Vidre romà

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Gerra romana de vidre (Hispania).

Va ser el vidre un article de predilecció per als romans qui es proveïen d'ell pel comerç amb els egipcis i fenicis. Però ja des del principi de l'Imperi el van fabricar a la metròpoli i fora d'ella (a les Gàl·lies i a Hispània, segons diu Plini i Sant Isidoro), donant-li les mateixes aplicacions que els egipcis i fenicis i perfeccionant les formes dels seus vasos que resulten més variades i elegants. Amb prou feines es descobreix sepultura romana que no contingui fioles o ampolletes de vidre ja incolor ja verdós, cobertes d'irisacions per l'acció de la humitat i l'aire. Aquests ampolletes, sempre de formes estretes solen cridar pels col·leccionistes lacrimatorios i ungüentaris però servien únicament per contenir olis o perfums en els sepulcre s, no per dipositar-hi llàgrimes.

Safata de vidre.

També van perfeccionar els romans l'art de produir relleus de figures en els gots de vidre per l'addició d'una altra capa de esmalt o vidre de color diferent juntament amb el modelatge i cisellat o gravat d'ella que s'havia inventat pels egipcis de manera que la superfície exterior de semblants gots ofereix totes les aparences d'un camafeu de pedra ònix de grans dimensions.

Se'ls diu avui gots Murrina falsos, per imitar als veritables. Els atuells més precioses d'aquesta manera que es conserven estan en el Museu de Nàpols i al Britànic.

En fi, decoraven els romans els atuells preciosos de vidre amb els procediments que segles més tard es van reproduir aVenècia i es distingeixen amb els noms de reticella (gots reticulats) i millefiori (milflors o gots florits) els quals resulten de l'addició de barretes i filigranes de vidre ja en la superfície per als reticulats, ja incloses en la massa o en l'espessor de les parets del vas per als milflors. Van produir també les fàbriques romans vidres per finestres i claraboies encara que de petites dimensions i van fer estatuetes d'aquest material i també imitacions de pedres fines amb gravats.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vidre romà Modifica l'enllaç a Wikidata