Vés al contingut

Variable latent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fig.1 La variable A és observable. La variable C és latent i oculta (es pot deduir a partir de la variable A). La variable S és observable i es pot deduir a partir de la variable oculta C.

Una variable latent (o variable oculta), en estadística, és una variable que no es pot observar directament i que cal deduir mitjançant un model matemàtic (per exemple model ocult de Markov) d'altres variables que són observables o mesurables. També es poden emprar aquestes variables latents per a explicar variables obsservables (models de variables latents). Vegeu Fig.1 [1][2][3]

Aplicacions[modifica]

Les variables latents troben aplicació, per exemple, en els camps de l'economia i la psicologia. En economia, variables latents són la qualitat de vida, confiança en l'economia, felicitat i conservadorisme. Per a deduir la variable oculta qualitat de vida s'empren variables observables com són riquesa, ocupació, ambient, salut física i mental, educació i temps de lleure.

Referències[modifica]

  1. «Structural Equation Modeling: What is a Latent Variable?» (en anglès). http://www.theanalysisfactor.com.+[Consulta: 29 agost 2017].
  2. Piedmont, Ralph L. Latent Variables (en anglès). Springer Netherlands, 2014, p. 3523–3523. DOI 10.1007/978-94-007-0753-5_1607. 
  3. Directorate, OECD Statistics. «OECD Glossary of Statistical Terms - Latent variable Definition» (en anglès). https://stats.oecd.org.+[Consulta: 29 agost 2017].