Variable Orió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les estrelles variables Orió són estrelles variables que mostren variacions irregulars i eruptives en la seva lluminositat, s'associen habitualment a nebuloses difuses. Es pensa que es tracta d'estrelles joves que de la pre-seqüència principal que manifesten fluctuacions de la lluminositat que poden arribar a diverses magnituds.

Es coneixen dues classes de variables Orió: les estrelles T Tauri (incloent les EX Lupi o EXor) i les FU Orionis (o FUor).

  • Les estrelles T Tauri mostren característiques d'emissió espectral en la banda del violeta, a causa del ferro diionitzat; també es troben amb emissions consistents de la part del liti, metall destruït només a altes temperatures als nuclis d'estrelles de la seqüència principal, la seva presència és un signe de la joventud de l'estrella.[1]
  • Les estrelles FU Orionis es caracteritzen per grans moviments de magnitud (també 5-6), que duren per dècades .[2]

Algunes variable Orió (com el cas de V1647 Orionis) no posseesien característiques completament similars a una o a d'altra classe, sinó més aviat a un via intermèdia; mostrant petites fluctuacions de lluminositat amb cadència periòdica, altres es caracteritzen pels afebliments bruscos, i altres mostren en el seu espectre formacions que indiquen la presència de fenòmens d'acreció.[3]

Uns exemples d'estrelles variables Orió molt brillants al cel són AE Aurigae, V856 Scorpii (HD 144668) i AB Aurigae.[4] L'estrella NZ Serpentis (MWC 297) és una estrella d'aquest tipus molt estudiada per raó de la seva proximitat al sistema solar.

Referències[modifica]

  1. M. Küker «Magnetic Star-Disk Coupling in Classical T Tauri Systems». Astrophysical Journal, 589, 2003, pàg. 397-409.[Enllaç no actiu](anglès)
  2. «AAVSO: FU Orionis». Arxivat de l'original el 2003-07-05. [Consulta: 5 juliol 2003].
  3. J. A. Acosta-Pulido, M. Kun, P. Ábrahám, Á. Kóspál, S. Z. Csizmadia, et al «The 2004-2006 Outburst and Environment of V1647 Ori». The Astronomical Journal, 133, maggio 2007, pàg. 2020-2036.(anglès)
  4. Samus N.N., Durlevich O.V., et al. Combined General Catalog of Variable Stars (GCVS4.2, 2004 Ed.)(anglès)

Vegeu també[modifica]