Varronià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVarronià
Biografia
Naixement363 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Senador romà
Cònsol romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PeríodeBaix Imperi Romà i antiguitat tardana Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesJovià Modifica el valor a Wikidata  i Charito Modifica el valor a Wikidata

Varronià (en llatí: Varronianus) va ser un príncep imperial romà.

Era fill de l'emperador Jovià i de la seva esposa Charito, filla de Lucil·lià. Quan el seu pare va accedir al tron imperial, Varronià va rebre el títol de Nobilissimus, i l'any 364, va ser nomenat cònsol juntament amb el seu pare a Ancira.[1] Encara era un nen quan el seu pare va morir l'any 364, i no se'l va tenir en consideració per a la successió. Va ser elegit Valentinià I en el seu lloc.

És possible que Varronià fos el jove al que es refereix Joan Crisòstom en dues de les seves cartes i homilies (Homilies sobre els Filipencs i Carta a una jove vídua). Si és així, sembla que Varronià encara era viu l'any 380, però segurament temia per la seva vida, a causa de la seva descendència imperial. En algun moment, li van treure un dels ulls, probablement en un intent d'impedir-li reclamar el tron. En parlen Eutropi, Ammià Marcel·lí i Sòcrates Escolàstic.[2]

Referències[modifica]

  1. Martindale, J. R; A. H. M. Jones. The Prosopography of the later Roman Empire, vol. I. Cambridge: Cambridge University Press, 1971, p. 946. ISBN 9780521072335. 
  2. McGill, Scott (et al.). From the tetrarchs to the Theodosians : later Roman history and culture, 284-450 CE. Cambridge: Cambridge University Press, 2010, p. 245. ISBN 9780521898218.