Vesdre

Infotaula de geografia físicaVesdre
Imatge
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaRin del Nord - Westfàlia (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióKonzen (Monschau)
Final
LocalitzacióOurthe a Chênée
DesembocaduraOurthe Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata Map
50° 35′ 24″ N, 6° 13′ 00″ E / 50.59°N,6.2167°E / 50.59; 6.2167
50° 36′ 42″ N, 5° 36′ 49″ E / 50.6117°N,5.6136°E / 50.6117; 5.6136
Afluent
Hill (en) Tradueix, Gileppe (en) Tradueix, Ghete (en) Tradueix, Magne (en) Tradueix, Ry de Vaux (en) Tradueix, Mosbeux (en) Tradueix, Magne (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conca hidràulicaconca de l'Ourthe Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida71 (longitud) km
TravessaProvíncia de Lieja
Alemanya
Superfície de conca hidrogràfica710 km² Modifica el valor a Wikidata

El Vesdre (en alemany Weser, en neerlandès Vesder) és un riu que neix a Konzen, prop de Monschau a l'Eifel (Alemanya) i que desemboca a l'Ourthe a Chênée prop de Lieja (Bèlgica). El nom Vesdre o Weser en alemany prové de dos arrels cèltics: "viz" que significaria segons certes teories vall i "ara" que significa aigua, riu. Hom troba aquests elements també als noms d'altres rius: l'Isar, l'IJzer, l'Isère i molt transformat en Oise. Rep els següents afluents:

Geografia[modifica]

El Vesdre entre Vaux i Hauster

El riu d'una llargada de 60 km rega Eupen, Dolhain, Limburg, Verviers, Pepinster, Sprimont, Olne, Prayon, Chaudfontaine, Vaux-sous-Chèvremont i Chênée. A Eupen s'ha construït una presa per a crear una reserva d'aigua potable.

L'aigua del Vesdre és força dolça i així molt idònia per a rentar la llana. Així la indústria tèxtil s'ha desenvolupat als seus marges. Antany, la ciutat de Verviers era considerada com a la «capital de la llana». Les tècniques modernes van tornar aquest recurs inútil, el que va contribuir a l'ocàs d'aquesta indústria. El riu va emportar la semença que es trobava a la llana importada d'Austràlia i així hom troba als seus marges vegetacions exòtiques que no es troben enlloc a Bèlgica.

El cabal mitjà, mesurat a Chênée entre 1995 i 2004 és de 11,4m³ per segon, amb un màxim de 14,7m³ el 2002 i un mínim de 6,3m³ als 1996.[1]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vesdre
Afluents del Mosa
en orde davall->damunt

Dieze - Niers - Swalm - Roer - Geleenbeek- Geul - Jeker - Voer - Berwijn - Julienne - Llègia - Ourthe - Hoyoux - Mehaigne - Samson -Sambre - Bocq - Burnot - Molignée - Lesse - Viroin - Semois - Bar - Kuer (Chiers)

Vegeu també :MosaFrançaBèlgicaPaïsos Baixos