Furgoneta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vehicle comercial lleuger)
No s'ha de confondre amb Camioneta.
Seat Inca

Una furgoneta o vehicle comercial lleuger és un tipus de vehicle amb caixa tancada utilitzat per transportar mercaderies o les eines i materials d'oficis manuals.[1] Al contrari una camioneta té la part posterior oberta. Pot tenir la mateixa amplada i longitud que un automòbil gros, però sol ser més alta i més elevada a l'alçada de terra. Se l'ha de distingir del microbús, que sovin t té una plataforma i carrosseria semblants, però amb finestres i seients.[2] Un cas particular és la furgoneta de polícia que té un ús mixt que serveix per al transport de material operatiu, de policies o d'altres persones.[3]

La porta del darrere és gairebé sempre de dues fulles d'obertura horitzontal. El motor és gairebé sempre davanter, i en alguns casos està situat per sota dels seients davanters per a disminuir la longitud total. Algunes excepcions són certes furgonetes petites, com les Ford Connect, Renault Kangoo, Peugeot Partner, Fiat Fiorino i Opel Combo, els frontals no difereixen molt del d'un automòbil de turisme i els seients davanters van baixos. El condicionament interior és variable segons les necessitats de l'ofici: poden contenir un petit obrador o laboratori mòbil, una caixa refrigerada, una oficina per a confeccionar atestats…[4] Hi ha moltes aplicacions en les quals les furgonetes elèctriques a més de ser més netes, també s'adveren més econòmiques.[5]

Referències[modifica]

  1. «Furgoneta». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «microbús». A: Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia. 
  3. Balfegó i Vergés. Diccionari policial. Barcelona: Consorci per a la Normalització Lingüística: Generalitat de Catalunya. Departament de Governació, 1994. ISBN 84-604-9545-0. 
  4. Balfegó i Vergés. «furgoneta d'atestats». A: Diccionari policial. Barcelona: Consorci per a la Normalització Lingüística: Generalitat de Catalunya. Departament de Governació, 1994. ISBN 84-604-9545-0. 
  5. Vital, Ferran «Què és més barat, treballar amb una furgoneta elèctrica o amb una dièsel?». Ara, 01-04-2022. «Un estudi europeu de Transport&Enviroment desvela que en global les furgonetes elèctriques ja són més econòmiques que les dièsel»
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Furgoneta