Vertisòl

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Perfil de Vertisol.
Mapa de distribució de vertisols

En les classificacions de sòls;, de FAO i del Soil Taxonomy, un vertisòl és aquell sòl, generalment negre, on hi ha un alt contingut d'argila expansiva coneguda com a montmorillonita que forma profundes esquerdes en les estacions seques, o en anys. Les expansions i contraccions alternatives causen auto-mulching , on el material del sòl es barreja consistentment entre si, causant vertisòls amb un horitzó A extremadament profund i sense horitzó B. (Un sòl sense horitzó B es denomina sòl A/C soil ). Això també produeix en ascens de material intern a la superfície creant microrrelleus coneguts com a gilgai .

Els vertisòls es formen típicament de roques altament bàsiques com ara basalt en climes estacionalment humits o subjectes a inundació o sequera erràtica. Depenent del material parental i del clima, poden oscil·lar del gris o vermellós al més familiar negre ( terra negra a l'Argentina i en Austràlia).

Els vertisòls es troben entre els 50° N a 45° S de l'equador terrestre. Les majors àrees on els vertisòls dominen són les de l'est d'Austràlia (especialment Queensland, New South Wales), la altiplà de Dècan a l'Índia, sud de Sudan, Etiòpia i Txad (la Gezira ), i la província de Entre Ríos entre el riu Paraná i el riu Uruguai i la seva adjacent àrea occidental d'Uruguai a Amèrica del Sud. Altres àrees on els vertisols dominen inclou el sud de Texas i nord de Mèxic, nord de Nigèria, Tràcia, i parts de l'est de Xina.

En el seu estat climàcic natural, els vertisòls estan coberts de pastures o boscs amb pasts. La seva textura pesada i inestable molesten al creixement forestal.

La contracció i expansió de les argiles del Vertisòl danyen construccions i carreteres, obligant a costoses realitzacions i manteniments. Les terres amb vertisòls es fan servir per pastura de bestiar. No hi ha problemes amb ferides produïdes per caure en les esquerdes durant períodes de seca. Aquesta activitat intensa de l'argila forma ràpides compactacions.

Quan es fa reg, els cultius com cotó, blat, sorgo, arròs creixen bé. Els vertisòls són especialment bons per al cultiu de l'arròs a causa de la seva impermeabilitat quan se saturen. L'agricultura de secà és molt dificultosa pel fet que només poden treballar en un rang d'humitat molt estret: són extremadament durs en sec, i massa plàstics en humit. A Austràlia, els vertisòls són altament apreciats, perquè són els únics sòls sense deficiències de fòsfor disponible. Alguns en diuen vertisòls costrosos , per una capa "fragipan" dura i fina en sec, que pot persistir per 2 a 3 anys abans d'afluixar prou per a permetre la sembra.

En la classificació del Soil Taxonomy, els vertisòls se subdivideixen en els següents:

Subordres[modifica | modifica el codi]

  • Aquerts : vertisòls sotmesos a condicions ácuicas per algun temps en molts anys, mostrant desenvolupaments morfismes redox yu podent passar com Aquerts. Pel seu alt contingut d'argila, la permeabilitat és lenta, desenvolupant condicions ácuicas. En general, quan la precipitació excedeix l'evapotranspiració, passa el entollat. Sota condicions humides, el ferro i el manganès es mobilitzen i es redueixen. El manganès pot ser parcialment responsable del color oscuo del perfil del sòl.
  • Cryerts ( no classifica com vertisòl en la de FAO ): tenen un règim de temperatura del sòl críico. Els Cryerts són molt comuns en les Prades Canadencs, i en similars latituds de Rússia.
  • Xererts : tenen un règim de temperatura del sòl tèrmic, mèsic, o frígid. Mostren esquerdes que s'obren almenys 60 dies consecutius durant l'estiu, i es tanquen almenys 60 dies consecutius durant l'hivern. Els Xererts són molt extensius en l'est mediterrani i en parts de Califòrnia.
  • Torrerts : fan esquerdes que es tanquen almenys 60 dies consecutius quan la temperatura del sòl a 5 dm està per sobre de 8 °C. Aquests sòls no es presenten extensivament als EUA, apareixen a l'oest de Texas, Nou Mèxic, Arizona, Dakota dl Sud, i és el subordre més comú de vertisols a Austràlia.
  • Usterts : fan esquerdes obertes almenys 90 dies acumulatius per any. Globalment, aquest subordre és el més extens de l'ordre Vertisol, acompanyant els vertisòls dels tròpics i climes monsònics d'Austràlia, Índia, i Àfrica. Als EUA els Usterts són comuns a Texas, Montana, Hawaii, i Califòrnia.
  • Uderts : fan esquerdes obertes menys de 90 dies acumulatius per any, i menys de 60 dies consecutius durant l'estiu. En algunes àrees, les esquerdes s'obren només en anys secs. Els Uderts tenen petita extensió globalment, sent més abundants a l'oest uruguaià o l'est argentí, i també en parts de Queensland i el "Cinturó Negre" de Mississippi i d'Alabama.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Vertisols. USDA-NRCS [Consulta: 14 maig 2006]. 
  • Vertisols. Universitat de Florida [Consulta: 14 maig 2006]. 
  • Vertisols. Universitat de Idaho [Consulta: 14 maig 2006]. 


Vegeu també[modifica | modifica el codi]