Vertisòl

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Perfil de vertisòl
Mapa de distribució de vertisòls

En les classificacions de sòls, de FAO i del Soil Taxonomy, un vertisòl és aquell sòl, generalment negre, on hi ha un alt contingut d'argila expansiva coneguda com a montmorillonita, que forma profundes esquerdes en les estacions seques, o durant anys. Les expansions i contraccions alternatives causen autoencoixinament, en què el material del sòl es barreja consistentment entre si, causant vertisòls amb un horitzó A extremadament profund i sense horitzó B. (Un sòl sense horitzó B es denomina sòl A/C.) Això també produeix un ascens de material intern a la superfície creant microrelleus coneguts com a gilgai.

Els vertisòls es formen típicament en roques altament bàsiques com ara basalt, en climes estacionalment humits o subjectes a inundació o sequera erràtica. Depenent del material parental i del clima, poden oscil·lar del gris o vermellós al més familiar negre (terra negra a l'Argentina i a Austràlia).

Els vertisòls es troben entre els 50° N a 45° S de l'equador terrestre. Les majors àrees on els vertisòls dominen són les de l'est d'Austràlia (especialment Queensland, New South Wales), l'altiplà de Dècan a l'Índia, sud de Sudan, Etiòpia i Txad (la Gezira), i la província d'Entre Ríos entre el riu Paraná i el riu Uruguai i la seva adjacent àrea occidental d'Uruguai a Amèrica del Sud. Altres àrees on els vertisòls dominen inclou el sud de Texas i nord de Mèxic, nord de Nigèria, Tràcia, i parts de l'est de Xina.

En el seu estat climàcic natural, els vertisòls estan coberts de pastures o boscs amb pasts. La seva textura pesada i inestable molesten el creixement forestal.

La contracció i expansió de les argiles del vertisòl danyen construccions i carreteres, obligant a costoses realitzacions i manteniments. Les terres amb vertisòls es fan servir per a pastura de bestiar. No hi ha problemes amb ferides produïdes per caure en les esquerdes durant períodes de seca. Aquesta activitat intensa de l'argila forma ràpides compactacions.

Quan es fa reg, els cultius com cotó, blat, melca i arròs creixen bé. Els vertisòls són especialment bons per al cultiu de l'arròs a causa de la seva impermeabilitat quan se saturen. L'agricultura de secà hi és molt dificultosa pel fet que només es poden treballar en un rang d'humitat molt estret: són extremadament durs en sec, i massa plàstics en humit. A Austràlia, els vertisòls són altament apreciats, perquè són els únics sòls sense deficiències de fòsfor disponible. Alguns en diuen vertisòls crostosos, per una capa endurida fràgil (fragipan), en sec, que pot persistir per 2 a 3 anys abans d'afluixar prou per a permetre la sembra.

En la classificació del Soil Taxonomy, els vertisòls se subdivideixen en els següents:

Subordres[modifica | modifica el codi]

  • Aquerts: vertisòls sotmesos a condicions aqüíferes en molts anys, que mostren desenvolupaments amb morfismes redox i podent passar com a aquerts. Pel seu alt contingut d'argila, la permeabilitat és lenta, i desenvolupen condicions aqüíferes. En general, quan la precipitació excedeix l'evapotranspiració, passa a l'entollat. Sota condicions humides, el ferro i el manganès es mobilitzen i es redueixen. El manganès pot ser parcialment responsable del color fosc del perfil del sòl.
  • Cryerts (no classificats com a vertisòls en la de FAO): tenen un règim de temperatura del sòl crític. Els cryerts són molt comuns en les prades canadenques, i en similars latituds de Rússia.
  • Xererts: tenen un règim de temperatura del sòl tèrmic, mèsic o frígid. Mostren esquerdes que s'obren almenys 60 dies consecutius durant l'estiu, i es tanquen almenys 60 dies consecutius durant l'hivern. Els xererts són molt extensius en l'est mediterrani i en parts de Califòrnia.
  • Torrerts: fan esquerdes que es tanquen almenys 60 dies consecutius quan la temperatura del sòl a 5 dm està per sobre de 8°C. Aquests sòls no es presenten extensivament als EUA, apareixen a l'oest de Texas, Nou Mèxic, Arizona, Dakota del Sud, i és el subordre més comú de vertisòls a Austràlia.
  • Usterts: fan esquerdes obertes almenys 90 dies acumulatius per any. Globalment, aquest subordre és el més extens de l'ordre vertisòl, acompanyant els vertisòls dels tròpics i climes monsònics d'Austràlia, Índia i Àfrica. Als EUA, els usterts són comuns a Texas, Montana, Hawaii i Califòrnia.
  • Uderts: fan esquerdes obertes menys de 90 dies acumulatius per any, i menys de 60 dies consecutius durant l'estiu. En algunes àrees, les esquerdes s'obren només en anys secs. Els uderts tenen petita extensió globalment, i són més abundants a l'oest uruguaià o l'est argentí, i també en parts de Queensland i el "Cinturó Negre" de Mississippi i d'Alabama.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Vertisols. USDA-NRCS [Consulta: 14 maig 2006]. 
  • Vertisols. Universitat de Florida [Consulta: 14 maig 2006]. 
  • Vertisols. Universitat de Idaho [Consulta: 14 maig 2006]. 


Vegeu també[modifica | modifica el codi]