Vida prehistòrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dinosaures al seu hàbitat

La vida prehistòrica es refereix als organismes que han habitat la terra des de l'origen de la vida fa uns 3.800 milions d'anys fins a l'inici de l'època històrica (3500 aC) quan els humans començaren a tenir records escrits.

Durant el curs de l'evolució, noves formes de vida es desenvoluparen i moltes altres formes, com els dinosaures, es van extingir.

La vida prehistòrica evolucionà al llarg d'aquest temps des de simples cèl·lules bacterianes marines a algues i protozous i finalment a formes complexes multicel·lulars com fongs, plantes terrestres, cucs, mol·luscs, crustacis, insectes i vertebrats.

En terminis geològics, els éssers humans evolucionaren molt recentment, fa uns 4 milions d'anys.

Algunes poques espècies de vida prehistòrica, (com el celacant), encara existeixen avui tal com eren abans, fa desenes de milions d'anys, considerant-se autèntics fòssils vivents. Altres criatures, com els taurons, han canviat poc al llarg de milions d'anys.

Això no obstant, la majoria de formes vivents -més del 99 per cent- s'han extingit, i l'únic record seu que queda avui són empremtes de pedra, motlles, o altres fòssils.