Vernís

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Caixa xinesa de fusta vernissada en diferents colors

Un vernís és una dissolució d'una o més substàncies resinoses en un dissolvent que es volatilitza o es desseca, a l'aire amb facilitat, donant com a resultat una capa protectora sobre la superfície on s'ha aplicat.[1] Existeixen vernissos d'origen natural, en general derivats de les resines i olis essencials de plantes, i sintètics de formulació moderna.

El vernís s'aplica a les pintures, fustes i altres superfícies, amb l'objectiu de preservar-les de l'acció de l'atmosfera, de la pols, etc. així com per a incrementar l'enfosquiment en el to dels colors. Quan s'aplica a la fusta, a diferència de les ceres i olis, el vernís crea una autèntica capa protectora i impermeable, salvaguardant la superfície de fusta dels agents externs i de les petites erosions.

Tipus de vernissos[modifica]

Hi ha molts tipus de vernissos diferents, ja que no són substàncies tan simples com la laca. Depenent del criteri de classificació es poden agrupar en diferents classes. Atenent a l'acabat final de la superfície es poden classificar en:

  • Vernís brillant: està altament purificat, per això assoleix un acabat brillant sobre els treballs. Té gran adherència i durabilitat. D'òptima transparència, impermeabilitza i dona protecció a qualsevol material ja pintat. Especial per a la decoració i protecció de tota classe de construccions de fusta natural o tenyida en interiors i exteriors tals com finestres, armaris, mobles, etc.
  • Vernís mat: té les mateixes característiques del vernís brillant amb la diferència de la terminació mat. És d'assecament ràpid i pot ser aplicat amb pinzell o esponja.
  • Vernís setinat: és una mica més brillant que el mat, per això resisteix molt més les taques. És ideal per a l'envernissament de tota mena de superfícies de fusta en interiors i exteriors cobertes, tals com mobles, portes, armaris, etc.

Història[modifica]

Els vernissos s'han utilitzat durant milers d'anys per a acabar de protegir la fusta. Els egipcis els empraven en la decoració de les seves tombes i els grecs com protecció de la fusta dels seus vaixells contra el poder corrosiu de les sals marines. Tot i això, els vernissos no s'han utilitzat com material d'acabat per als mobles fins als últims cinc segles.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.51. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 12 novembre 2014]. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vernís
  • Bob Flexner (1993). Understanding Wood Finishing: How to Select and Apply the Right Finish. Rodale Press: Emmaus, PA. ISBN 0-87596-566-0