Vés al contingut

Comèdia antiga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vella comèdia)

La Comèdia antiga (archaia) és el primer període de la comèdia grega, d'acord amb la divisió canònica dels gramàtics alexandrins.[1] El personatge més important d'aquesta època és Aristòfanes; els seus treballs van definir el gènere amb la sàtira política punyent i l'abundància d'elements de caràcter sexual i escatològic. Aristòfanes va parodiar institucions i personalitats del seu temps, com es pot veure, per exemple, en el seu retrat de Sòcrates en Els núvols o en la seua farsa antibèl·lica Lisistrata. Amb tot, va ser un dels tants poetes còmics que es van trobar a l'Atenes de finals del segle cinquè aC, entre els quals hi havia els seus majors rivals, Hermip d'Atenes i Èupolis.

La Comèdia antiga va influenciar posteriorment altres escriptors europeus de la talla de Rabelais, Cervantes, Swift o Voltaire, en el sentit de camuflar protesta política entre la bufoneria. Amb aquest fil, podem veure les sàtires polítiques contemporànies de còmics com els Monty Python o Saturday Night Live.[2]

Història[modifica]

La comèdia atenenca més matinera, compresa entre el 480 i el 440 aC, s'ha perdut gairebé completament. Els poetes més rellevants del període van ser Magnes, del qual només en resten uns pocs fragments de dubtosa autenticitat, i Cratí d'Atenes, que va obtenir el primer premi a les Grans Dionísies probablement cap al 450 aC i de qui no s'ha preservat cap obra sencera, si bé es coneixen vora 500 fragments.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Mastromarco (1994) p.12
  2. Seth Lerer, Comedy through the Ages (recorded lecture series), Springfield, Virginia: The Teaching Company, 2000.

Bibliografia[modifica]

  • Barrett, David (1964) The Frogs and Other Plays Penguin Books
  • Barrett, David and Alan Sommerstein (eds)(2003) The Birds and Other plays Penguin Classics
  • Mastromarco, Giuseppe (1994) Introduzione a Aristofane (Sesta edizione: Roma-Bari 2004). ISBN 8842044482