Victoria Line

logo

Color al mapa blau clar
Obertura 1968
Tipus de línia Profund
Material rodant Sèrie 1967
Estacions 16
Longitud 21 (km)
Cotxeres i tallers Northumberland Park
Viatges fets 161.319.000 (per any)
Línies de Transport for London
Metro de Londres
  Bakerloo
  Central
  Circle
  District
  Hammersmith & City
  Jubilee
  Metropolitan
  Northern
  Piccadilly
  Victoria
  Waterloo & City
Altres línies
  Docklands Light Railway
  Tramlink
  London Overground
Victoria line
Walthamstow Central
Blackhorse Road Gospel Oak to Barking Line
Cotxera Northumberland Park
Tottenham Hale
Seven Sisters
Finsbury Park Piccadilly Line
Highbury & Islington North London Line East London Line
King's Cross St. Pancras
Circle LineHammersmith & City LineMetropolitan LineNorthern LinePiccadilly Line
London Euston Northern Line Watford DC Line
Warren Street Northern Line
Oxford Circus Bakerloo Line Central Line
Green Park Jubilee Line Piccadilly Line
Victoria Circle Line District Line
Pimlico
Vauxhall
Stockwell Northern Line
Brixton

Victoria Line és una línia de ferrocarril de trànsit ràpid del Metro de Londres (en anglès London Underground), que apareix al mapa (the Tub map) de color blau clar. La línia circula de sud-oest a nord-est des de l'estació de Walthamstow Central a Brixton i el traçat de la línia és soterrat a gran profunditat, a Londres aquest tipus de línies són conegudes com el tub (en anglès the tube) per la forma que tenen els túnels. En termes de nombre de viatges per quilòmetre és la línia més ocupada de la xarxa.[1]

És l'única línia del Metro de Londres, a part de la Waterloo & City Line (de 2 km), que és completament operada pel metro i que és totalment soterrada exceptuant el tram de les cotxeres a Northumberland Park.[2]

Història[modifica]

El concepte d'una nova línia de metro que circulés entre Victoria i Walthamstow fou proposat pel partit Working Party a la Comissió del Transport Britànic el 1948. El principal propòsit de la línia era alleugerar la congestió de l'àrea central. El projecte de llei necessari per a la construcció entra al Parlament el 1955. El projecte describia la línia des de Victoria a Walthamstow (Wood Street). També hi havia una altra proposta, no incluida al projecte, per una extensió des de Victoria a l'estació de Fulham Broadway de la línia District.[3]

Punt d'emergències, Heron Island; aproximàdament entre Blackhorse Road i Tottenham Hale

La construcció començà el 1962 i no va acabar fins al 1972 quan l'estació Pimlico s'inaugurà. Un túnel de proves entre Tottenham i Manor House s'obrí el 1959 i després fou integrat a la resta.

El nom de "Victoria" data del 1955; altres propostes foren "Walvic" (Walthhamstow - Victoria) i "Viking" (Victoria - King's Cross).

Dissenyada per reduir la congestió d'altres línies, en particular de Piccadilly Line, a més de màximitzar possibles enllaços. Es va intentar construir la línia més enllà de Walthamstow Central fins a Wood Street (Walthamstow) on sortiria a la superfície per acabar a l'estació British Railways. Encara que una última decisió de 1961 va parar aquest recorregut de més.

Cada estació de Victoria excepte Pimlico es construïren com estacions d'enllaç i moltes estacions ja existents foren arreglades per premetre una plataforma d'enllaç directe. En alguns casos s'obtà per col·locar les plataformes de Victoria a cada costa de les plataformes ja existents, mentre que en altres fou a l'inrevés amb les de Victoria al mig.

A l'estació d'Euston, a Victoria i Northern Line (ramal de Bank) els trens circulen en andanes adjacents, tot i que en direcció oposada. Andanes d'enllaç directe en "mateixa direcció" es poden trobar a Stockwell (Northern Line), Oxford Circus (Bakerloo Line), Highbury & Islington (amb First Capital Connect, originàriament Northern City Line) i a Finsbury Park (Piccadilly Line).

Totes les estacions de Victoria originàriament foren construïdes amb unes rajoles amb un colo blau/gris fred molt de moda al seu temps. Cada estació fou decorada amb motius diferents darrere els seients per distingir unes de les altres.

Obertura[modifica]

La primera secció a inaugurar-se fou entre Walthamstow Central i Highbury & Islington. El primer servei fou l'1 de setembre de 1968 i no hi hagué cap cerimònia d'inauguració. Un any més tard s'obrí la secció entre Highbury i Warren Street.

La cerimònia oficial d'inauguració tingué lloc a l'estació de Victoria el 7 de març de 1969, presidida per la Reina Elisabet II. Després d'una petita cerimònia, comprà un tiquet de 5d (5 penics antics que corresponen a 2.08 lliures) i viatjà fins a Green Park. La Princesa Alexandra inaugurà la secció de Brixton el 23 de juliol de 1971.

Futur[modifica]

Tren de la sèrie 1967 a les cotxeres de Northumberland Park

Els trens de la sèrie 1967 del metro es començaran a reemplaçar durant els següents anys com a part del projecte de desenvolupament de Transport for London de £10 mil milions. Es canviaran pels trens de la sèrie 2009 construïts per Bombardier Transportation. Els primers prototips foren construïts el 2006 i durant el 2008 s'han fet proves en servei. També inclourà un sistema ATO modern.

Hi ha una campanya en marxa per construir una estació en superfície al costat de l'estació de Northumberland Park, adjacent a les cotxeres de la línia. Això milloraria els enllaços de transport però els terrenys necessaris són propietat de Network Rail que els necessita per als seus propis projectes.[4]

Si es construeix Chelsea-Hackney Line es reduirà la congestió de la Victoria Line, oferint una ruta alternativa al Londres Central entre Victoria i King's Cross.

Hi ha rumors que la Victoria Line s'estendrà cap al sud des de Brixton a Herne Hill. Això reduiria el temps de canvi de sentit de Brixton perquè a Herne Hill s'hi podria construir una corba millor pel canvi de sentit.

Mapa[modifica]

Mapa geogràfic de Victoria Line
Mapa geogràfic de Victoria Line

Estacions[modifica]

Estacion Imatge Obertura Motiu decoratiu
Walthamstow Central Walthamstow Central 1 de setembre, 1968 Motiu: William Morris per Julia Black.
Blackhorse Road London Overground Blackhorse Road 1 de setembre, 1968 Motiu: Cavall negre per Hans Unger.
Tottenham Hale Adaptat Tottenham Hale 1 de setembre, 1968 Motiu: Ferry per Edward Bawden.
Seven Sisters Seven Sisters 1 de setembre, 1968 Motiu: ser arbres per Hans Unger.
Finsbury Park Finsbury Park 1 de setembre, 1968 Motiu: Duel de pistoles per Tom Eckersley.
Highbury & Islington London Overground Highbury & Islington 1 de setembre, 1968 Motiu: Manor House a Highbury Hill per Edward Bawden.
King's Cross St. Pancras King's Cross St. Pancras 1 de desembre, 1968 Motiu: Cinc corones per Tom Eckersley.
Euston London Overground Euston 1 de desembre, 1968 Motif: Doric Arch per Tom Eckersley.
Warren Street Warren Street 1 de desembre, 1968 Motiu: Warren per Alan Fletcher.
Oxford Circus Oxford Circus 7 de març, 1969 Motiu original: Línies de colors abstractes Bakerloo, Central i Victoria lines per Hans Unger.
Green Park Green Park 7 de març, 1969 Motiu: Marxa per June Fraser.
Victoria ( Trains to Gatwick) Victoria 7 de març, 1969 Motiu: Blue cameo de la Reina Victoria per Edward Bawden.
Pimlico Pimlico 14 de setembre, 1972 Motiu: Punts per Peter Sedgely.
Vauxhall Vauxhall 23 de juliol, 1971 Motiu: Old Vauxhall Pleasure Gardens per George Smith.
Stockwell Stockwell 23 de juliol, 1971 Motiu: The Swan per Abram Games.
Brixton Adaptat Brixton 23 de juliol, 1971 Motiu: A ton of Bricks per Hans Unger.

Galleria[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Victoria Line
  1. «Estadístiques del metro de Londres». Tube Prune, 21-04-2003. [Consulta: 30 juny 2008].
  2. «Cotxeres de Northumberland Park». Metronet Rail. [Consulta: 30 juny 2008].
  3. "Railway Magazine", Abril 1955
  4. «Extensió de Victoria Line a Northumberland Park». Transport for London. [Consulta: 7 febrer 2008].[Enllaç no actiu]