Venus de Lespugue

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una rèplica de la Venus de Lespugue

La venus de Lespugue és una venus prehistòrica del paleolític tallada en ivori de mamut, d'uns quinze centímetres d'alçada i trobada a una cova de l'Alta Garona. Actualment s'exposa al departament d'Antropologia del Musée de l'Homme (Museu de l'Home) de París.

Descripció[modifica | modifica el codi]

La figureta està feta amb ivori de mamut. Les seves dimensions, un cop reconstruïda són 147mm x 60 mm x 36mm. Es respecta la llei de frontalitat. Els pits, el ventre i les cuixes s'inscriuen en un cercle al voltant del qual un rombe inclou el cap i les cames. Els pits i el cul destaquen per la seva gran voluminositat, són gairebé esfèrics. Les cames són curtes i els peus a penes estan esboçats.

El cap és petit i ovoide, amb unes línies gravades una mica paral·leles que s'han interpretat com a cabells. No es detallen altres elements (boca, nas, ulls, orelles) de manera realista.

A la part del darrere hi ha una sèrie de línies gravades paral·leles horitzontals, a partir del nivell del cul i cap a baix. No se sap a que corresponen però algun autor ha pensat que podria ser una mena de peça de roba.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • L'image de la femme dans l'art préhistorique, H. Delporte, Éd. Picard, 1993 ISBN 2-7084-0440-7 (francès)
  • La femme des origines - images de la femme dans la préhistoire occidentale, C. Cohen, Belin, Herscher, 2003 ISBN 2-7335-0336-7 (francès)