374 °F)
Lavanda Lavendula angustifolia fulles 130 °C (266 °F)
Melissa Melissa officinalis fulles 142 °C (288 °F)
Sàlvia Sàlvia officinalis fulles 190 °C (374 °F)
Farigola Thymus vulgaris fulles 190 °C (374 °F)

Tipus de Vaporitzadors[modifica]

El món dels vaporitzadors actualment s'ha desenvolupat molt, hi ha en el mercat un gran nombre de marques amb models diferents però en general es poden separar principalment en dues categories:

  1. Vaporitzadors portàtils: Són aquells que disposen d'una bateria i ens permeten usar-los en qualsevol lloc. Són els més típics i avui dia hi ha alguns amb formes i materials sorprenents i grandàries molt reduïdes
  2. Vaporitzadors de sobretaula: Són vaporitzadors que han d'anar endollats al corrent per a usar-los, generalment es pot atènyer temperatures més constants i millor vapor.

Variants[modifica]

Estimulats pels dos alemanys Storz & Bickel, principiadors del desenvolupament del vaporitzador Volcano, aviat van aparèixer moltes variants del 'Vaporizer'. Altres models que es troben en el mercat són: el "BC Vaporizer", una versió molt simplificada i de baix preu així com el petit "Vapman", però fins avui el vaporitzador més prestigiós és el vaporitzador Volcano.[cita [cal citació] També van aparèixer al mercat vaporitzadors portàtils com el "Iolite" el qual no posseeix piles ni cables per al seu ús i és de la grandària d'un telèfon mòbil.

Estudis científics[modifica]

Segons un estudi independent de l'any 2003, del Labor Chemic Labs, Massachusetts, es va comprovar que la vapor del vaporitzador és 98% menys cancerígena i nociva que el fum del cigar principalment perquè no obra pas en combustió si no amb una evaporació lliure de les toxines típiques en comparació amb fumar

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

{{format ref}} http://tuvaporizador.com 29/10/2017.