Vidre venecià

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Got venecià o d'estil venecià. Finals s. XVI o principis s. XVII

El Vidre venecià o vidre produït originalment a Venècia que va ser un dels centres (encara que n'hi va haver d'altres) de fabricació de vidre a l'Occident cristià durant la baixa edat mitjana i entre ells, van tenir importància els de Poitou i Normandia (França) amb els seus copes gravades i esmaltades i historiades i els de Nuremberg (Alemanya) amb els seus vidercomes o grans vasos cilíndrics esmaltats que porten figures de escuts, emblemes i retrats. Però Venècia els va eclipsar a tots des dels començaments del segle XIII fins al XVII.

Venècia va tenir per mestres als bizantins dels que va aprendre l'esmaltat i daurat de les peces de vidre i a la ciutat i a la seva veïna illeta de Murano s'hi van llaurar incomptable nombre i varietat de copes de peu elevat amb apèndixs capritxosos, diferents tipus de tassa, gerretes amb rínxols de fils blancs ( latticini ) o de color, gemmes falses, etc.. servint-se de tots els procediments esmentats i distingint-se per la finor, elegància, lleugeresa, varietat i fantasia dels seus productes que avui s'admiren en multitud de museus i col·leccions. Des del segle XIV (cap al 1325) consta a Venècia la fabricació de bons miralls de vidre que tan singular importància van adquirir a principis del segle XVI. Però ja al segle XIII els fabricaven els alemanys a Nuremberg i a Viena encara que fossin de petites dimensions.

A França, Països Baixos, Espanya i Alemanya es copiaven els vidres de Venècia sense que els arribessin a igualar en perfecció i gust i des de mitjans del segle XVII es van copiar els miralls.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vidre venecià Modifica l'enllaç a Wikidata