Vés al contingut

Videojoc simulador de vol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Captura de pantalla del simulador FlightGear

Un videojoc simulador de vol és aquell videojoc que posa el jugador a la pell d'un pilot d'avió, helicòpter, nau o algun altre aparell volador. Els simuladors de vol van ser dels primers programes a ser desenvolupats per a ordinadors personals. Els simuladors Sublogic de Bruce Artwick van ser famosos per les funcionalitats que proporcionava en màquines de 8 bits.

Una de les característiques d'aquests videojocs és la de primar la simulació per davant d'altres apartats com la jugabilitat. És per això que normalment quan es parla de videojocs de simulació es posen per exemple els simuladors de vol. A més a més aquest gènere posseeix videojocs amb un gràfics en tres dimensions amb un alt nivell de detall per aconseguir simular el millor possible l'aspecte real dels avions.

Tipus[modifica]

Simuladors de vol civils[modifica]

Els simuladors de vol civils són els que permeten a l'usuari simular el vol d'un avió de passatgers amb l'objectiu d'arribar a un altre aeroport. En aquest tipus de videojoc no hi ha enemics, sinó un objectiu a complir. Els jugadors hi juguen pel plaer de volar i per haver de seguir les ordres que envia la torre de control.

Simuladors de vol de combat[modifica]

Un altre tipus popular de simuladors de vol són els simuladors de vol de combat, els quals simulen el combat aeri des del punt de vista dels pilots i la seva tripulació. Els títols de simuladors de vol de combat són més nombrosos que els simuladors de vol civils, a causa de la varietat de temes disponibles i a la demanda del mercat.

Videojocs simuladors de vol per l'espai[modifica]

Un espai exterior és una extensió natural de l'espai, els simuladors de vol per l'espai poden ser considerats com una extensió del gènere dels simuladors de vol. Hi ha una interdependència considerable entre aquestes dues classes de simuladors, que com a característica diferencial als de vol és la nau espacial i l'altra característica principal d'aquest tipus és que tenen un realista motor atmosfèric de simulació de vol.

Seguidors[modifica]

Captura de pantalla del X-Plane, l'únic en ser certificat per la FAA per a propòsits d'entrenament

L'afició als simuladors de vol casolans ha fet que molts usuaris arribin a ser dissenyadors d'aeronaus per a aquests sistemes. D'aquesta manera ells poden crear tant aeronaus militars com comercials utilitzant els noms de línies aèries reals, de manera que poden treure partit dels seus dissenys. Molts altres usuaris creen la seva pròpia versió personal de la seva línia aèria preferida donant lloc a línies aèries virtuals com Iberflight, Airhispania, Iberia virtual, Airalandalus, Futura virtual i moltes altres que poden trobar-se a Internet. Aquestes modificacions del simulador (col·loquialment anomenats "mods") generalment afegixen gran valor a la simulació i permeten expandir significativament l'experiència de vol amb noves situacions i continguts. En alguns casos la simulació arriba molt més lluny que quan els seus dissenyadors originals van crear l'aplicació.

A més de volar en el simulador, molts usuaris han descobert el control de trànsit aeri en línia. Això són pilots virtuals i ATCs jugant junts en temps real per a simular la veritable experiència de trànsit aeri. Hi ha multitud de xarxes, les més populars són VATSIM i IVAO.

Crítiques[modifica]

A començaments de l'any 2000, fins i tot els simuladors de vol casolans són tan realistes que, després dels esdeveniments de l'11 de setembre del 2001, alguns periodistes i experts van especular amb la possibilitat que alguns dels segrestadors podrien haver guanyat coneixements de com pilotar un avió en la saga de videojocs com el Microsoft Flight Simulator. Microsoft, mentre refutava aquestes crítiques, retardava el llançament de la seva versió del 2002 per a esborrar el World Trade Center del seu escenari de Nova York i proporcionar una actualització per a esborrar les torres de les anteriors versions del simulador.

Videojocs importants[modifica]

Simuladors de vol civils[modifica]

Simulador de vol de combat[modifica]

Tot i que els simulador de vol han sigut videojocs propis dels ordinadors i hi ha hagut també bastants llançaments en diverses consoles. El més important és Pilotwings, disponible per la Super Nintendo, amb la continuació a Pilotwings 64 per la Nintendo 64 i la saga Ace Combat en la Playstation 1&2. El videojoc Sky Odyssey és també un altre exemple d'un simulador de vol per consola.

Simuladors de vol espacials[modifica]

Alguns dels simuladors de vol per l'espai per a ordinadors es poden incloure:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Videojoc simulador de vol