Vers alexandrí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El vers alexandrí o alexandrí és un vers d'art major de dicció greu i elevada, molt utilitzat per William Shakespeare, que dona gran retoricitat a la composició poètica, ja que és un vers complex. Com tots els versos d'art major no n'hi ha prou en disposar d'un nombre de síl·labes, sinó que cal una estructura interna del vers per tal de construir-lo.

L'alexandrí té 12[1] síl·labes i el més habitual és que es reparteixin en dos hemistiquis de 6 síl·labes, i cada hemistiqui funciona com un vers, és a dir, que si el primer acaba en paraula plana o esdrúixola no es comptarà o comptaran la darrera o darreres síl·labes, com si fos un hexasíl·lab:

« Adéu-siau, turons, per sempre adéu-siau. »
Bonaventura Carles Aribau, La pàtria
« Mon cor estima un arbre! Més vell que l'olivera. »
Miquel Costa i Llobera, Lo pi de Formentor

També podem trobar alexandrins formats a través de tres hemistiquis de quatre síl·labes, cosa que li dona un ritme molt sincopat. També hi ha alexandrins que no tenen cesura i que han d'accentuar obligatòriament la sisena síl·laba. Exemples d'aquests versos els trobaríem en poemes de Josep Carner que fou un gran experimentador en els versos; amb tot, són els del primer tipus els que tenen més tradició.

L'alexandrí equivalent en castellà o en italià té 14 síl·labes,[1] perquè aquestes llengües compten les síl·labes dels versos de manera diferent que el català o el francès, que en tenen 12.

Rep el seu nom del Roman d'Alexandre (obra en francès antic d'Alexandre de Bernay, de vers 1180, escrita en aquest tipus de vers). L'alexandrí va ser introduït a la literatura catalana al segle XIII per Ramon Llull (Mallorca, c. 1232 - 1316). S'utilitza especialment per a poemes llargs o de caràcter narratiu.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «vers alexandrí | enciclopèdia.cat». GEC. [Consulta: 6 desembre 2020].