Vertisòl

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Perfil de vertisòl

Un vertisòl és aquell sòl, generalment negre, on hi ha un alt contingut d'argila expansiva coneguda com a montmorillonita, que forma profundes esquerdes durant les estacions seques, o fins i tot durant anys. Les expansions i contraccions alternatives causen auto-encoixinament, en què el material del sòl es barreja consistentment entre si, causant vertisòls amb un horitzó A extremadament profund i sense horitzó B. Això també produeix un ascens de material intern a la superfície creant microrelleus coneguts com a gilgai.

Vertisòl és un tipus de sòl que pertany a la classificació Base de Referència Mundial pels Recursos del Sòl[1][2] i a la classificació dels Estats Units (USA soil taxonomy).

Els vertisòls es formen típicament en roques altament bàsiques com ara basalt, en climes temporalment humits o subjectes a inundació o sequera erràtica. Depenent del material parental i del clima, poden oscil·lar del gris o vermellós al més familiar negre (terra negra a l'Argentina i a Austràlia).[3][4][5]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. IUSS Working Group WRB. «World Reference Base for Soil Resources 2014, Update 2015». World Soil Resources Reports 106, FAO, Rome, 2015.
  2. IUSS Working Group WRB. «Base referencial mundial del recurso suelo 2014, Actualización 2015». Informes sobre recursos mundiales de suelos 106, FAO, Roma, 2015.
  3. Vertisols. USDA-NRCS [Consulta: 14 maig 2006]. 
  4. Vertisols. Universitat de Florida [Consulta: 14 maig 2006]. 
  5. Vertisols. Universitat de Idaho [Consulta: 14 maig 2006].