Via corticoespinal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaVia corticoespinal
Detalls
Llatítractus pyramidalis Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD011712 Modifica el valor a Wikidata
TAA14.1.04.102
A14.1.06.102 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 72634 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.759
EB Onlinescience/pyramidal-tract i science/corticospinal-tract Modifica el valor a Wikidata
Termes anatòmics de neuroanatomia

La via corticoespinal[1] o sistema piramidal, és un conjunt d'axons motors que viatgen des de l'escorça cerebral (on es troba la motoneurona superior) fins a les astes anteriors de la medul·la espinal (on fa contacte amb la motoneurona inferior). La via corticoespinal conté exclusivament axons motors. Prop del 90% dels axons es creuen en el bulb raquidi (en el punt conegut com a encreuament de les piràmides). Això explica per què els moviments d'un costat del cos són controlats pel costat oposat del cervell.

Sistema format per les vies del sistema nerviós central encarregades de portar els impulsos nerviosos des de l'escorça cerebral motora fins a les moto-neurones alfa de les astes ventrals de la medul·la espinal.

La via motora[modifica]

La via corticoespinal s'origina en les neurones piramidals gegants (cèl·lules de Betz) de l'escorça motora. Els cossos neuronals en l'escorça motora envien els seus axons als nuclis motors dels nervis cranials principalment del costat contra-lateral dels peduncles cerebrals (tracte córtico-peduncular), protuberància o pont de Varolio (tracte córtico-pontino), el bulb raquidi (tracte córtico-bulbar); no obstant això, la major part d'aquestes fibres s'estenen cap avall fins a la medul·la espinal (tracte corticoespinal). La majoria de les fibres corticoespinals (prop del 90%) es creuen cap al costat contra-lateral en el bulb raquidi (creuament piramidal), mentre que algunes d'elles (10%) es creuen al seu nivell en la medul·la espinal.

Existeix una representació somato-tòpica precisa de les diferents parts del cos en l'escorça motora primària, amb l'àrea del membre inferior localitzada en l'escorça medial (prop de la línia mitjana), i l'àrea de l'extremitat cefàlica localitzada en l'escorça lateral, en la convexidad de l'hemisferi cerebral (homúncul motor). L'àrea motora del braç i la mà és la major i ocupa la part pre-central del gyrus, localitzada entre l'àrea del membre inferior i de la cara.

Els axons motors es mouen junts i viatgen a través de la substància blanca cerebral, i formen part de la cama posterior de la càpsula interna.

Les fibres motores continuen cap avall dins del tronc cerebral. El feix d'axons corticoespinals és visible com dues estructures en forma de columnes ("piràmides") en la cara ventral de la medul·la espinal -d'aquí ve el nom de via piramidal.

Imatges addicionals[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Per a saber-ne més[modifica]

  • Canavero S. Textbook of therapeutic cortical stimulation. New York: Nova Science, 2009

Enllaços externs[modifica]