Verplanckita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralVerplanckita
Fórmula química Ba4Mn2+
2
Si4O12(OH,H2O)3·Cl3
Epònim William E. ver Planck Tradueix
Localitat tipus Big creek Tradueix i Esquire No. 7 claim Tradueix
Classificació
Categoria silicats
Nickel-Strunz 10a ed. 9.CE.10
Nickel-Strunz 9a ed. 9.CE.10
Nickel-Strunz 8a ed. VIII/E.20
Dana 77.2.8.1
Heys 17.3.19
Propietats
Sistema cristal·lí hexagonal
Estructura cristal·lina a = 16,39Å; c = 7,2Å;
Color marró-groc, pot tenir coloració ataronjada
Duresa 2,5 a 3
Lluïssor vítria
Propietats òptiques uniaxial (-)
Índex de refracció nω = 1,683 nε = 1,672
Birefringència δ = 0,011
Impureses comunes Al, Mg, Ca, K
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1964-011
Any d'aprovació 1964
Referències [1][2]
Modifica les dades a Wikidata

La verplanckita és un mineral de la classe dels silicats. Rep el nom en honor de William E. Ver Planck (1916-1963), geòleg de la Divisió de Mines i Geologia de Califòrnia (Estats Units).

Característiques[modifica]

La verplanckita és un silicat de fórmula química Ba4Mn2+
2
Si4O12(OH,H2O)3·Cl3. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1964. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 2,5 i 3.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la verplanckita pertany a "09.CE - Ciclosilicats amb enllaços senzills de 4 [Si4O12]8- (vierer-Einfachringe), sense anions complexos aïllats" juntament amb els següents minerals: papagoïta, baotita, nagashimalita, taramel·lita, titantaramel·lita, barioortojoaquinita, byelorussita-(Ce), joaquinita-(Ce), ortojoaquinita-(Ce), estronciojoaquinita, estroncioortojoaquinita, ortojoaquinita-(La), labuntsovita-Mn, nenadkevichita, lemmleinita-K, korobitsynita, kuzmenkoïta-Mn, vuoriyarvita-K, tsepinita-Na, karupmøllerita-Ca, labuntsovita-Mg, labuntsovita-Fe, lemmleinita-Ba, gjerdingenita-Fe, neskevaaraïta-Fe, tsepinita-K, paratsepinita-Ba, tsepinita-Ca, alsakharovita-Zn, gjerdingenita-Mn, lepkhenelmita-Zn, tsepinita-Sr, paratsepinita-Na, paralabuntsovita-Mg, gjerdingenita-Ca, gjerdingenita-Na, gutkovaïta-Mn, kuzmenkoïta-Zn, organovaïta-Mn, organovaïta-Zn, parakuzmenkoïta-Fe, burovaïta-Ca, komarovita i natrokomarovita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita a partir de mostres trobades a la zona de les troballes de minerals de bari, a 4,7 quilòmetres de Cats Head Mountain, al costat de Big Creek, la qual també és considerada la seva localitat tipus juntament amb la zona esmentada. Aquest indret, amb mineralitzacions de silicats de bari, es troba al dipòsit de Rush Creek, al comtat de Fresno, Califòrnia (Estats Units).[3] Són els dos únics indrets a tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Verplanckite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 31 octubre 2018].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: November 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. [Consulta: 26 març 2018].
  3. «Esquire No. 7 claim, Big Creek, Rush Creek deposit, Big Creek-Rush Creek District, Fresno Co., California, USA» (en anglès). Mindat. [Consulta: 31 octubre 2018].