Ventureño

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguaVentureño
Tipusllengua, llengua morta i llengua extinta modifica
Parlants
Extingida principalment a Nord de Califòrnia
Rànquing-
Oficial a-
Autòcton deCalifòrnia modifica
Classificació lingüística
Chumash
  • Ventureño
Característiques
Institució de normalització-
Nivell de vulnerabilitat6 extint modifica
Codis
ISO 639-1-
ISO 639-2veo
ISO 639-3veo
Glottologvent1242 modifica
Ethnologue.comveo modifica
UNESCO856 modifica
IETFveo modifica

El ventureño eren una llengua de la família de les llengües chumash, un grup de llengües natives parlades al llarg de les àrees costaneres del sud de Califòrnia, Estats Units, des de San Luis Obispo al nord fins a Malibú al sud. Inclou els dialectes Castac i Alliklik (Campbell 1997:126).

El ventureño, igual que les seves llengües germanes, és una llengua polisintètica, amb grans paraules compostes de diversos morfemes. El ventureño té diferents classes de verbs, noms, i adjunt oblic (Wash 2001), però no té classes separades d'adjectius o preposició. Els noms i els verbs solen portar afixs (principalment prefixos), sent aquesta una manera de denotar aquells significats transportats per paraules separades en la major part de les llengües analítiques. Els verbs juguen un paper primari en la llengua ventureño, amb paraules sovint compostes solament d'un verb amb clítics. L'ordre de les paraules en les llengües chumash és Verb Subjecte Objecte/Verb Objecte Subjecte.

Sons[modifica]

El ventureño té un inventari fonètic similar al de la seva llengua germana, el barbareño. El ventureño consisteix en 30 consonants i 6 vocals.

Vocals[modifica]

El ventureño consta de 5 vocals regulars i d'una sisena vocal que Harrington transcriu com <ə>. En les transcripcions barbareño s'usa <ɨ>. No se sap si aquests dos sons són els mateixos en tots dos llenguatges, o si eren prou diferents perquè Harrington usés símbols diferents.

Anterior Central Posterior
Tancada i ə u
Mitjana e o
Oberta a

Consonants[modifica]

  Bilabial Alveolar Postalveolar/
Palatal
Velar Uvular Glotal
Nasal m n        
oclusiva plana p t   k q ʔ
ejectiva  
aspirada  
Africada plana   ts      
ejectiva   tsʼ tʃʼ      
aspirada   tsʰ tʃʰ      
Fricativa plana   s ʃ x   h
aspirada   ʃʰ      
Aproximant   l (ɬ)1 j w    
  1. El ventureño té només una lateral, /l/. Tanmateix, /l/ té una al·lofonia diferent [ɬ] que J. P. Harrington inclou en les seves transcripcions.

Bibliografia[modifica]

  • Dryer, Matthew S. 1997. "On the Six-Way Word Order Typology," Studies in Language 21(1): 69-103.
  • Harrington, John Peabody. 1981. The Papers of John Peabody Harrington in the Smithsonian 1907-1957: A Guide to the Field Notes: Native American History, Language, and Culture of Southern California/Basin, vol. 3. Elaine L. Mills and Ann J. Brockfield, eds. Microfilm reels 69, 89, and 94 on Ventureño.
  • Wash, Suzanne. 2001. Adverbial Clauses in Barbareño Chumash Narrative Discourse. PhD diss., University of California, Santa Barbara.

Enllaços externs[modifica]