Veddel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaVeddel
Imatge
Immobles de pisos dissenyats ± 1930 per Fritz Schumacher

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 53° 31′ N, 10° 02′ E / 53.52°N,10.03°E / 53.52; 10.03
PaísAlemanya
EstatHamburg
DistricteHamburg-Mitte
Població humana
Població4.632 (2016) Modifica el valor a Wikidata (1.052,73 hab./km²)
Geografia
Superfície4,4 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud25 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postal21109 i 20539 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhamburg.de… Modifica el valor a Wikidata

Veddel o l'Illa de Veddel és un barri del bezirk d'Hamburg-Mitte a la ciutat estat d'Hamburg a Alemanya. A la fi del 2013 tenia 4709 habitants sobre una superfície de 4,4 km², una lleugera baixa de 138 inhabitants en tres anys.[1] Es troba al centre d'una illa formada al nord i a l'est per l'Elba, a l'oest pel Saalehafen i el ferrocarril, al sud el Müggenburger Hafen i l'Östliche Georgswerder Wettern. És el barri amb la taxa d'atur més alta d'Hamburg.

Història[modifica]

Panorama amb l'església d'Emmanuel

El barri actual es troba a una illa fluvial molt més llarga amb el mateix nom que després del Tractat de Gottorp del 1768 passa del Slesvig danès a la ciutat hanseàtica d'Hamburg. Era una terra de prats fèrtils però força humits i sovint inundats, principalment per a la ramaderia i la producció de llet. Aquesta illa sense gaire valor al moment del tractat, va adverar-se molt estratègica per al desenvolupament del port d'Hamburg al curs del segle xix.

El barri actual està format per l'antiga Petita Veddel (Kleine Veddel) i de l'illa de Peute. Es divideix en un nucli urbanitzat segons els plans de l'arquitecte-urbanista Fritz Schumacher vers 1929 i per un polígon industrial al llarg d'una xarxa de canals. Forma un conjunt arquitectural homogeni en estil de la nova objectivitat.

L'illa de Gran Veddel passà al port franc i al barri Kleiner Grasbrook a les instal·lacions portuàries d'Hamburg.[2]

Veddel està situat en AlemanyaEl barri a Alemanya
Veddel
Veddel

Llocs d'interès[modifica]

  • L'escola popular amb cinema, biblioteca i dispensari dental Slomanstieg a l'illa del Veddel (per l'arquitecte Fritz Schumacher (1869-1949). L'edifici està caracteritzat per a les seves formes cúbiques, la torre de l'escala i les línies horitzontals de les finestres. És l'edifici més gran del moviment arquitectural Neues Bauen.[3]
  • La Torre Zombeck, un búnquer al port de l'Elba
  • L'antiga fàbrica química de CEG, ara un centre amb tallers d'artistes i de pimes
  • El magatzem d'entramat de fusta Martin Graepel
  • El museu de l'emigració Ballinstadt

Fills predilectes[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Veddel
  1. Stadteilprofile 2011 Statistisches Amt für Hamburg und Schleswig-Holstein, pàgina 50-51 (Servei d'estadística d'Hamburg i de Slesvig-Holstein)
  2. Daniel Tilgner (redacció), Veddel, Hamburg von Altona bis Zollenspiecker: Das Haspa-Handbuch für alle Stadtteile der Hansestadt, Hamburg, Hoffmann & Campe, 2002, pàgines 1034-1043, ISBN 3-455-11333-8 (en català: Hamburg d'Altona cap a Zollenspiecker: el manual Haspa de tots els barris de la ciutat hanseàtica)
  3. Text de l'infotaula a l'entrada de l'edifici(alemany)