Vida cel·lular

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La vida cel·lular és la vida dotada de cèl·lules. El sentit habitual del terme "vida" implica que un organisme tingui o bé una estructura unicel·lular o bé una estructura multicel·lular.

Tanmateix, l'adjectiu "cel·lular" implica l'existència de vida terrestre "no cel·lular". Aquest punt de vista inclou sovint la classificació dels virus com a formes de vida.

A l'hora de parlar dels dominis de la vida, de vegades s'utilitza el terme Cytota com a nom d'un regne,[1] domini o imperi, per distingir la vida cel·lular de la vida no cel·lular (denominada Acytota).[2]Aquestes serien les dues úniques subdivisions de la vida terrestre – també coneguda com a organismes terrestres, Biota, Naturae o Vitae.

El debat sobre la possibilitat que la vida sigui cel·lular i no cel·lular s'ha intensificat recentment a causa del descobriment l'any 2003 que Mimivirus és molt gran, té gens per centenars de proteïnes i pot fabricar algunes proteïnes que estan implicades en la síntesi d'altres proteïnes. Aquest descobriment ha suggerit a alguns viròlegs i bacteriòlegs que hi hauria d'haver un quart domini de la vida, un domini víric, a més dels dominis cel·lulars dels arqueobacteris, bacteris i eucariotes.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hsen-Hsu, Hu (1965). The major groups of living beings: a new classification. Taxon 14(8): 254-261.
  2. Peter J. Russell 2014. Biology: The Dynamic Science. e-Study Guide. 3rd ed.