Via diamant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La via diamant, en accés obert, és aquella via d'accés a la literatura científica que proporciona accés obert, lliure i gratuït, als articles, i possibilitat de reutilització, a través de les llicències Creative Commons. Aquesta via no té cap cost per a les persones autores.[1][2][3] La 'via diamant' intenta solucionar els inconvenients d'altres rutes d'accés, de manera que disposa de la capacitat de revisió per parells de les revistes de la 'via daurada', i també soluciona l'altre inconvenient de la 'via verda', que és que la institució ha de pagar per les tasques de revisió i gestió, ja que a la 'via diamant' aquesta tasca es realitza per voluntaris que treballen pel progrés de la ciència, el seu reconeixement acadèmic i social.[4]

Referències[modifica]

  1. «Ciència oberta: coneixes les diverses vies de publicació dels resultats de la recerca en accés obert?». ConsCiènciaUrl. Butlletí de recerca i divulgació centífica, 22-02-2021. [Consulta: 19 juliol 2021].
  2. «Las 5 rutas para llegar al acceso abierto: verde, dorada, bronce, híbrida y diamante». Universo Abierto. Biblioteca de Traducción y Documentación de la Universidad de Salamanca. Arxivat de l'original el 15 de novembre 2021. [Consulta: 19 juliol 2021].
  3. Navas, Miguel «Les revistes en accés obert «diamant»: el vell nou camí». BiD: textos universitaris de Biblioteconomia i Documentació, 14-07-2021 [Consulta: 19 juliol 2021].
  4. «Acceso abierto». Recolecta. Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. Arxivat de l'original el 15 de novembre 2021. [Consulta: 19 juliol 2021].